På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Snöröjning för flygstridskrafterna

r3

Snöröjning under tidspress.

De senaste två veckorna har vintern verkligen gjort intåg i Sverige och Uppsala.

Förra veckan började snön vräka ner över Uppsala flygplats och Fälthållningen fick rycka ut för första gången på året 2021.

Det är en hel del nya medarbetare så det tar ett tag innan alla har blivit lite varm i kläderna och vi som en enhet blir effektivare för att så snabbt som möjligt snöröja flygplatsen.

Större delen av maskinparken nyttjades för att lyckas snöröja, halkbekämpa och ibland även isriva för att flygstridskrafterna skulle kunna nyttja flygplatsens alla funktioner med rull- och taxibanor samt plattor.

Problematiken med vädret blir när det först snöar i mängder, därefter övergår till plusgrader med snöblandat regn och slutligen minusgrader igen. Då har Fälthållningen verkligen en uppförsbacke innan flygplatsen sakta men säkert kan återgå i normal drift.

Vädret är verkligen Fälthållningens stora motståndare, men ibland kan även vädret vara den bästa hjälpen. Tillexempel när det är is över stora delar av flygplatsen och långvariga minusgrader men övergår till sol och nollgradigt/plusgradigt, vilket brukar underlättar vid isrivning.

För mer dagsfärska inlägg – följ oss på instagram: @R3uppsala

Personlig bloggHär kan ni följa 522. R3-pluton i Uppsala under övningar, utbildningar samt vår skarpa tjänst på Uppsala flygplats.

R3 står för: Räddning, Röjning och Reparation.
Ett förband - många förmågor!


Vår huvuduppgift på Uppsala-Ärna flygplats är att bedriva flygplatsräddningstjänst samt flygfälthållningstjänst.

Flygplatsräddningstjänsten ansvarar för 90-sekunders beredskap på flygplatsen.
Flygfälthållningen ansvarar för att landningsbanorna är fri från snö, is och annat som kan förhindra flygplanen från att landa eller starta på ett säkert sätt.

Vi ska kunna verka både nationellt och internationellt.

Läs mer om plutonen och dess enheter under flikarna ovan.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *