20
Sep

21st International Seapower Symposium 2014 – En konferens om vikten av ökat internationellt samarbete

Anmäl Av:
i Arrangemang, Marinen/sjö, Miljö, Multinationell, Samarbete

Flaggorna från de  113 deltagande nationerna i International Seapower Symposium I Newport, Rhode Island.

Under den gångna veckan i Newport Rhode Island har USA:s marinchef, amiral Jonathan W. Greenert, samlat 170 representanter från 113 nationer, varav 72 av världens marinchefer och 21 kustbevakningschefer, för att diskutera vikten av samarbete och vårt gemensamma ansvar att hålla haven öppna för alla. I listan över deltagarna i 21st International Seapower Symposium 2014 (ISS 2014) fanns bland andra Kinas, Indiens, Pakistans, Indonesien och Japans marinchefer. En del av världen, Sydostasien, som man annars mest läser om i andra mer konfronterande händelser och sammanhang. Fortsätt att läsa →

10
Sep

Till sjöss och i luften under en dag i NOCO 14

Anmäl Av:
i Besök, Fartyg/båt, Finland, Flottan, Helikopter, HMS Carlskrona, Korvett, Kungahuset, Marinen/sjö, Nato/PfP, Nordiskt samarbete, Northern Coast, Östersjön, Övning
Korvett typ Visby i solnedgång. Foto: Henrik Mandeus, HMS Visby.

Korvett typ Visby i solnedgång. Foto: Henrik Mandeus, HMS Visby.

Northern Coasts 2014 (NOCO 14) avslutas nu på fredag den 12 september. Övningen har genomförts i södra Bottenhavet och under denna vecka i skärgården runt Hangö och i Finska vikens mynning.

Fortsätt att läsa →

08
Sep

Marin närvaro

Anmäl Av:
i Fartyg/båt, Flottan, Marinen/sjö, Östersjön, Västkusten
HMS Orion  är en viktig del i Sveriges underrättelseinhämtning.

HMS Orion är en viktig del i Sveriges underrättelseinhämtning.

I media har det den senaste tiden skrivits mycket om försvaret och ganska ofta med fokus på av författarna identifierade brister och tillkortakommanden hos Försvarsmakten. Detta är då särskilt kopplat till den ryska aktiviteten i Östersjön. Det är lätt att få intrycket av att vi inte klarar av någonting alls och att vi inte har någon som helst koll på vad som sker runt vår kust. Så är det inte. Personalen gör ett fantastiskt jobb runt om i organisationen och vi har bra materiel i nästan samtliga fall. Problemet är att vi är för , såväl fartyg som personal, vilket bland annat påverkar vår uthållighet.

I tre artiklar beskrivs hur marinen jobbar med sjöövervakning och underrättelseinhämtning, såväl från sjöövervakningscentralerna i land som i fartygen till sjöss. Detta sker samtidigt som större delen av marinen deltar i Northern Coasts i Finland. Vi kan inte göra allt detta samtidigt i längden, men just nu gör vi det.

Artikel 1: Övervakning av sjöläget, del ett -från land
Artikel 2: Övervakning av sjöläget, del två -till sjöss
Artikel 3: Övervakning av sjöläget och närområdet, del tre -underrättelseinhämtning

 
Jag vill uppmana till att läsa dessa för att få en kompletterande bild av hur marinen jobbar, och levererar effekt –året om och dygnet runt. Visst finns det stora utmaningar men också saker att vara stolt över. Det får vi inte glömma.

Jan Thörnqvist
Marinchef

04
Sep

Kustjägarlag vinner Tough Viking

Anmäl Av:
i Kustjägare, Tävling och mästerskap

zmyc49mgfaqj8vkfks22

Ett lag med Kustjägare från Kustjägarnas Idrottsförening vann Tough Vikings lagtävling på lördagen den 31 augusti 2014. Laget bestod av Ludvig Åkerhielm, Jonas Drakenberg, Emil Kraft och Björn Johansson.

Tävlingen Tough Viking ute på Djurgårdslandet i Stockholm bestod av en 15 km lång hinderbana och är Nordens största och brutalaste så kallade Obstacle Race. Hinderbanan innehöll hårda, blöta och utmanande kilometrar fyllda med komplicerade hinder designade av bland andra specialister från Kustjägarna. Hindren var konstruerade för att ge deltagarna maximal utmaning och bestod av bland annat eld, is, el, taggtråd, lera, vass, armgång och amerikanska fotbollslag.

Andreas Berggren från Kustjägarna är initiativtagare till föreningens engagemang i Tough Viking.

– Jag såg att tävlingen fanns och såg direkt att det här var något vi ville förknippas med, liknar ju vår vardag och det finns ett värde att visa publiken vad vi kan. Jag kontaktade arrangörerna och frågade om vi kunde bidra vid skapandet av banan och hinder. Vårt hinder, Kustjägaren, tog ut sin rätt av deltagarna, säger Andreas Berggren, ordförande för Kustjägarnas Idrottsförening.

Marinchefen, konteramiral Jan Törnqvist fick beskedet om resultatet och kommenterar:

­– Jag var på plats vid förra årets tävling och såg det fantastiska arbete som lagts ned och det stora antal deltagare som fullföljde. Nu har jag läst att det blev en repris på den framgången. Jag blev mycket stolt då jag även i år såg ett Kustjägarlag i toppen på resultatlistan. Marinen levererar igen, mycket bra jobbat både vid engagemanget i tävlingen och till segern!

Mårten Granberg
Sällskapet Kustjägarveteraner

02
Sep

Ett av världens tuffaste endagarsrace, Ö till ö

Anmäl Av:
i Okategoriserade
Starten går i Sandhamn och målet är på Utö. De tävlander har på sig 14,5h innan de plockas av banan.

Starten går i Sandhamn och målet är på Utö. De tävlander har på sig 14,5h innan de plockas av banan.

24 simsträckor fördelat på 1 mil simning i öppet hav och 65 km löpning över öar och kobbar, det är förutsättningarna i Ö till ö. Tävlingen som är en så kallad swimruntävling och sträcker sig från Sandhamn till Utö i Stockholms skärgård. Swimrun är en populär sport som går ut på att i lag om två springa och simma om vart annat.

Gustav Wahlberg  jobbar på 4.sjöstridsflottiljen som röjdykare och genomförde Ö till ö igår. Tävlingen räknas som ett världsmästerskap och har 22 deltagande nationer. Gustaf sprang tillsammans med Edith Blomqvist och slutade på en 8 plats i mixklassen på 11h och 51 minuter. Totalt startade 119 lag varav 98 tog sig i mål. Gustaf jobbar på 4.sjöstridsflottiljen som röjdykare.

Med temperaturer mellan 9 till 14 grader i vattnet så måste de tävlande ha våtdräkter under hela racet

Med temperaturer mellan 9 till 14 grader i vattnet så måste de tävlande ha våtdräkter under hela racet

Varför ville du tävla i Ö till ö?

Jag älskar utmaningar och Ö till Ö är det ultimata äventyret. Under loppet får man en fantastisk naturupplevelse och man får uppleva många starka känslor. Det är svårt att hålla sig borta.

Har du tävlat förut i Ö till ö?

Ja, 2013 då jag och Marcus Danielson kom på 14:e plats.

Hur  förberedde du dig? Hur mycket har du tränat?

Alldeles för lite. Jag kör mest Marin Femkamp och Crossfit men har bytt ut den träningen mot fler och längre löppass under sommaren. Träningsdosen har bestått av 3-4 löppass per vecka och några enstaka Swimrunpass. Jag är före detta tävlingssimmare och har alltid gillat vatten, så simningen behöver jag inte lägga lika mycket tid på. Den stora utmaningen för mig var att hålla uppe farten under de längre löpsträckorna.

Hur var loppet?
Inledningsvis höll vi bra fart och låg väl framme med topplagen, men halvvägs in i loppet fick Edith problem med en hälsena vilket gjorde att vi fick gå en hel del. Krigare som hon är så ville hon fullfölja loppet trots svåra smärtor. Det kändes skönt att gå i mål på Utö trots en betydligt sämre tid än vi hade hoppats på.

Vad väntar nu?
Kroppen får vila någon vecka men sen är det dags att påbörja träningen mot Military World Games som går i Sydkorea i oktober 2015. Marin Femkamp finns med på programmet och där hoppas jag på att ta en plats.

Marinen hade fler deltagare; Richard Nilsson och Per Bergh dundrade in på 9 timmar och 43 minuter och en elfte plats. Jonatan Torshall Svensson och Fredrik Enström Gianguzza slutade på en 24-plats på tiden 10:45. Båda lagen tävlade i herrklassen.

Magnus Jirlind, Informationschef 4.sjöstridsflottiljen

31
Aug

1954 – 2014: Röjdykardivisionen 60 år

Anmäl Av:
i Amröj, Arrangemang, Ceremoni, Dykare, Fjärde sjöstridsflottiljen, Flottan, Förevisning, Marinen/sjö, Oexploderad ammunition, Reklam, Rekrytering, Tradition, Uppvisning, Veteran

Örlogskapten Rolf Hamilton - Röjdykarnas grundare och en pionjär för grodmansutbildningen i Marinen

År 1953 genomgick dåvarande löjtnanterna Rolf Hamilton och Gösta Fahlman en specialkurs i lätt dykning för kommandosoldater hos U.S. Navy Underwater Demolition Teams (UDT), föregångare till U.S. Navy SEALs, i San Diego USA. Efter den genomförda utbildningen i USA blev Kapten Rolf Hamilton år 1954 chef för den första röjdykarkursen vid Gullmarsbasen i Skredsvik, som var och fortfarande är en idealisk plats för denna typ verksamhet. Från 1956 och ett antal år framåt utbildades även attackdykare i Skredsvik. Senare koncentrerades utbildningen till att endast omfatta röjdykare. Igår, lördagen den 30 augusti, återsamlades ett hundratal gamla och unga röjdykarveteraner vid röjdykardivisionen i Skredsvik. Fortsätt att läsa →

29
Aug

Korvetter besöker Malmö och Stockholm

Anmäl Av:
i Besök, Fartyg/båt, Karlskrona, Korvett, Stockholm, Tredje sjöstridsflottiljen
I Adenviken under ME01. Marcus Ohlsson/Försvarsmakten

HMS Malmö I Adenviken under ME01. Marcus Ohlsson/Försvarsmakten

Besättningarna på korvetterna HMS Stockholm och HMS Malmö bjuder in till ”open ship” då de besöker städerna som givit dem deras namn..

Lördagen den 30 aug visas fartygen mellan 1000-1500 i Malmö vid Sigmakajen (krankajen).
Lördagen den 6 sept visas fartygen mellan 1000-1500 i Stockholm vid Skeppsbrokajen 106.

Under SweFinex 2014. Foto: Jimmie Adamsson/Försvarsmakten

HMS Stockholm genomför artilleriskjutning under SweFinex 2014. Foto: Jimmie Adamsson/Försvarsmakten

Ta chansen att besöka dessa trotjänare som förtjänstfullt tjänat Flottan och Sverige i 30 år som korvetter.

Välkomna!

28
Aug

NATO företrädare besöker Marina förband

Anmäl Av:
i Amfibie, Besök, Flottan, Marinen/sjö, Nato/PfP, Stockholm

Hur fungerar samarbetet mellan Svenska Marina förband och NATO eller mellan Svenska förband och andra nationer ingående i PfP (Partnership For Peace)? Det var en fråga som NATOS näst högste företrädare för partnerskapsfrågor (Deputy Supreme Allied Commander Transformation), General Mirco Zuliani, ville veta, därför besökte han idag Amfibieregementet och Fjärde sjöstridsflottiljen.

Syftet med general Zulianis besök var att få en bättre bild av de två marina förbandens förmågor. Han var dessutom mycket intresserad av hur och på vilket sätt som de respektive förbanden samarbetar med andra nationer och med NATO. Under besöket fick generalen både teoretiska genomgångar såväl som praktiska förevisningar. Andra amfibiebataljonen genomförd bland annat ett stridsmoment, hos våra kollegor på fjärde sjöstridsflottiljen, fick de en gedigen genomgång och visning av olika fartyg. Han var mycket nöjd och imponerad över det han fick se och höra hos de båda förbanden.

Generalen besökte också i veckan några finska förband med samma syfte. General Zulanis uppgifter är att bland annat hålla en dialog med ingående nationer, dels för att inhämta information men också för att sprida information till och emellan nationer ingående i PfP eller i NATO.

Marinchefen, amiral Jan Thörnqvist stod som värd för besöket. (På sista bilden står general Zuliani och samtalar med överstelöjtnant Anders Åkermark och med marinchefen amiral Jan Thörnqvist)

Major Kristina Swaan, Informationschef Amf 1

 

 

 

 

26
Aug

Bevakningsbåtarna avvecklade vid 3.sjöstridsflottiljen

Anmäl Av:
i Fartyg/båt, Flottan, Karlskrona, Marinen/sjö, Tredje sjöstridsflottiljen

 

Vid en kort ceremoni avvecklades HMS Modig och HMS Dristig ur Försvarsmakten och Tredje sjöstridsflottiljen. Bevakningsbåtarna har vid flottiljen i huvudsak använts för sjöövervakning, något de gjort med den äran. Dessförinnan tillhörde de  amfibiesystemet med bland annat inomskärs ubåtsjakt som uppgift.

Sjöövervakningsuppgiften som nu kommer att delas av de övriga fartygen i flottiljen. Anledningen till avvecklingen är Försvarsmaktens begränsade ekonomi.

På sikt ska de nuvarande korvetterna Stockholm och Malmö byggas om till vedettbåtar och ha sjöövervakning som huvuduppgift.

Jimmie Adamsson
Tredje sjöstridsflottiljen

25
Aug

Skipper med flera har berikat försvarsdebatten

Anmäl Av:
i Flottan, Försvarsdebatt, Marinen/sjö, Tredje sjöstridsflottiljen

Jag ska inte sticka under stol med att jag ibland undrat över försvarsbloggaren ”Skippers” identitet och det har säkert flera med mig också funderat över genom åren. Igår blev det officiellt att bakom signaturen och försvarsbloggaren ”Skipper” stod Niklas Wiklund, nybliven fartygschef på HMS Stockholm från 3.sjöstridsflottiljen. Han meddelade mig personligen några dagar före publiceringen av artikeln i DN, vilket jag uppskattade mycket. Jag gav honom beröm för det arbetet han gjort, hans intresse och brinnande engagemang i försvarsdebatten och då särskilt för Marinen.

Han har, tillsammans med övriga försvarsbloggare, bidragit till att försvarsdebatten idag är mer vital än någonsin. Dessa är de drivkrafter som vi behövt och behöver för att få och hålla igång en initierad, levande och bra debatt om vår försvarsförmåga, Försvarsmakten och Marinen. Jag har ofta men inte alltid varit ense om slutsatserna i det han skrivit, men så ska det vara i debatten. Det är också så jag vill att det ska vara i Marinen, högt i tak och ett engagemang hos medarbetarna. På så sätt kan vi sprida kunskap om vad Marinen gör, debattera marina frågor, och gå framåt.

Så tack Niklas och ni andra som bidrar till att det talas om Marinen och marina frågor. Jag vill att ni ska veta att jag är tacksam för det intresse och engagemang som många visar i försvarsdebatten och då särskilt för Marinen. Fortsätt engagera er och debattera – Det är bra och uppskattat av många. Jag vill i sammanhanget passa på att slå ett slag för Marinbloggen. Ni är alltid välkomna att skicka in gästinlägg och använda den som forum för debatten.

Jan Thörnqvist
Marinchef