På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Övning: Haveri med C17

r3

Masskadeövning på Uppsala flygplats

För någon vecka sedan genomförde plutonen en räddningsövning på flygplatsen.

Övningens scenario var ett flygplan av modell Boeing C17 Globemaster III som var på final inför landning och påkallade hydraulikfel. Transportflygplanet landade på rullbanan men med en sådan kraft att det resulterade i ett haveri och haverilarmet aktiverades av flygledaren i tornet.

Flygplanet figurerades av olika fordon och container för att det skulle vara många olika utrymmen att genomsöka för brandmännen.

Framme vid haveriplatsen upptäckte räddningsstyrkan att det var många skadade och haveriet blev då till en masskadeplats.

Fälthållningsstöd

Fälthållningen larmades av fälthållningsledaren. Gruppens uppgift i flygplatsens räddningsplan är att ge stöd till räddningsstyrkan.

Stödet kan vara allt från att köra fram bårar från ett beredskapssläp och framrycka med miljösläpet till att köra räddningsbandvagnen eller olika fälthållningsfordon som kan behövas vid ett flyghaveri.

Väl på haveriplatsen får fälthållarna genomföra handräckning med bårar, bära skadade, omhänderta patienterna med sjukvård eller agera maskinförare av något slag.

Vid denna övning fick fälthållningsgruppen öva på just alla dessa ovannämnda stöd.

Kvalificerad sjukvård

Utöver plutonen deltog även intensivvårdshelikoptern från Akademiska sjukhuset som kvalificerad sjukvårdsresurs för att evakuera de skadade till sjukhus.

Det är alltid bra att öva med en motpart, som i just det här fallet är väldigt duktiga på akutsjukvård och plutonen drog många lärdomar vid samövningen.

Plutonen har ett gott samarbete med intensivvårdshelikoptern från Akademiska sjukhuset då vi är i praktiken grannar inne på flygplatsområdet. Dessutom har fälthållningen ansvaret året runt att säkerställa att helikopterplattan är fri från snö, is och farliga föremål och där sker en dialog med helikopterteamet.

Nya utmaningar

Utmaningarna och fokus vid denna övning var framförallt antalet skadade personer (masskadeövning), vilket alltid är svårt att hantera. Men övning skapar färdighet.

Andra problem som räddningsstyrkan fick möta var att några personer saknades från passagerarlistorna, vilket löstes genom att IBSS (insatsberedda skyddsstyrkan) fick genomföra ett närsök och påträffade dessa personer.

Sista utmaningen var att personer var fastklämda vilket brandmännen behövde klippa och kapa loss med hjälp av den nya utrustning som kom tillsammans med nya räddningsbil TYP-2.

Se bilder längre ner & spana in våran film från övningen:

https://www.youtube.com/@R3uppsala

För mer dagsfärska inlägg – följ oss på instagram: @R3uppsala

Personlig bloggHär kan ni följa 522. R3-pluton i Uppsala under övningar, utbildningar samt vår skarpa tjänst på Uppsala flygplats.

R3 står för: Räddning, Röjning och Reparation.
Ett förband - många förmågor!


Vår huvuduppgift på Uppsala-Ärna flygplats är att bedriva flygplatsräddningstjänst samt flygfälthållningstjänst.

Flygplatsräddningstjänsten ansvarar för 90-sekunders beredskap på flygplatsen.
Flygfälthållningen ansvarar för att landningsbanorna är fri från snö, is och annat som kan förhindra flygplanen från att landa eller starta på ett säkert sätt.

Vi ska kunna verka både nationellt och internationellt.

Läs mer om plutonen och dess enheter under flikarna ovan.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *