Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Räddning

Flygplatsräddningstjänsten i Flygvapnet ansvarar för 90-sekunders beredskap på Uppsala flygplats. Det innebär att en räddningsinsats ska påbörjas inom 90 sekunder vid ett haveri av flygplan eller helikopter.

R3's räddningsstyrka vid ett haveri.
Soldaterna har från att larmet kommer 20 sekunder på sig att ta sig ut till räddningsbilarna och få på sig all utrustning, därefter 70 sekunder på att kunna ta sig fram till haveriet. Det kan handla om brandsläckning av JAS 39 Gripen eller utrymning av passagerare från TP84 Hercules.

 

Miljön är tuff psykiskt då man är i hög beredskap och väntar länge under hög anspänning. Förutom att ha ett starkt psyke är det viktigt att man är fysisk uthållig och bra på att samarbeta.

Flygplatsräddningstjänsten ska dessutom kunna verka under CBRN-hot samt ha förmågaEn havererad JAS 39 Gripen. att dra sig ur ett kontaminerat område. CBRN står för
Kemiska,
Biologiska,
Radioaktiva och
Nukleära vapen.
Plutonen skall kunna sanera bataljonens samtliga personal och materiel.

 

Kylning av heta bromsar.
R3-Plutonen i Uppsala har två räddningsgrupper, 1a och 2a räddningsgrupp samt 3st insatsledare som leder insatsen vid ett eventuellt haveri. En räddningsgrupp består av 2 rökdykare och 4 förare + insatsledare.

 

Räddningssoldaterna använder många olika fordon. För att snabbt börja med en släckningsinsats är alla räddningsbilar försedd med vattenkanon på taket.

Räddningsbil Typ 1 – Volvo 6×6, 7400L vattentank, 230L skumtank.
1 förare/kanonskytt + 2 rökdykare.

Räddningsbil Typ 3 – Cheva, 500L vattentank, 20L skumtank.
Insatsledare + gruppchef/förare.


Räddningsbil Typ 2 – Scania 4×4, 3200L vattentank, 100L skumtank.
Förare/kanonskytt.


Räddningsbandvagn 207 – Hägglunds, sjukvårdsutrustning.
Förare + sjuksköterska.