På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Plutonsövning F15 Söderhamn

r3

Under vecka 9 genomförde 522. R3-plutonen en plutonsövning på gamla F15 Söderhamn.

Veckan började med lastning samt en stor transportövning upp till Söderhamn.

Huvudsyftet med övningen var att öva ”öppnande av bas” men det övades även räddningstjänst i vintermiljö, soldatkunskaper och väghållning.

Öppnande av bas innebär en helt översnöad flygbas som har vart helt orörd hela vintern. Plutonen började med hjullastarburna snöslungor att öppna upp grupperingsplats för att kunna upprätta en förläggning samt uppställningsplats för fordon.

Därefter fortsatte snöslungorna att hitta sig fram på rullbanan vilket pågick i 2 dagar för att uppnå fullbredd på banan. Utöver det snöröjdes även taxibanor och så kallade helge-platser för uppställning av exempel JAS 39 Gripen.

– Anledningen till att vi valde att komma upp till Söderhamn är snömängden. Här ligger det på sina håll en meter orörd snö och det kräver en del av förarna att snöröja detta.
Söderhamn ligger så pass nära oss och bansystemet är jättebra övningsområde, så det underlättar för oss att åka hit istället för tillexempel Jokkmokk, berättar Kapten Ahlberg, Plutonchef 522. R3.

 

Utöver snöröja flygplatsen övades det även räddningstjänst i vintermiljö.

En av övningarna var stöd till det civila samhället då en äldre person hade kommit bort under natten. Räddningsstyrkan fick då genomföra eftersök för att lokalisera och omhänderta denna person.

En annan övning var en stridspilot som hade skjutit ut sig i vinterlandskapet. Styrkan fick använda pejl-utrustningen för att triangulera och hitta piloten.

Plutonen hade även ett antal bandvagnar med sig för att kunna ta sig fram i den svåra terrängen.
Räddningsstyrkan fick övningslarm om att en mekaniker hade blivit påbackad vid reparation. Personen omhändertogs och fördes till sjukhus.

 

Under veckan övades det även repetition av soldatkunskaper – skidteknik med vitablixten, göra upp eld i vintermiljö, använda snöskor samt nödbivack.

Sista dagen övades väghållning. Med traktorer och hjullastare med klaff- och spetsplogar snöröjdes vägnätet inom det gamla flottiljområdet.

SVT Gävleborg var på plats under veckan och gjorde ett reportage om övning som går att se på SVTplay.

För mer dagsfärska inlägg – följ oss på instagram: @R3uppsala

 

Personlig bloggHär kan ni följa 522. R3-pluton i Uppsala under övningar, utbildningar samt vår skarpa tjänst på Uppsala flygplats.

R3 står för: Räddning, Röjning och Reparation.
Ett förband - många förmågor!


Vår huvuduppgift på Uppsala-Ärna flygplats är att bedriva flygplatsräddningstjänst samt flygfälthållningstjänst.

Flygplatsräddningstjänsten ansvarar för 90-sekunders beredskap på flygplatsen.
Flygfälthållningen ansvarar för att landningsbanorna är fri från snö, is och annat som kan förhindra flygplanen från att landa eller starta på ett säkert sätt.

Vi ska kunna verka både nationellt och internationellt.

Läs mer om plutonen och dess enheter under flikarna ovan.

1 kommentar

  • Hälsinge Flygplats / F15 Söderhamn | Beredskapsbloggen 27 maj 2020 11:46

    […] och förläggning så att banorna snabbt kan tas i bruk som som övnings och krigsflygfält igen, redan nu övas det på fältet. Andra steget  är att flytta en del skolverksamhet från Luftstridsskolan i Uppsala då […]

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *