På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Gräsklippning är mer än kort gräs

r3

klipp1

Vintertid har Flygfältsgrupperna fullt upp med snöröjning dag ut och dag in.

Men vad gör vi då på sommaren?

Första uppgifterna på våren är att återställa efter vintern. Snöslungorna lyckas ibland få med sig jord, gräs och mark när vi röjer utanför landningsbanan. Så jordförbättring på bansystemet är ett måste. Annars ser flygplatsen ut som en schweizerost i slutändan!

Det andra är att vi har tid till reparation av fordon och materiel sen vintersäsongen.
Vi på flygfälthållningen har över 50 olika fordon och maskiner att ta hand om.
ST – särskild tillsyn är när vi kollar igenom ett fordon. Vi kontrollerar motorutrymmet, kardanaxlar, vätskenivåer, funktioner och mycket mer.
Det blir ibland lite eftersläntande vintertid men som vi har chansen att ta igen under våren och sommaren.

Det tredje är att vi hinner med mer utbildning. Vår uppgift är flygsäkerhet, så under vintern måste vi snöröja, annars står verksamheten stilla. Sommaren behöver vi inte båda grupperna samtidigt utan kan växelvis köra skarptjänst och utbildning varannan vecka. Tillexempel den här veckan övar vi gruppstrid tillsammans med 1a räddningsgrupp. Och nästa vecka blir de 2a räddningsgrupp tillsammans med 4e fälthållningsgrupp som övar.

Gräsklippning 1

Sist men absolut inte minst, en av våra trotjänare under sommaren. Gräsklippare – modell större!

Det finns ett ordspråk som lyder ”Snöröjning är en konst” som ofta används av oss i fälthållningen och även hos civila entreprenader som snöröjer Sveriges gator och torg.

Men det många inte vet är att gräsklippning är mer än bara kort gräs.
Orsaken till att vi klipper gräset på bansystemet är många. En av dom är fåglar. Är gräset för långt så sätter dom sig i gräset och äter, därefter flyger över landningsbanorna och skräpar ner alternativt riskeras att sugas in i flygmotorer.

Därför klipper vi med en sån noggranhet att det ska va tillräckligt kort så det blir obehagligt för fåglarna att sätta sig ner runt flygområdet.

En annan sak är att när vi kör våra sop&blås-maskiner, så vill vi ha bort all smuts, damm och skräp från landnings- och taxibanor. Är gräset för högt invid bankanten stannar allt skräp där istället för att blåsa bort utöver gräsmattan.

Allt handlar om flygsäkerhet. Skulle exempel ett plan haverera och glida av landningsbanan så ska inte gräset va så högt att det utgör någon fara för piloten eller flygmaskinen i avseende sikt eller bärighet utanför bansystemet.

Så gräsklippning är a och o!

klipp2
En äldre Case-traktor samt en inhyrd traktor som båda drar klippaggregat.
Nya gräsklippare samt dragare(traktorer) kommer nästa sommar.

__________________

Paul B
GrpC 3:e Fälthållningsgrupp

 

Personlig bloggHär kan ni följa 522. R3-pluton i Uppsala under övningar, utbildningar samt vår skarpa tjänst på Uppsala flygplats.

R3 står för: Räddning, Röjning och Reparation.
Ett förband - många förmågor!


Vår huvuduppgift på Uppsala-Ärna flygplats är att bedriva flygplatsräddningstjänst samt flygfälthållningstjänst.

Flygplatsräddningstjänsten ansvarar för 90-sekunders beredskap på flygplatsen.
Flygfälthållningen ansvarar för att landningsbanorna är fri från snö, is och annat som kan förhindra flygplanen från att landa eller starta på ett säkert sätt.

Vi ska kunna verka både nationellt och internationellt.

Läs mer om plutonen och dess enheter under flikarna ovan.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *