10år med R3-bloggen
(Försenat inlägg pga. tekniska problem med bloggen.)
Den 20 Augusti 2013 skapade vi denna R3-blogg på Försvarsmaktens bloggportal.
Nu 10 år senare är vi fortfarande aktiva på bloggen med 100-tals läsare varje vecka.
Idéen till bloggen föddes redan under 2012 då en av plutonens medarbetare har bloggat tidigare om Försvarsmaktens verksamhet.
För att citera bloggens allra första inlägg:
”Vi skapade denna blogg för att Flygvapnets R3-förmåga är väldigt unikt och oftast bortglömt. Vi är en liten pluton som ska kunna många olika saker. Dessutom vill vi sätta Uppsala på militärkartan igen som en aktiv garnison.”
För 10 års sedan var Uppsalas största förband just Luftstridsskolan. Och många hade ingen koll på att det alltid har vart militär verksamhet i Uppsala sedan nerläggningen av F 16 2004.
Citat från en medarbetare 2012:
” Vi körde lastbil på stan och stannade för att kontrollera lasten när en förbipasserande kommer förbi – va, finns det kvar militärer här?! ”
Ett år senare bestämde vi oss för att öppna denna blogg där man skulle få följa plutonens vardag genom soldaternas och befälens ögon. Och mycket har hänt sedan dess!
Här nedan firar vi bloggens 10-års jubileum med att plocka ut dom bästa och mest lästa inläggen från olika år:
2013
Första året med bloggen och första inlägget handlade om att välkomna läsarna och förklara vad man skulle kunna få följa på denna webbplats. En hel del timmar lades även på att skapa alla undersidor såsom ”Allmänt plutonen”, ”Fälthållning”, ”Räddning” och ”Rekrytering” och dessa undersidor har växt och ändrats under åren.
Ett av de största inläggen med flest läsare var när USA’s president Barack Obama besökte Stockholm och Flygvapnet och 522. R3-plutonen blev en del i säkerhetsarbetet. Vår del blev att bedriva skarp flygplatsräddnings- och flygfälthållningstjänst dygnet runt under presidentens vistelse. Skarpladdade JAS 39 Gripen med robotar stod ständigt i beredskap och flög en del patrulluppdrag.
Beredskap under Presidentbesök
Det andra inlägget handlar om ammunitionsröjningsutbildning med den bepansrade hjullastaren samt Automatgevär 90.
Två soldater ur plutonen åkte ner till Rinkaby skjutfält för att genomföra utbildningen tillsammans med R3-kadetter.
Am-/minröjning inom flygvapnet hade legat vilande sen 80-90 talet då kallakriget slutade men var nu på uppsving under 2010-talet och dom gamla hjullastarna skrämdes igång igen.
Minröjning med maskin och vapeninsats
2014
Det mest populära inlägget under året 2014 var helt klart Kampen mot Sala-branden. Ingen hade nog kunna förväntat sig en sådan skogsbrand på så kort tid.
Torsdagen den 31 juli – En gnista från en skogsmaskin vid markberedning av ett kalhygge orsakade branden. Plutonen larmades på måndagen den 4 Augusti, för många var det första dagen efter semestern. På 1h packades och förbereddes allt för att genast omgruppera till Ramnäs och få tilldelade uppgifter.
3st Räddningsbilar, 6 soldater och ett befäl var på plats dygnet runt i 9 dagar. Grupperna löste av varandra med 3 dygns mellanrum för att upprätthålla stridsvärdet.
R3 deltog i kampen mot branden i Sala
2015
Efter ett intensivt år under 2014 blev nästkommande år lite lugnare med mycket fokus på utbildning. Bland annat genomfördes det en ordentlig vinterutbildning i Vidsel. Dessutom skrevs det lite om den pågående ammuntionsröjningsutbildningen.
Första halvåret 2015
Sommaren 2015 gifte sig H.K.H Prins Carl-Philip och Prinsessan Sofia och plutonen deltog vid kortegen iform av häckbildning mellan Kungsträdgården och Grand Hótel.
Sol, människor och bröllop
2016
Ett väldigt intressant inlägg från 2016 var att djupdyka in i en fälthållningsledares vardag vid snöröjning på flygplatsen. Plutonchefen tillika fälthållningschefen delade med sig av sina tankar iochmed det hårda arbetet efter en rejäl snösmocka.
Tuff vecka!
Sommaren 2016 omgrupperade delar av plutonen till Gotland och Visby flygplats. Syftet var att komplettera F7:s brandstyrka som stod i beredskap under deras flygverksamhet.
522.R3 plutonen stödjer F7 på Gotland
2017
Den största händelsen under 2017 var givetvis den största Försvarsmaktsövningen sedan 90-talet – Aurora 17. För många i plutonen var det den första riktigt stora övningen.
Lite siffror från Aurora 17:
– 144 timmar skarp räddningstjänst
– 1 varningslarm
– 40 övningslarm
– 42 fältkontroller samt otaliga viltkontroller på flygfältet
– 2 skjutna rådjur
– Byggnation av vägar åt hemvärnet samt 16.flygflottiljen
– Givit 647 personer airsideutbildning
Aurora 17
Under sommaren spelade SVT in ett tävlingsmoment ur tv-programmet Duellen på Uppsala flygplats.
Duellen gick ut på att en Nissan GTR skulle start vid bana 03, köra banan ut, runda en kona och tillbaka till start/mållinjen. 39:an skulle köra samma sträcka men givetvis att den lyfter och rundar konan i luften.
Detta trickfilmades och spelades upp under programmet som att dessa körde jämsides, vilket i verkligheten inte är möjligt för flygsäkerheten.
Plutonen hade första parkett och visste givetvis under inspelningsdagen vem som vann.
Snart i en TV-ruta nära dig!
Länk till del av tv-sändningen:
https://www.facebook.com/watch/?v=332943950603687
2018
I början på året genomförde vi en plutonsövning på fd. F 15 Söderhamn. Vinterövningen hade tre fokusområden – öppnande av flygbas (snöröjning), räddningstjänst i vintermiljö samt soldatkunskaper vinter.
Plutonsövning F15 Söderhamn
4 år sedan den stora skogsbranden i Sala var det åter dags igen. Under sommaren blev plutonen vid två tillfällen beordrade att understödja kommunal räddningstjänst vid skogsbränder.
Den första gången skedde i Juni då det återigen brann i Sala och plutonen verkade under 3 dygn för att bekämpa den lite mindre skogsbranden.
I mitten av Juli var det dags för den andra. Plutonen blev beordrade att stänga Uppsala flygplats och bege oss omedelbart till Ljusdal för att verka mot den kraftigt växande skogsbranden.
Hela 7 dygns kamp vid frontlinjen på skogsbranden blev det.
Skogsbränder 2018
Direkt efter sommaren var det dags för nästa stora utmaning – Arrangera Flygdag på Uppsala flygplats. Första gången på 17 år vilket lockade hela 150 000 besökare.
Veckor och nästan månader innan förberedde plutonen infartsvägar, parkeringsytor, utställningsytor, monterade upp staket och eskorterade in entreprenörer inför flygdagen.
Under själva flygdagen hade vi 4st olika uppgifter – skarp flygplatsräddningstjänst, skarp basräddningstjänst, skarp fälthållningstjänst både för flygfältet och utställningsområdet, samt en statisk utställning med alla våra fordon.
Flygdag, fordonsutb och flytt
2019
Redan år 2013 gjorde vi ett inlägg på bloggen om gräsklippning på flygplatsen som hette ”Gräsklippning är mer än bara kort gräs”. 2019 valde vi att genomföra en ”remake” på denna och vi skapade då ”Gräsklippning i tre steg”.
Inlägget avhandlar i detalj om hur gräsklippningen sker på flygplatsen i de tre stegen – traktordragen gräsklippare, motoråkgräsklippare och slutligen grästrimmer.
Gräsklippning i tre steg
2020
Efter att ha varit vilande sedan 2010 återupptogs värnplikten 2018, vilket innebar att även plutonen började utbilda värnpliktiga räddnings- och fälthållningssoldater.
Under maj-månad genomfördes kompaniövningen SISYFOS 20 på Borlänge/Dala flygplats.
Kompaniövningen var tillika slutövning för plutonens räddningsrekryter där syftet var att de skulle testas i rollen som räddningssoldater på olika övningslarm.
SISYFOS 20
2021
Corona-virus lamslog världen under 2020 och fortsatte sina spår även in på 2021.
11 Januari tog plutonen över ansvaret från Trängregementet att, dygnet runt, bemanna en militär ambulans som stöd till Region Uppsala.
På begäran av Socialstyrelsen gav Försvarsmakten stöd med bland annat en Ambulans 302 i Uppsala i syfte att genomföra sjukvårdstransporter mellan sjukhus, främst i Mälardalen.
Plutonen genomförde många ambulans-uppdrag, sålångt som ner till Göteborg vid ett tillfälle.
Ambulansstöd till civil sjukvård
Under Mars-månad genomförde Överbefälhavaren Micael Bydén ett besök vid dåvarande Luftstridsskolan. Givetvis genomförde generalen även ett besök på 522. R3-plutonen.
Där fick han åka räddningsfordon, sop- & blåsmaskin, provköra hjullastarburen snöslunga och diskutera diskutera R3-tjänsten.
ÖB besökte LSS och R3
Under hösten 2021 återinvigdes Upplands flygflottilj F 16 med pompa och ståt.
I samband med återinvigningen genomfördes en formationsflygning över centrala med Swedish Air Force Historic Flight (SWAFH) tillsammans med Försvarsmakten med Jas 39 Gripen.
F 16 är åter
2022
Nytt år – nytt förband. Upplands flygflottilj återupprättades under hösten 2021 men det var först vid årsskiftet som plutonen flyttades över från Luftstridsskolan till F 16.
Plutonen har tillhört 3 olika förband.
2011-2016 tillhörde plutonen F 21 men var stationerad i Uppsala.
2016-2021 flyttades plutonen över till Luftstridsskolan.
2022 ännu en förbandsflytt till återinvigda F 16 Upplands flygflottilj.
2022 Upplands flygflottilj
Vintern 2022 var isen i fokus då vädret verkligen växlade mellan krispig kyla och plusgrader.
Plutonens fälthållningstjänst kämpade mot den tjocka isen och i inlägget djupdök vi i hur man genomför halkbekämpning på bästa sätt på flygplatsen.
Motståndaren: isen
Augusti-månad, ingen risk för is men gärna is i glaset. Det var nämligen dags för flygdagen på F 16 igen. Flottiljen och plutonen tog emot 190 000 besökare denna fantastiska sommardag.
Vår monter i markutställningen var välbesökt från början till slut med intresserade i alla åldrar.
Många barn provade vår räddningsbana samt ”snöröjde” vår mini-flygplats.
Flygdagen F16 2022
2023
År 2016 fick vi djupdyka hur en dag som fälthållningsledare kan se ut. 2023 var det dags igen där vi gick lite bredare om vad en fälthållningsledare i Flygvapnet gör, sommar som vinter.
Fälthållningsledare i Flygvapnet
ÖVNING ÖVNING! BEREDSKAPSKONTROLL!
Helt oförberedd började delar av 52. Flygbaskompaniet att fältlasta för ombasering till okänd ort i syfte att betjäna flygförband med JAS 39 Gripen.
Del av plutonen tillsammans med del av kompaniet omgrupperade slutligen till den civila flygplatsen i Mora. Resterande av plutonen och kompaniet kvarstannade på F 16 och samtidigt betjänade flygförband på Uppsala flygplats.
Beredskapskontroll
STÖRSTA ÖVNINGEN PÅ 34 ÅR
Under maj-månad genomfördes Försvarsmaktsövning Aurora 23 för plutonens del.
Tio dygn med komplexa uppgifter att lösa verkade 52. Flygbaskompaniet på och vid Uppsala flygbas i syfte att betjäna flygförbanden och som en del av slutövningen för värnpliktiga fälthållningssoldater.
Aurora 23
142 blogginlägg
Det var dom största och mest populära höjdpunkterna mellan åren 2013-2023 som R3-bloggen har funnits. Totalt har det blivit 142 blogginlägg om R3-plutonen i Uppsala.
Bloggen hade vid sin start en ambition att vara just en R3-blogg för hela flygvapnets R3-förband, från norr till söder. Men intresset från andra flottiljer var svagt så redan från start har vi valt vägen att skriva som en plutonsblogg, på gott och ont.
Utöver dessa höjdpunkter som vi länkade till ovan så finns det givetvis massor med andra intressanta inlägg som ni läsare inte får missa, t.ex. – vägen till insatsledare, djupdykning i räddnings- och fälthållningsfordon och andra övningar/utbildningar/kurser.
Nu ser vi fram emot 10 nya år med bloggen där vi förhoppningsvis kan djupdyka i inlägg som en ny organisation med R3-kompani och en framtida R3-station.
För mer dagsfärska inlägg – följ oss på instagram: @R3uppsala