13
Apr

Grattis! – Sjøforsvaret 200 år

Anmäl Av:
i Arrangemang, Besök, Ceremoni, Flottan, Korvett, Marinen/sjö, Multinationell, Nordiskt samarbete, Samarbete, Tredje sjöstridsflottiljen
Invigningsparad vid Norska Marinens 200-årsjubileum (Foto: Norska Marinen)

Invigningsparad vid Norska Marinens 200-årsjubileum (Foto: Norska Marinen)

Lördagen den 12 april 2014 hade jag nöjet att på plats i Bergen delta i firandet av den Norska Marinens 200-årsjubileum. Förtöjda vid Bryggen i Bergen fanns dagen till ära även vår korvett HMS Stockholm, vilket uppskattades mycket. Vår svenska korvettbesättning var i gott sällskap med besättningar och fartyg från Norge, Danmark, Italien, Frankrike, Nederländerna, Tyskland, Turkiet, Stor Britannien och USA, vilka alla kommit för att uppmärksamma och fira den Norska Marinen på 200-årsdagen. Även om Australien, Estland, Litauen, Nya Zeeland och Spanien inte hade några fartyg i hamnen fanns representanter för dessa mariner också på plats i Bergen.

Kl 1200 inleddes jubileet med parad och Marinchefens, konteramiral Lars Saunes, inledningsanförande vilket följdes av en dånande kanonsalut. Inledningen följdes av tal av borgmästaren i Bergen, en effektfull entré med marinjägare från helikopter, dansuppträde på scen och körsång. Det visade sig tydligt att Marinen måste vara mycket populär i Bergen för ett kraftigt hällregn till trots kom det ändå en hel del åskådare och tittade på öppningsceremonin. Eftermiddagen fortsatte med utställningar, Open Ship och BBQ samt utbyte mellan besättningarna – och tyvärr en hel del regn, men det är man van vid i Bergen så det skrämde inte bort många. Dagen och kvällen fortsatte med en galamiddag i Håkonshallen för särskilt inbjudna gäster. Här höll bland andra statsministern, försvarsministern, överbefälhavaren och marinchefen tal. Till sist hölls en bejublad och mycket minnesvärd galakonsert med Sjöförsvarets musikkår i Grieghallen i Bergen. Det var utan tvekan i alla avseende ett minnesvärt 200-årsfirande. Mitt varma tack till besättningen på HMS Stockholm för ert fina engagemang i Bergen! Läs mer om det regniga födelsedagskalaset på Sjöförsvarets hemsida.

OBS! Om lite drygt 8 år – närmare bestämt den 7 juni 2022 – är jag säker på att solen skiner på oss från en klar himmel, för då fyller Svenska Marinen 500 år! Det ska vi också fira ;-)

Jan Thörnqvist
Marinchef

 

03
Apr

Svensk marin närvaro runt våra kuster

Anmäl Av:
i Fartyg/båt, Fjärde sjöstridsflottiljen, Helikopter 15, Helikopterflottiljen, HMS Carlskrona, Korvett, Marinen/sjö, Oexploderad ammunition, Östersjön, Övning, Samarbete, Tredje sjöstridsflottiljen
Sex korvetter på samma bild.

Sex korvetter på samma bild.

Marinen övar, arbetar och syns just nu på flera olika ställen runt våra kuster. Något som redan är uppmärksammat av den som besökt Försvarsmaktens webbplats. Med början västerifrån är tre av minröjningsfartygen, HMS Ulvön, HMS Vinga och HMS Sturkö, på väg tillbaka till hemmabasen i Karlskrona. Under två veckor har man gjort en kombinerad samövning och skarp minröjningsoperation i Oslofjorden. Totalt lokaliserades 59 minor varav de svenska fartygen hittade 46 stycken. Sexton minor har oskadliggjorts. Ett bra exempel på ett nordiskt marint samarbete i realiteten.

I Östersjön övar just nu HMS Carlskrona, bland annat tillsammans med helikopter. Detta har visserligen gjorts flera gånger tidigare, men praktisk övning och träning gör att kunskapen kontinuerligt kan hållas färsk. Andra övningar hon gör är med det nyinstallerade bunkringssystemet, vilket nu möjliggör att HMS Carlskrona kan förse andra stridsfartyg med brännolja till sjöss.

Ytstridsfartygen övar också i Östersjön. Under en paus mellan två övningsmoment togs unika bilder på sex korvetter tillsammans under gång till sjöss. Så vitt känt finns det inga tidigare liknande bilder, i vart fall inte med Visbykorvetter.

Förutom säkrare farvatten i Oslofjorden och välbehövliga övningar till sjöss, övervakar och hävdar vi vårt territorium samt visar marin närvaro i vårt närområde.

Jan Thörnqvist
Marinchef

01
Apr

Några dagar på slottet

Anmäl Av:
i Amf 1, Amfibie, Högvakten
Löjtnant Johan Mattsson inspekterar soldaterna före postavlösning

Löjtnant Johan Mattsson inspekterar soldaterna före postavlösning

Tobias Nydahl från 206.underhållskompaniet står post

Tobias Nydahl från 206.underhållskompaniet står post

Postavlösning

Postavlösning

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sedan några dagar tillbaka, går personal ur 2.amfibiebataljonen högvakt. De anlände till Stockholms slott med svävare som väckte stor uppmärksamhet. De möttes av många glada tillrop när den stora svävaren förtöjde kajen för att lämna av högvaktstruppen. Stockholms slott har som vanligt varit väldigt välbesökt, än mer under helgen när Stockholm hade en kort släng av vårväder.

Tobias Nydahl som tjänstgör på 206.underhållskompaniet, stod för tillfället post. Det är första gången som han går högvakt. Att gå högvakt är en del av alla de olika uppgifter som ställs på soldater och officerare.  Amfibieregementet ansvarar för högvakten fram till onsdag den 2 april då Ledningsregementet tar över ansvaret.

 

 

Kristina Swaan, Amf 1

31
Mar

En bra dag

Anmäl Av:
i Amf 1, Amfibie, Amfibiesoldat, Besök, Fartyg/båt, Fjärde sjöstridsflottiljen, Flottan, Sjöman, Stockholm, Stridsbåt, Ungdom

I det bästa rekryteringsvädret så besökte 58 elever från Bernadottegymnasiet Berga. Varje år så sker ett antal olika besök på 4.sjöstridsflottiljen, gemensamt för alla besök är att de är viktiga men vissa besök är extra viktiga, exempelvis besöket från Bernadottegymnasiet. Besöken ger oss en möjlighet att visa vad vi gör i den miljö vi jobbar i.

Efter en timmes föreläsningar om Amfibieregementet, Fjärde sjöstridsflottiljen och den grundläggande militära utbildningen var det dags för det som många av eleverna såg fram mest emot, de praktiska momenten.

_DSC4958_01_DSC4960_01 _DSC4976

Programmet bestod bland annat av rundvandring på fartyg, en tur med stridsbåt och ett vattenövningsmoment där eleverna fick känna på hur det kan vara att överge ett fartyg och överleva i vattnet tills hjälp anländer.

_DSC5040_01 _DSC5018_01 _DSC5001_01

Detta var ett utmärkt exempel på ett bra samarbete mellan Amfibieregementet, Fjärde sjöstridsflottiljen och Bernadottegymnasiet som renderade i en dag som alla inblandade kunde se som lyckad. Vi hoppas på fler besök från Bernadottegymnasiet!

Magnus Jirlind

Informationschef 4.sjöstridsflottiljen

07
Mar

Besök av First Sea Lord i Karlskrona

Anmäl Av:
i Besök, Ceremoni, Flottan, Första ubåtsflottiljen, Karlskrona, Marinbasen, Marinen/sjö, Sjöstridsskolan, Tredje sjöstridsflottiljen
Besök på korvetten Nyköping

Besök på korvetten Nyköping

I måndags den 3 mars anlände First Sea Lord and Chief of Naval Staff i Royal Navy, Amiral Sir George Zambellas, till Karlskrona. Han har i sällskap av mig under tisdagen och onsdagen genomfört ett officiellt besök vid marinen i Karlskrona.

Besöksprogrammet, som varit omfattande, har av alla engagerade genomförts på ett mycket trevligt och professionellt sätt, vilket varit mycket uppskattat. Bland annat har besöket omfattat mottagning av Marinbasens hedersvakt samt Marinens musikkår, genomgångar, samtal om utbildning, övning, insats och rekrytering, besök ombord till sjöss på korvetten Nyköping och i hamn på minröjningsfartyget Ulvön samt ubåten Gotland, tillsammans med besök iland vid Försvarsmaktens Dykeri och Navalmedicinska Centrum och Simulatorhuset Af Chapman, vilket vävts ihop av en väl planerad och genomförd logistik samt smidiga bil- och stridsbåtstransporter.

Amiral Zambellas lämnade i onsdags Karlskrona med ett nöjt leende på läpparna och tillade ”This visit has been excellent. Your personnel sends out great professionallity and job satisfaction” Jag har till min stora glädje åter igen fått kvitto på att marinens personal håller hög kvalitet. Mitt varma tack till alla som varit engagerade i besöket!

Jan Thörnqvist
Marinchef

24
Feb

Gästinlägg: Vad håller vi på med?

Anmäl Av:
i GMU, Marinen/sjö, Rekryt, Utbildning

Ludwig Naess, 1:e Sergeant, beskriver nedan sina erfarenheter, och frustration kring några frågor kopplat till GMU:

“- Bunden hund är alltid argast” lyder ett gammalt svenskt ordspråk.

Detta inlägg kan redan nu skönjas vara ett i affekt, ett resultat av frustration och vanmakt inför det kritiska personalläge och rekryteringssystem vi har i Försvarsmakten.

Jag är i dagsläget gruppchef i en GMU-pluton och arbetar vanligtvis på ett fartyg i södra Sverige. Jag är en produkt av värnpliktssystemet och SOU. Fortsätt att läsa →

07
Feb

Till minne av Johan och Gunnar

Anmäl Av:
i Afghanistan, Amf 1, Internationell insats
Killarna körde så svetten lackade

Killarna körde så svetten lackade

Den 7 februari 2010 stupade officerarna Johan Palmlöv och Gunnar Andersson i Afghanistan. Vänner och kollegor som tyvärr alldeles för tidigt har lämnat nära och kära.

Johans och Gunnars närmaste vänner och kollegor har uppmanat till ett träningspass för att hedra minnet av Johan och Gunnar och samtidigt ägna en tanke till andra som har mist sina liv i tjänsten. I dag har det tränats extra hårt på förbandet till minne av Johan och Gunnar och andra som tyvärr inte längre är kvar bland oss.

205.amfibieskyttekompaniet körde crossfitpasset J-G, de var rejält trötta.

– Det var ett bra pass, som vi är övertygade om att de båda hade gillat, sa killarna på kompaniet

 

Killarna på 205.amfibieskyttekompaniet hedrade Johan & Gunnar med ett fyspass som de avslutade med en tyst minut

Killarna på 205.amfibieskyttekompaniet hedrade Johan & Gunnar med ett fyspass som de avslutade med en tyst minut

 

Våra tankar går till Johan och Gunnar och deras familjer.

 

 

Kristina Swaan, Amf 1

 

01
Feb

Succén fortsätter

Anmäl Av:
i Okategoriserade
I direktsändning på TV4, blir Anton, Dennis & Boris intervjuade av Jesper Börjesson

I direktsändning på TV4, blir Anton, Dennis & Boris intervjuade av Jesper Börjesson

 

Det är nog ingen som har undgått amfibiesoldaternas tolkning av ”Greased lightning”, som på kort tid har blivit en succé på YouTube. Med anleding av filmen har det varit ett stort intresse från olika håll, inte minst ifrån media. Både Svensk media såväl som internationella har hört av sig för att få prata med killarna som har medverkat i filmen.

TV4 lördag, bjöd in Boris Zelada, Dennis Fernaeus och Anton Nyberg, som själva fick berätta om hur filmen kom till och den succé som den har blivit. Journalisten Jesper Börjesson ställde självklart också frågor kring den insats de nyligen har avslutat i Afghanistan. Killarna har blivit hyllade för sin tolkning av ””Greased lightning” av många, den har spridit glädje och många skratt.  En av de roligare hyllningarna var nog den som kom från regissören till originalversionen, Randal Kleiser.

– När vi gjorde filmen hade vi inte en tanke på att den på något vis skulle bli så här stor. För oss var det mer en rolig grej och vi hade fantastiskt roligt när vi spelade in den, berättade killarna

Självklart finns det en allvarlig sida av deras insats i Afghanistan.

– Visst är det skönt att vara hemma, men vi får inte glömma bort att det är många människor i Afghanistan som har det svårt. Våra problem här hemma kan i jämförelse ibland tyckas ganska bagatellartade och vi kanske gnäller över småsaker om man jämför med deras situation, sa Dennis.

 

 

 Kristina Swaan, Amf 1

24
Jan

Den operativa reserven, klar för insats

Anmäl Av:
i Amf 1, Amfibie, Säkerhetspolitik
Utbildningen har varit omfattande i syfte att kunna lösa alla typer av uppgifter

Utbildningen har varit omfattande i syfte att kunna lösa alla typer av uppgifter

 

Efter ett intensivt år med utbildning och övningar är nu den operativa reserven(OR14), redo för insats. Sedan den första januari 2014, står enheten i beredskap för att lösa nationella såväl som internationella uppgifter. Under 2014 är det Amfibieregementet och 204.amfibieskyttekompaniet som ansvarar för OR14. Syftet med en operativ reserv är att Försvarsmakten och Sverige, ska ha tillgång till ett omedelbart gripbart förband.

En stor bredd

Vilka uppgifter som kompaniet kan komma att lösa vet man aldrig i förväg, därför har utbildningar och övningar innehaft en stor bredd med både nationell såväl som internationell prägel. Den inledande utbildningen har fokuserats på den enskilda individens personliga färdigheter som soldat och inte minst befattningsutbildning.

Soldaterna har därefter blivit integrerade i sina grupper och tillsammans genomfört stridsutbildning med samtliga i kompaniets ingående vapensystem. Kompaniet har i sin helhet under hösten 2013 genomfört flertalet kompaniövningar med nationella och internationella uppgifter.  Det har varit stort fokus på stridsutbildning i bebyggelse, skogs- och skärgårdsterräng. Förbandet har även utvecklat förmågan att möta olika typer av motståndare, som till exempel en irreguljär motståndare med hemmagjorda bomber. Syftet med den varierande utbildningen är att förbereda enheten för olika typer av miljöer och uppgifter.
Den operativa reserven har både sjö- och markrörlighet, vilket ökar förbandets användningsområde. Sjörörligheten utgörs av kompaniets ordinarie stridsbåtar, för markrörlighet nyttjas främst terrängbil 16 (RG32 GALT).

OR14 är både sjö-och markrörliga

OR14 är både sjö-och markrörliga

Major Patrik Berge är chef för OR14

Major Patrik Berge är chef för OR14

Vid markoperationer förflyttar sig OR14 främst med Galtar

Vid markoperationer förflyttar sig OR14 främst med Galtar

 

 

 

 

 

 

Historik

Sedan hösten 2006 har Försvarsmakten avdelat ett förband motsvarande ett skyttekompani, som en operativ reserv. Efter genomförda utbildningar och övningar, har kompaniet sedan stått i insatsberedskap för att med kort varsel kunna lösa uppgifter. Historiskt sett har den operativa reserven under kortare perioder använts som förstärkning vid flera tillfällen, bland annat vid insatserna i Afghanistan.

Uppgiften har fördelats mellan Försvarsmaktens olika förband, nu har ansvaret gått till Amfibieregementet och andra amfibiebataljonen, närmare bestämt 204.amfibieskyttekompaniet.

Kristina Swaan, Amf 1

 

07
Jan

Ny flottiljchef är utsedd på 4.sjöstridsflottiljen

Anmäl Av:
i Fjärde sjöstridsflottiljen, Flottan, Stockholm

Ewa Skoog HaslumEwa Skoog Haslum har sina rötter inom ytstridsvapnet och är nytillträdd flottiljchef och därmed utnämnd kommendör.  Ewa påbörjade sin karriär 1987 som radiotelegrafist ombord på HMS Stockholm. Ett antal olika tjänster ombord på korvett och patrullbåt finns med i erfarenhetsbagaget. Ewa har bland annat tjänstgjort som artilleriofficer, stridsledningsofficer och sekond. Hon har även hunnit med en internationell insats i Libanon, UNIFIL, då hon seglade som fartygschef ombord på HMS Sundsvall.

– Mitt nya jobb som flottiljchef känns stort, hedrande och är en stor utmaning.  4.sjöstridsflottiljen ska vara en arbetsplats där personalen trivs och att våra förmågor fortsätter att vara efterfrågade, säger Ewa.

Inom kort kommer en officiell ceremoni att genomföras.