På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Fack- utbildnings- & förbandstecken

r3

Märken som visar förmåga och förbandsanda

För att vara endast en pluton i storlek så har vi en mängd olika märken (eller tecken som det heter) kopplat till vår verksamhet. Men det beror på att vi har väldigt många förmågor och en stor variation på dessa inom R3-plutonen.

Tittar vi tillbaka i backspegeln så var faktiskt R3-plutonerna uppdelade i (2) kompanier tidigare med samma förmågor som idag, dom hette ”Skyddskompani” och ”Fältarbetskompani”.

Förmågor som tillexempel:

 • Flygplatsräddningstjänst
 • Basräddningstjänst
 • Flygfälthållningstjänst
 • Fältarbetstjänst
 • CBRN
 • Ammunitionsröjning
 • Militära operationer (strid, akutsjukvård, tunga transporter)

Listan kan göras lång. Vi har även förmågan att stötta det civila samhället när så behövs, tillexempel Salabranden 2014, Ljusdalsbranden 2018 eller Corona-ambulans under 2021.

Nu ska vi reda ut förbandstecken, facktecken och utbildningstecken inom R3.

Förbandstecken – Snöstjärna

Under Försvarsmaktsövning Aurora 17 tog Uppsala flygplats emot gästande förband såsom flygstridsdivision, helikopterskvadron samt transportflygdivision med tillhörande UH-kompanier. Dessutom kom det en del arméförband på genomresa.

Under övningen byttes det tygmärken till höger och vänster mellan de olika förbanden och då upptäcktes det att en stor del av den flygande personalen hade egna förbandstecken för respektive division och i vissa fall utbildningstecken för särskilda kurser/kompetenser för piloten.

Och just där under Aurora 17 föddes idén med att ta fram ett eget förbandstecken för R3-förbanden.

Slutprodukten kom under våren 2018 med ”Snöstjärnan”.

Schweizisk armékniv

Först idén på en gemensamt märke för hela R3-skrået var en klassisk ”Yxan, spaden och svärdet”. Där yxan symboliserar räddning, spaden symboliserar fälthållning & fältarbete och svärdet är en symbol för militär verksamhet.

Den kändes just väldigt klassisk och här ville vi tänka utanför boxen, och landade i något helt nytt – nämligen en Schweizisk armékniv.

Den skulle symbolisera alla våra förmågor som vi listade tidigare i inlägget då en Schweizisk armékniv löser alla problem oavsett vad. Det är precis det R3-plutonen är känd för, att alla problem vi står inför löser vi ut på ett eller annat sätt. Inte bara inom plutonen utan förbandet som helhet.

Men efter ett par rundor med olika skisser så hamnade även den på historiehyllan.

Efter lite research på nätet bland både svenska och europiska räddningstjänster så föddes tillslut idén till kombinationen snöflinga och skyddstjärna – såkallade Snöstjärnan.

Åttauddig skyddsstjärna

Snöstjärnan består av en åttauddig stjärna, ibland kallad skyddsstjärna.

Sedan 1800-talet har den åttauddiga stjärnan existerat inom räddningstjänster ute i Europa. Varje udd i stjärnan har sin speciella betydelse och stjärnan speglar en etisk norm för hela yrkeskåren. De åtta uddarna representerar följande egenskaper: lojalitet, kunskap, mod, omtanke, skicklighet, takt, uppmärksamhet, uthållighet.

Den åttauddiga stjärnan finns hos de flesta svenska räddningstjänster och har oftast sitt kommunvapen i mitten.

Men istället för Upplands landskapsvapen – äpplet som Upplands flygflottilj har så har vi valt att profilera R3 istället med militärtryck. Grundtanken var att detta märke skulle kunna användas av samtliga R3-förband i Sverige och att texten uppe/nere skiljer dom åt, därav inget landskaps- eller kommunvapen.

R3-texten ligger dessutom på en blå sköld i botten vilket syftar på att vi skyddar flygbasen med flygplats- & basräddningstjänst samt fältarbetstjänst (t.ex. fortifikatoriska skydd).

Snöflinga

Många förknippar flygfälthållningstjänsten med just snöröjning, om än att plutonen gör så mycket mer gällande fälthållning och fältarbeten.

Skyddsstjärnan vilar på en blå snöflinga med vit ytterkant och givetvis symboliserar den fälthållningstjänsten.

Just för att under vinterhalvåret blir arbetet på flygplatsen mer tydligt och uppskattat av både markpersonal och givetvis flygförbanden. Så därför blir vinterfälthållning en av plutonens spjutspetsförmågor.

Snöstjärnan

Snöstjärnan omgärdas därefter av ett cirkulärt märke där plutonens förbandsnummer samt förbandsnamn står – 522. R3 pluton. Längst ner står givetvis hemmaförbanden F 16 och verksamhetsorten Uppsala, då F 16 återfinns på flera olika platser i landet.

