På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Ambulansstöd till civil sjukvård

r3

522. R3 stödjer sjukvården i Mälardalen.

Från och med i Måndags 11/1 tog plutonen över ansvaret från Trängregementet att, dygnet runt, bemanna en militär ambulans som stöd till Region Uppsala.

På begäran av Socialstyrelsen stödjer Försvarsmakten med bland annat en Ambulans 302 i Uppsala i syfte att genomföra sjukvårdstransporter mellan sjukhus, främst i Mälardalen.

Sjukvårdstransporterna är prio 2- och prio 3-patienter som behöver flyttas mellan olika sjukhus pga. fullbelagda avdelningar. Patienterna kan både vara covid-19-patienter men även vanliga intensivvårdspatienter som behöver flyttas. Vid nödfall under en transport där en patient övergår från prio 2/3 till prio 1 kan vi köra utryckning till närmsta sjukhus då ambulansen är utrustad med blåljusannordningar likt en civil ambulans. Men det är inte vår primära uppgift att köra prio 1-patienter.

Plutonen bemannar ambulansen med brandmän som fordonsförare och i samarbete med Akademiska sjukhuset som bemannar vårdutrymmet i ambulansen med personal från den luftburna intensivvårdshelikoptern som också är baserade inne på Uppsala Garnison.

Initialt utbildades några få personer för att kunna påbörja denna insats. Samtidigt som beredskapen har upprätthållits dygnet runt har under denna vecka mer personal ur plutonen utbildats, i syfte att hålla ett högt stridsvärde på personalen.

Utbildningen omfattar Ambulans 302 med dess utrustning samt lastning/lossning av intensivvårdsbår från våra grannar på intensivvårdshelikoptern.

Insatsen planeras pågå till 31 januari.

För mer dagsfärska inlägg – följ oss på instagram: @R3uppsala

Personlig bloggHär kan ni följa 522. R3-pluton i Uppsala under övningar, utbildningar samt vår skarpa tjänst på Uppsala flygplats.

R3 står för: Räddning, Röjning och Reparation.
Ett förband - många förmågor!


Vår huvuduppgift på Uppsala-Ärna flygplats är att bedriva flygplatsräddningstjänst samt flygfälthållningstjänst.

Flygplatsräddningstjänsten ansvarar för 90-sekunders beredskap på flygplatsen.
Flygfälthållningen ansvarar för att landningsbanorna är fri från snö, is och annat som kan förhindra flygplanen från att landa eller starta på ett säkert sätt.

Vi ska kunna verka både nationellt och internationellt.

Läs mer om plutonen och dess enheter under flikarna ovan.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *