23
Nov

Ny GSS ombord

Anmäl Av:
i Flottan, Första ubåtsflottiljen, Karlskrona, Marinen/sjö, Sjöman, Ubåt, Undervattensstrid

DSC_2995

Mitt namn är Ida Wikman och är nyanställd sjöman på ubåtsflottiljen. I skrivandets stund sitter jag ombord på HMS Gotland och är ute på min första tur som en del i ubåtens besättning.

Som ny ombord är det mycket att ta in. Det ständigt rinnande informationsflödet som följer med alla nya jobb finns självklart på en ubåt också, men sedan kommer det till en hel del saker som man kanske inte tänker på i första hand. Så som en ny dygnsrytm, att bo tätt ihop med 30 andra och känslan av att veta att man befinner sig en bra bit under vattenytan.

Men när det väl har gått ett par vakter börjar man komma in i fartygets rytm. Det är inte längre konstigt att äta frukost precis innan läggdags och att stänga dörrar tyst efter sig börjar gå på rutin. Vattenmassan ovanför oss lämnar tankarna och den härliga gemenskapen blir ett faktum. Det börjar kännas som vilket annat jobb som helst. Nästan.

Vi är just nu ute på övningen SWENEX och har precis genomfört ett intressant delmoment, nämligen ubåtsräddning. Det började med att vi intog bottenläge och satte igång vår nödpinger, för att de andra skulle kunna höra vart vi var och komma till vår hjälp. När ytfartygen började närma sig skickade vi upp rökljus, med förhoppningar om att de skulle få ett bättre hum om vart vi var någonstans. För att skicka nödsignaler inifrån en ubåt på havets botten används en signaltub, som skjuter upp dem till ytan med hjälp av tryckluft. När sedan rökljuset når vattenytan tänds en lyssats och rök börjar stiga från den flytande kroppen. För att de ska kunna skicka ner hjälp till oss behövs en exakt position och det får de fram genom att använda sina aktiva sonarer.

Skulle det här inte fungera eller att vi av någon annan anledning skulle behöva lämna ubåten, innan hjälp skickats ner, kan vi även göra en fri uppstigning. Det går till genom att en person i taget, iförd FU-dräkt, kliver in i slussen och fyller på dräkten med luft samtidigt som slussen fylls med vatten. När slussen är helt vattenfylld och trycket är detsamma som ovanför slussluckan, öppnas den och personen flyter upp till ytan. På ena byxbenet sitter en livflotte som blåses upp genom ett drag i ett snöre. Den nödställde kan sedan klättra upp i den och flyta där tills hjälp kommer.

Det känns betryggande att ha fått se hur en ubåtsräddning går till på plats på botten och under lugna former. Nu är det bara att hålla tummarna för att aldrig behöva nyttja det skarpt!

17
Nov

Dagen efter muck !

Anmäl Av:
i Amf 1, Marinen/sjö, Soldat, Utbildning

Hejsan!

En glad soldat, Foto Desirée Dahl

En glad soldat, Foto Desirée Dahl

Nu sitter jag här, dan’ efter dan’. Dagen efter MUCK. Det är en speciell känsla, det känns som man är lite vilsen. I tre månader har jag levt in på och ihop med 7-41 andra människor och nu helt plötsligt så upphör detta, det är lite skräckblandad förtjusning för samtidigt vet jag att nu, nu är jag SOLDAT! DET mina damer och herrar, det känns mäktigt som inget tidigare – JAG GAV ALDRIG UPP!!

”Mörkret är din vän och fiende”

Aldrig ge upp började på måndagen med att vi med stridsbåt åkte ut till okänd ö där vi ”tillfälligt” fick gå i land då vår trossfärja blivit attackerad av motståndare. Efter en tid fick vi veta att vår första natt skulle bli i en nöd-bivack. Så det var bara till att börja bygga vid 15, strax innan mörkret föll på oss, och det tog lång tid då mörkret är både ens vän och fiende. Det är lättare att jobba dolt men det är så himla mycket svårare att jobba när man inget ser, allt tar 10 gånger längre tid vilket är en frustration i sig.

Ett befäl sa: ” Det är bara under mörkrets timmar allt är jobbigt, när det blir ljust blir allt mycket lättare och tröttheten ni känner i mörker försvinner när dagsljuset lurar kroppen att det är dags att piggna till. Stå bara ut tills dagsljuset kommer så blir det lättare.” Och som (nästan) alltid har befälen rätt, vilket vi uppmärksammade flera gånger under veckan.

Efter första natten rev vi snabbt våra skydd för att sedan göra oss marschberedda.  Vi började vår marsch utan att veta vart vi var, eller vart vi skulle men efter ett tag insåg vi att ön vi var på hade vi varit på förr.Väl framme vid nästa stopp fick vi veta att vi nu påbörjat soldatprovet och att vi nu hade några mil framför oss att marschera.

Så här glad blir man när man har grävt en grip, Foto Desirée Dahl

Så här glad blir man när man har grävt en grip, Foto Desirée Dahl

Upprättande av tält med kamonät, Foto Desirée Dhal

Upprättande av tält med kamonät, Foto Desirée Dhal

Ett liv i skogen, Foto Desirée Dahl

Ett liv i skogen, Foto Desirée Dahl

 

 

 

 

 

 

 

Hela andra dagen gick alltså åt att gå med vår packning mellan 12 olika stationer med antingen moment vi skulle klara av eller frågor vi skulle besvara. Det var tufft de sista stationerna då man var trött men efter åtta timmar hade vi klarat av strax under tre mil och där emellan 40 minuters matuppehåll.  Efter soldatprovet fick vi bygga tältförläggning i helmörker vilket var tufft och tog tid vilket ledde till en natt utan många timmars sömn. Här drog jag dessvärre på mig en inflammation i mina hälsenor, något som tyvärr följde mig med extrem smärta resterande tid av övningen.

Ensamdygn och möte med ”fiende”

Efter två nätter i tältet utan vidare mycket sömn och eldöverfall på morgonen då kom order om att riva förläggningen snabbt, vi hade blivit röjda av ”fi*”. Vi hamnade i närstrid med fi* vilka även ”dödade” våra gruppchefer så vi fick sköta överfallet själva. Det var väldigt häftigt och actionladdat men efter en tid hämtades vi av stridsbåtar som körde oss till en ny ö där vi skulle ha vårt ensamdygn. Ensamdygnet var ganska lugnt och skönt för egen del, jag sov ikapp den sömn man missat i den mån man kunde och levde på den lilla mat man fått. Den senaste tiden hade vi här missat flera måltider.

På fredagen blev vi transporterade med G-båtar till ny destination för att där bli överraskade med CBRN vilket krävde att vi tog på all skyddsutrustning (och det mina damer och herrar, det gör man bara om man absolut måste för det är svettigt, osmidigt och helt ärligt, riktigt riktigt hemskt!! ) Men när hotet var flytt och även borta och man fick ta av sig allt såg man världen lite ljusare. 😉 Vi fick åter igen bygga förläggning i mörker (Fippla kamonät när det är mörkt är ett straff utan dess like, det är väldigt svårt och koncentrationskrävande). Men denna gång lyckades vi resa hela förläggningen på 1,5 timme kortare tid än tidigare resning och vi fick äntligen sova åtminstone lite.

Eldöverfall hela natten

Dagen efter hade vi utbildning i eldöverfall och då fick vi även göra ett eldöverfall mot fi* där vi även fick ta hand om skadad och föra denna, (den var förövrigt jag som fick agera skjuten) till säker plats. Det är både tungt och svårt att transportera x antal kilo då man redan tidigare har extra kilon från utrustning och dylikt. Natten sen kom eldöverfallen, hela natten. Vi var många som den natten inte sov överhuvudtaget men vi krigade på bättre än tidigare för att vi skulle då inte ge oss. Fi skulle ner! Vi fick order om att snabbt riva förläggningen redan innan dagens ljus kom och vi kämpade som bara den, hungriga, trötta, kalla och blöta efter en regnig natt.

Efter vi lastat all materiell på lastbilen började vi marschera vidare, vi visste redan att vi höll till bara kort bit ifrån Berga och samhället då vi tidigare sett gatlyktor på natten och även kände igen platsen vi varit på sedan tidigare verksamhet. Vi gick till en av skjutbanorna som vi spenderat så många timmar på tidigare för att göra en sista test, vilket var att lyckas skjuta trots att vi var trötta, och där till skulle vi ha en förhöjd puls vid genomförandet och fick springa maxat precis innan skyttet. Det kan kännas både enklare och svårare än man kan tro men då allt handlar om att lära sig kontrollera sin andning, kan man det så är det inte allt för svårt.

Tät klädsel, inte alls kul, Foto Desirée Dahl

Tät klädsel, inte alls kul, Foto Desirée Dahl

Ordning och reda i skåpet, Foto Desirée Dahl

Ordning och reda i skåpet, Foto Desirée Dahl

höööööst, Foto Desirée Dahl

höööööst, Foto Desirée Dahl

 

 

 

 

 

 

Vi fortsatte sedan med den omtalade och ökända ”robotlådemarschen” som innebar att vi så snabbt vi kunde skulle transportera en robotlåda(väger 80kg) + ammunitionslåda från plats A till B. Och det var tungt för alla, och med tanke på min skada så var det inte så där enkelt att bara springa på. Det var något av det jobbigaste under övningen med känslan när vi var i mål (efter att jag hostat ur mig allt slem som mina luftrör var fyllda av), det var mäktig. Vi klarade den! Den är ÖVER!

Vänner för livet

Sedan väntade vård vilken höll på låångt in på natten då vi vid fyra på morgonen äntligen fick sova någon timme på ett golv i en vårdlokal. Men efter denna vecka var det som en kingsize-bed. Det var magiskt!

Efter övningen hade vi en stor ceremoni, Soldaterinran, det var alltså här som jag gick från rekryt till SOLDAT.Det var pompa och ståt och vi som genomförde soldatprovet fick även ut en ”knapp” för vårt genomförande. Detta var stort, det var gåshud och det var mycket stolthet i gruppen, VI GJORDE DET!

GMU:n har utan tvekan utmanat mig, utvecklat mig och fått mig att växa som person. Jag vet nu att jag klarar så mycket mer än jag tror, jag har lärt mig hur man gör för att fungera i en grupp som lever in på varandra hela tiden, hur man trots att man är arg, ledsen, trött och hungrig ändå kan se förbi allt detta och göra allt för gruppen.

Jag hoppas ni som läst söker er till GMU, jag säger inte att det är enkelt, MEN du kommer klara det.Du kommer tycka det är tufft, du kommer bli arg på dina kamrater och inte förstå hur du ska stå ut i två månader till med samma människor MEN det är just dessa människor som kommer att ta dig igenom allt jobbigt.

Jag har fått vänner för livet, vänner som jag under utbildningen har velat slippa i perioder men som lika snabbt varit dem som gjort min tid här så värd. Stort tack till min grupp, 3:e grupp, ni har varit guld! Kommer sakna er något enormt, men som min vän Lundberg sa så klokt; Gammal GMU-vänskap dör ju aldrig.

Jag har nu gjort min sista vecka på Berga för denna tid då jag valt att låta min kropp få lite lugn då jag haft otur med detta virus som jag nu dragits med i tio veckor och nu ska kroppen få tid att läka ut helt innan jag ger mig på nästa utmaning inom Försvarsmakten. För jag kommer tillbaka igen, utan tvekan då detta varit en av de roligaste sakerna jag gjort i mitt liv.

Jag har växt som människa, Tack för den här tiden. Foto Desirée Dahl

Jag har växt som människa, Tack för den här tiden. Foto Desirée Dahl

Tack till alla er som följt mig här på marinbloggen.
Nu väntar nya äventyr.

 

ha det bäst

// Soldat Dahl

 

02
Nov

Individuella veckan!

Anmäl Av:
i Amf 1, GMU, Marinen/sjö, Rekryt, Utbildning

Hejsan!

Nu är tiden här. Vi har enbart sista projektet kvar efter att precis ha avslutat individuella veckan. Under dessa dagar hade vi närkampsexamination vilket var utan tvekan det absolut jobbigaste jag gjort i hela mitt liv både mentalt och även fysiskt. Det är tufft! RIKTIGT tufft.  MEN när det är så tufft blir också känslan när det är över så grym så man knappt kan beskriva det. :) Vi fick börja med att springa en bit för att sedan fightas mot två stycken i en ”box” i minst en minut vilket kanske låter lite men det är den längsta minut du kan tänka dig när du står där. Efteråt ska du ”stå-brottas” med två nya som är pigga och fräscha medans du själv är så slut att du inte vet var du ska bli av. Du hamnar i konen,(din syn blir väldigt trång, som en kon, du ser bara målet men inget runt omkring) vilket inte är bra då man i fight måste ha uppsyn. Efter ”brottningen” får du göra x antal burpees för att sedan bli attackerad av en kombattant då du ska använda ditt vapen som blockering för att sedan springa fram och skjuta på en tavla – andfådd som bara den vilket är en utmaning.

Vi har även gjort kompetensprov på AK5C vilket inte är helt lätt men efter många om och men var vi alla 41 godkända även där! wiho!

Närkamp är mer krävande än vad man kan tro, Foto: Kristina Swaan

Närkamp är mer krävande än vad man kan tro, Foto: Kristina Swaan

”Aldrig ge upp”

Så, nu återstår alltså ‘ Aldrig ge upp ‘. Jag skulle ljuga om jag sa att jag inte var nervös. Jag är nämligen SKITNERVÖS! I morgon (läs i dag) börjar den och jag vet knappt om jag ska skratta eller gråta. Men det ska gå, jag ska inte ge upp och jag ska gå igenom om jag så ska hosta mig fram. (jag har haft en virusinfektion sedan första fältveckan på Väddö som fortfarande inte gett med sig och jag går nu på en ny kur med hostmedicin för att klara av kommande vecka), så hur mycket motgångar man än får så kan man ta sig igenom GMU ändå, det är inte lätt, men det går – om man vill.

En av de största ”rädslorna” för min egen del i AGU är inte själva övningen i sig utan det faktum att man nu inte får ha telefon med sig och bli avskärmad övriga världen då jag, liksom många andra i unga år är beroende av att veta vad som händer i världen och kontakt med de man har hemma som en form av trygghet. Men jag ser det också som en bra utmaning i min kamp mot mitt ständiga uppkopplande – det är skönt till viss del också. 😉

Snart är GMU avklarad, Foto: Kristina Swaan

Snart är GMU avklarad, Foto: Kristina Swaan

Snart är GMU avklarad, Foto: Kristina Swaan

Snart är GMU avklarad, Foto: Kristina Swaan

 

 

 

 

 

 

Så ett tips för er som vill köra GMU – GÖR DET men tänk på att avvänja den där luren lite, det kommer hjälpa mycket! haha :)

Nu taggar vi och kör igång, AGU – Kom an bara! =)

ha de bäst

Dahl

 

25
Okt

”Utbildningen går mot sitt slut”

Anmäl Av:
i Amf 1, GMU, Marinen/sjö, Rekryt, Utbildning, Vakt

Hejsan!

Nu börjar utbildningen verkligen gå mot sitt slut och nu ser vi den runt hörnet för just i skrivande stund har vi bara 21 dagar kvar till muck. Det är nästan lite ofattbart! Om exakt tre veckor idag är min tid som rekryt och min GMU slut! Vi har de senaste två veckorna haft vårt nästsista projekt som är ”skyddsvaktenbevakar”.

Tältuppslagning under fältväcka, Foto: Kristina Swaan

Tältuppslagning under fältväcka, Foto: Kristina Swaan

 

Detta projekt är jämfört med alla andra projekt väldigt teoritungt, det är mycket lagar som ska läras tolkas rätt, det är rättigheter, skyldigheter och praktiska moment som ska läras in vilket inte alltid är så lätt hur man ska göra. Det gäller att handla rätt och riktigt både moraliskt, mänskligt och lagligt. Vi har haft tre ledord genom utbildningen; Kan jag? Får jag? Måste jag? vilket inte alltid är helt lätt när man står som skyddsvakt men ett måste för att kunna agera rätt och riktigt.

”Mycket pluggande”

Efter både en praktisk skjutexamination och ett teoretiskt prov är jag nu idag även examinerad på projekt ” Skyddsvaktenbevakar” vilket är så otroligt skönt! Vilken glädje och än mer, vilken lättnad för sinnet. Det har varit många timmars plugg denna vecka då vi även haft examination i ‘Strimma B’ som handlar om ” Demokratin, Försvarsmakten & Jag”

vilket handlar om allt från värdegrund till Försvarsmaktens arbete i, kring och utanför Sverige. Även denna examination har jag klarat av så även där är jag nu klar.

I morgon är det dags för kompetensprov för AK5C – lite nervös är man allt. Och på söndag ska vi ha anhörigdag på regementen för att visa hur vi levt den senaste tiden för våra nära och kära för att nästa vecka gå in på individuella veckan och där ha vår sista examination, då i närkamp. Så nästa uppdatering är förhoppningsvis en positiv ”rapportering”. haha :) Det blev ett kort inlägg denna gång då tiden varit knapp och jag har svårt att hinna med fortfarande då dagarna är långa och sängen ”ropar mitt namn”.

Ha de bäst

/ Dahl

 

25
Okt

”Fältvecka på Utö”

Anmäl Av:
i Amf 1, GMU, Marinen/sjö, Utbildning

Hejsan!
När jag skriver detta, är vi ute i fält på en liten och ganska mysig ö som heter Utö. Vi har igår examinerats i projekt ”försvara” och alla blev godkända! Wihoo!!

Vi har under veckan i fält fått utveckla vår förläggning mer och har använt oss av mycket kamouflage,(ni som läst tidigare inlägg vet ju att vi satt och knöt maskeringsnät i massor för några veckorsedan) – detta kom till stor nytta nu och allt gick relativt smidigt för att vara första gången.  Vi har även byggt våra egna värn där vi skall kunna verka ifall fienden skulle anfalla – vilket de gjorde en kväll och vi fick skynda ut i mörkret. Vi lyckades försvara vår förläggning och bekämpa fienden. Det krävs rutin, planering och övning för att kunna lokalisera sig i skogen på natten då det är som att gå in i ett rum utan fönster, Man ser ingenting! Vi har nu fortsatt övningar i strid vilket är så himla roligt då man allt mer märker hur man utvecklas och allt går på ren rutin i dels skyttet också målangivningar etc.

”Inte långt kvar till muck”

Vi har även lärt oss bygga bivack och tända en eld med tändstål som hjälp, här tävlades det som vilken grupp som kunde få vatten att koka snabbast över sin eld, denna tävling vann min grupp vilket ledde till en Marabou till gruppen att dela! Vilken stridsvärdes-höjare!!

Vi har nu fem veckor till muck och muckfesten planeras redan. Tiden har gått så ofattbart fort men nu är tiden kvar inte lång- 35 dagar för att vara exakt. Det känns j*kligt gött! Nu väntar mörkerskjutning ikväll, en säng i natt och vård, vård och åter vård i morgon och på söndag då vi åker ”hem” igen. På måndag påbörjar vi sista projektet som heter skyddsvaktenbevakar vilket jag kommer uppdatera om i slutet av nästa vecka. PS. Det finns många tillfällen vi får utsikter ut över det vanliga,   så som igår kväll vid vattnet vid Utö.

Ha de bäst / Dahl

05
Okt

Samarbete mellan länder med amfibieförmåga

Anmäl Av:
i Amf 1, Amfibie, Finland, Forskning och utveckling, Marinen/sjö, Samarbete
EAI är ett samarbete mellan europeiska länder med förmågan till amfibieoperationer

EAI är ett samarbete mellan europeiska länder med förmågan till amfibieoperationer

Nyligen representerade Amfibieregementet Försvarsmakten i European Amphibious Intitiative (EAI) Working Group, ett möte som genomfördes i Helsingfors Finland.

EAI är ett samarbete mellan europeiska länder med förmågan till amfibieoperationer. Sverige deltar i samarbetet tillsammans med bland annat Finland. Avsikten är att utveckla och optimera förmågan att genomföra multinationella operationer med europeiska resurser. Amfibieregementet har utvecklat förmågan genom deltagande i internationella övningar sedan övning Strong Resolve 2002 och nu senast i övning BALTOPS 15.

Vi kommer att återkomma om samarbetet och dess utveckling.

 

30
Sep

På väg till Sydkorea

Anmäl Av:
i Flottan, Marinen/sjö, Träning, Tredje sjöstridsflottiljen

_MG_0076Anton Lindén, dykbefäl på HMS Sturkö, är en av deltagarna i Military World Games (MWG). MWG är motsvarigheten till den civila idrottens olympiska spel. Vart fjärde år genomförs MWG i olika delar av världen i syfte att genom idrotten verka för fredsfrämjande och konfliktdämpande insatser under mandat från bl a FN där vi bygger goda personliga relationer enlig CISM motto som ledstjärna. ”Friendship through sport”.

– Vi flyger imorgon (torsdag 1 oktober). Invigningen är på lördag och på måndag kör grenarna igång, berättar Anton.

MWG (6th Military World Games, Korea 2015) genomförs under perioden 2 -12 oktober och Svenska Försvarsmakten skickar en trupp bestående av 108 deltagare (ledare och tävlande) och kommer delta i 8 av de sammanlagt 24 grenarna under spelen enligt nedan:

  • Marin femkamp
  • Flyg femkamp
  • Militär femkamp
  • Orientering
  • Skytte
  • Triathlon
  • Fäktning
  • Marathon

Antons gren är marin femkamp som i sin tur är uppdelad i fem delar;  hinderbana, livräddning, hindersim, sjömanskap och amfibielöpning. Sporten har sitt ursprung i Italien på 1950-talet och dess primära syfte var då att träna attack- och röjdykare.

Wikipedia har mer information om just Marin femkamp. Webbsidan för Military world games finns här.

Vi önskar Anton och de övriga svenska deltagarna lycka till!

Jimmie Adamsson
Tredje sjöstridsflottiljen

29
Sep

”Varje dag är inte en dans på rosor men ack så lärorik.”

Anmäl Av:
i Amf 1, GMU, Handgranat, Marinen/sjö, Rekryt

Hejsan!

Nu var det ett tag sedan jag skrev sist men efter Väddö och sedan sist har vi hunnit med en hel del faktiskt. När vi kom hem från Väddö så hade vi mycket vård av oss själva, efter ett par dagar i fält skall även personlig materiell vårdas så som uniform, soldatkök, stridssäck och stridsväst, vattensystem – ja listan kan göras väldans lång för är det något man har i Försvarsmakten så är det personlig materiell.

”Utvärdering även kallad strimma C”

Efter vård så hade vi utvärdering av veckan på annan ort vilket man gör efter övningar bland annat för att få ventilera hur man själv tyckt saker gått, både positivt och negativt. Detta är något som ingår i GMU-utbildningen där vi har olika ”utbildningsblock” som kallas strimmor. Vi har bland annat ”strimma A ” vilket handlar om fys, både praktiskt och teoretiskt och sen har vi ”strimma C” (som faller kring utvärderingen av väddö ) vilken heter ”Uppgiften,  gruppen och jag ” . Vi åkte på permission över helgen för att ladda upp våra batterier både fysiskt och mentalt då det tär på sinnet att ställa om från att vara en ensam individ till att alltid tänka vi.

Befäl som motiverar

Denna vecka som snart har gått har vi hunnit med att få teoretisk utbildning kring att kasta handgranat, teoretiskt prov, torr-öva i massor inför skarpt kast och vi har även kastat vår första spränghandgranat 56. Det var faktiskt ganska häftigt när man tänker så här i efterhand i alla fall, för just där och då var fokus på att följa order och göra som man blivit instruerad och det gick så fort att man inte hann känna efter. Men det var kul!

Torr-öva är för övrigt något som man får göra till bredden inom Försvarsmakten så att allt ska sitta i muskelminnet för att allt skall bli så effektivt och rutinmässigt så möjligt.

Torrövning på fält, Foto Desirée Dahl

Torrövning på fält, Foto Desirée Dahl

SEN så kan man ju faktiskt ha väldigt bra befäl också som gillar att göra allt till en tävling och se till att ordna med ”magasinbytar-tävling” – med vinster dessutom. Detta var något vi hade i förrgår i tre timmar. Många fick in kämparglöden trots att det var kväll och alla var trötta så höjdes ändå stridsvärdet mycket när vinnarskallarna slog in. :)

Här genomförs magasinbytar-tävling, Foto Desriée Dahl

Här genomförs magasinbytar-tävling, Foto Desriée Dahl

Så även om inte det alltid är sådär jättespännande att stå i tre timmar och göra magasin-byten (som vi gjorde även idag tex.) så vet vi att det måste göras och att vi kommer tacka våra befäl för en dag. Vi har även gått in mycket för att skjuta på tid och att göra ställnings byten efter två skott för att sedan skjuta två skott i den nya ställningen. Även detta drillas i mängder och här märker vi stor skillnad från enstaka dagar kring vår utveckling i vapenhanteringen och vi börjar gå mot svårare utmaningar.

En sak att tänka på inför en GMU är att man kanske inte varje dag har den högsta motivationen, det kommer vara tufft vissa gånger att gå upp 05:45 tio dagar i sträck utan en sovmorgon, att ständigt bo och leva inpå sju andra 24/7 MEN det är så värt det i slutändan. Det är inte alltid en dans på rosor, det är inte alltid roliga uppgifter men du blir bara starkare för varje dag och du känner dig trots allt stolt över varje dag du genomför och man har väldigt kul också mellan allt det jobbiga.

Delar av min grupp (3e grupp), Foto Desirée Dahl

 

 

 

Ha de bäst / Dahl

28
Sep

”Veckorna bara flyger fram”

Anmäl Av:
i Amf 1, CBRN, GMU, Marinen/sjö, Stockholm

Snart har halva tiden gått här ute på Berga och tid är något man verkligen tappar begreppet om även fast det mest använda verktyget vi använder oss utav är just klockan.

Det känns som man lämmar en liten egen värld eller bubbla rättare sagt varje gång man får permission och extra tydligt var det nu i helgen då kontrasten blev extremt stor att komma tillbaka till en nästan kaosartad civil miljö från en tydlig värld men strikta regler.

”Läran om CBRN, intressant läsning”

Kort om helgen, annars så har några dagar bjudit på läran om CBRN d.v.s. Kemiska, Biologiska och kort o gott Radioaktiva/Nukleära hot, som gåtts igenom med en hel del tung teori men ändå i mitt perspektiv intressant läsning om vad som faktiskt människan har tagit fram för typer av vapen som i min mening ingen bör utsättas för.

March på väg till övningsområdet inför CBRN momenten. Foto Toni Larsson

March på väg till övningsområdet inför CBRN momenten. Foto Toni Larsson

Test av C skyddsdräkt, Foto Toni Larsson

Test av C skyddsdräkt, Foto Toni Larsson

Vi testade utrustningen och lärde oss hur vi kan skydda oss och ta hand om våra kamrater. Foto Toni Larsson

Vi testade utrustningen och lärde oss hur vi kan skydda oss och ta hand om våra kamrater. Foto Toni Larsson

 

 

 

 

 

 

 

 

Annars har vi varvat teorin med att pröva ut vår skyddsmask och även haft lite övning med komplett skyddsdräkt båda prövat ut den riktiga (engångsdräkten) samt vårt eget personliga skydd mot just kemiska vapen.
I samband med det sista fick vi även öva på att bli utsatta för attack och drilla dem moment som bör sitta. Vi fick även hjälpa en nödställd kamrat med hinder i luftvägarna och har man aldrig upplevt att få lite luft tidigare kan jag nog bocka av att hela vår pluton fick känna av det idag.

Nu ska jag ladda inför två dagar med handgranatsteori varvat med praktik och på fredag avslutar vi vårt CBRN kapitel med testa att gå in i tårgasmiljö.

/Toni