Snöstjärnan tilldelas personal som tjänstgör på plutonen, oavsett om man har någon befattningsutbildning inom R3 eller inte. Tillexempel har plutonen haft tjänstgörande befäl som har ansvarat över gröntjänsten (skjut- och stridsutbildning) och har inte haft en R3-bakgrund. Dessa kan då nyttja detta förbandstecken istället.

Snöstjärnan finns även i grönt som är anpassad och bärs på uniform M/90.

Facktecken – Skyddstjänst

Det finns ett officiellt tecken som är framtaget för Flygvapnets R3-tjänst och det är facktecknet ”Skyddstjänst/R3 m/10”.

Vad är då ett facktecken? Jo facktecken visar huvudkompetensområde, fackkompetens eller annan specialkompetens inom Försvarsmakten.

”Skyddstjänst/R3 m/10” tilldelas efter man har godkänd befattningsutbildning mot räddning, fälthållning, fältarbeten, CBRN eller ammunitionsröjning.

Utbildningstecken – Räddningstjänst

Utbildningstecken Räddningstjänst är ett gammalt klassiskt nationellt tecken med historia. Tecknet togs fram någon gång under 1980-talet och användes inom skyddskompaniernas räddningsplutoner i Sverige.

Till en början tillverkades det först ett märke där texten var på engelska med en lite annan formgivning än detta, men den blev inte långvarig.

Därefter togs detta märke fram som föreställer Flygvapnets logga som omgärdas med två stycken eldsflammor och texten Räddningstjänst, Flygvapnet och förbandstillhörighet.

Tecknet har alltid funnits med sedan 80-talet, om än i olika versioner genom åren. Bland annat har det funnits en version med guld istället för gult och en annan med mörktblått/svart istället för den skarpa blåa färgen. Men layouten har alltid varit densamma däremot.

Utbildningstecknet finns även i grönt som bärs på uniform M/90. Denna version togs fram av plutonen under 2020 i samband med Utbildningstecken Fälthållningstjänst.

Utbildningstecken Räddningstjänst tilldelas efter man har genomfört godkänd befattningsutbildning mot Flygplatsräddningstjänst iform av civilanställd brandman eller som värnpliktig räddningssoldat.

Utbildningstecken – Fälthållningstjänst

Redan år 2013 föddes idén om ett eget utbildningstecken även för fälthållningstjänsten, likt den räddning har. Men hur skulle detta se ut?

Efter en besök på Åre-Östersund Airports fälthållningsavdelning såg en av plutonens medarbetare en gammal skylt tillhörande fd. Fälthållning F 4 Jämtlands flygflottilj.

Märket/skylten var rund med en snöslunga 77 i arbete med texten Fälthållning och F 4, troligtvis framtagen någongång på 80-talet.

Där och då påbörjades arbetet med att ta fram en ny version av märket. Tanken var att behålla ursprunget med en snöslunga i arbete men med en modernare tappning. Resultatet blev en hjullastarburen snöslunga.

Hur gick det till då? Jo, en riktig hjullastburen snöslunga (Hjullastare Volvo L90F tillsammans med Slunga 06) fotograferades i olika vinklar, i olika positioner och i arbete. Därefter började timmars med jobb att redigera, beskära, forma och färglägga till det färdiga märket som vi idag kallar Utbildningstecken Fälthållningstjänst F 16.

Arbetet pågick hela vägen fram till 2020 innan färdigproducerat. Detta då allt arbete sker ideellt hemmavid och många olika versioner producerades innan plutonen var nöjda med resultatet.

Utbildningstecknet Fälthållningstjänst tilldelas efter man har genomfört godkänd befattningsutbildning mot Flygfälthållningstjänst i form av civilanställd fälthållare eller som värnpliktig fälthållningssoldat.

Utbildningstecknet Fälthållningstjänst finns även i grönt som bärs på uniform M/90.

För mer dagsfärska inlägg – följ oss på instagram: @R3uppsala

Personlig bloggHär kan ni följa 522. R3-pluton i Uppsala under övningar, utbildningar samt vår skarpa tjänst på Uppsala flygplats.

R3 står för: Räddning, Röjning och Reparation.
Ett förband - många förmågor!


Vår huvuduppgift på Uppsala-Ärna flygplats är att bedriva flygplatsräddningstjänst samt flygfälthållningstjänst.

Flygplatsräddningstjänsten ansvarar för 90-sekunders beredskap på flygplatsen.
Flygfälthållningen ansvarar för att landningsbanorna är fri från snö, is och annat som kan förhindra flygplanen från att landa eller starta på ett säkert sätt.

Vi ska kunna verka både nationellt och internationellt.

Läs mer om plutonen och dess enheter under flikarna ovan.

2 kommentarer

 • Fredrik 8 december 2023 15:29

  Är dessa tecken lokalt fastställda? Eller är de centralt fastställda och kommer att komma in i nästa Unibest?

  • r3 Fredrik 11 december 2023 00:03

   Svar nej, det är inofficiella tecken tills vidare (bortsett från facktecken). Men det jobbas på att få dom fastställda.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *