05
Okt

Samarbete mellan länder med amfibieförmåga

Anmäl Av:
i Amf 1, Amfibie, Finland, Forskning och utveckling, Marinen/sjö, Samarbete
EAI är ett samarbete mellan europeiska länder med förmågan till amfibieoperationer

EAI är ett samarbete mellan europeiska länder med förmågan till amfibieoperationer

Nyligen representerade Amfibieregementet Försvarsmakten i European Amphibious Intitiative (EAI) Working Group, ett möte som genomfördes i Helsingfors Finland.

EAI är ett samarbete mellan europeiska länder med förmågan till amfibieoperationer. Sverige deltar i samarbetet tillsammans med bland annat Finland. Avsikten är att utveckla och optimera förmågan att genomföra multinationella operationer med europeiska resurser. Amfibieregementet har utvecklat förmågan genom deltagande i internationella övningar sedan övning Strong Resolve 2002 och nu senast i övning BALTOPS 15.

Vi kommer att återkomma om samarbetet och dess utveckling.

 

30
Sep

På väg till Sydkorea

Anmäl Av:
i Flottan, Marinen/sjö, Träning, Tredje sjöstridsflottiljen

_MG_0076Anton Lindén, dykbefäl på HMS Sturkö, är en av deltagarna i Military World Games (MWG). MWG är motsvarigheten till den civila idrottens olympiska spel. Vart fjärde år genomförs MWG i olika delar av världen i syfte att genom idrotten verka för fredsfrämjande och konfliktdämpande insatser under mandat från bl a FN där vi bygger goda personliga relationer enlig CISM motto som ledstjärna. ”Friendship through sport”.

– Vi flyger imorgon (torsdag 1 oktober). Invigningen är på lördag och på måndag kör grenarna igång, berättar Anton.

MWG (6th Military World Games, Korea 2015) genomförs under perioden 2 -12 oktober och Svenska Försvarsmakten skickar en trupp bestående av 108 deltagare (ledare och tävlande) och kommer delta i 8 av de sammanlagt 24 grenarna under spelen enligt nedan:

  • Marin femkamp
  • Flyg femkamp
  • Militär femkamp
  • Orientering
  • Skytte
  • Triathlon
  • Fäktning
  • Marathon

Antons gren är marin femkamp som i sin tur är uppdelad i fem delar;  hinderbana, livräddning, hindersim, sjömanskap och amfibielöpning. Sporten har sitt ursprung i Italien på 1950-talet och dess primära syfte var då att träna attack- och röjdykare.

Wikipedia har mer information om just Marin femkamp. Webbsidan för Military world games finns här.

Vi önskar Anton och de övriga svenska deltagarna lycka till!

Jimmie Adamsson
Tredje sjöstridsflottiljen

29
Sep

”Varje dag är inte en dans på rosor men ack så lärorik.”

Anmäl Av:
i Amf 1, GMU, Handgranat, Marinen/sjö, Rekryt

Hejsan!

Nu var det ett tag sedan jag skrev sist men efter Väddö och sedan sist har vi hunnit med en hel del faktiskt. När vi kom hem från Väddö så hade vi mycket vård av oss själva, efter ett par dagar i fält skall även personlig materiell vårdas så som uniform, soldatkök, stridssäck och stridsväst, vattensystem – ja listan kan göras väldans lång för är det något man har i Försvarsmakten så är det personlig materiell.

”Utvärdering även kallad strimma C”

Efter vård så hade vi utvärdering av veckan på annan ort vilket man gör efter övningar bland annat för att få ventilera hur man själv tyckt saker gått, både positivt och negativt. Detta är något som ingår i GMU-utbildningen där vi har olika ”utbildningsblock” som kallas strimmor. Vi har bland annat ”strimma A ” vilket handlar om fys, både praktiskt och teoretiskt och sen har vi ”strimma C” (som faller kring utvärderingen av väddö ) vilken heter ”Uppgiften,  gruppen och jag ” . Vi åkte på permission över helgen för att ladda upp våra batterier både fysiskt och mentalt då det tär på sinnet att ställa om från att vara en ensam individ till att alltid tänka vi.

Befäl som motiverar

Denna vecka som snart har gått har vi hunnit med att få teoretisk utbildning kring att kasta handgranat, teoretiskt prov, torr-öva i massor inför skarpt kast och vi har även kastat vår första spränghandgranat 56. Det var faktiskt ganska häftigt när man tänker så här i efterhand i alla fall, för just där och då var fokus på att följa order och göra som man blivit instruerad och det gick så fort att man inte hann känna efter. Men det var kul!

Torr-öva är för övrigt något som man får göra till bredden inom Försvarsmakten så att allt ska sitta i muskelminnet för att allt skall bli så effektivt och rutinmässigt så möjligt.

Torrövning på fält, Foto Desirée Dahl

Torrövning på fält, Foto Desirée Dahl

SEN så kan man ju faktiskt ha väldigt bra befäl också som gillar att göra allt till en tävling och se till att ordna med ”magasinbytar-tävling” – med vinster dessutom. Detta var något vi hade i förrgår i tre timmar. Många fick in kämparglöden trots att det var kväll och alla var trötta så höjdes ändå stridsvärdet mycket när vinnarskallarna slog in. :)

Här genomförs magasinbytar-tävling, Foto Desriée Dahl

Här genomförs magasinbytar-tävling, Foto Desriée Dahl

Så även om inte det alltid är sådär jättespännande att stå i tre timmar och göra magasin-byten (som vi gjorde även idag tex.) så vet vi att det måste göras och att vi kommer tacka våra befäl för en dag. Vi har även gått in mycket för att skjuta på tid och att göra ställnings byten efter två skott för att sedan skjuta två skott i den nya ställningen. Även detta drillas i mängder och här märker vi stor skillnad från enstaka dagar kring vår utveckling i vapenhanteringen och vi börjar gå mot svårare utmaningar.

En sak att tänka på inför en GMU är att man kanske inte varje dag har den högsta motivationen, det kommer vara tufft vissa gånger att gå upp 05:45 tio dagar i sträck utan en sovmorgon, att ständigt bo och leva inpå sju andra 24/7 MEN det är så värt det i slutändan. Det är inte alltid en dans på rosor, det är inte alltid roliga uppgifter men du blir bara starkare för varje dag och du känner dig trots allt stolt över varje dag du genomför och man har väldigt kul också mellan allt det jobbiga.

Delar av min grupp (3e grupp), Foto Desirée Dahl

 

 

 

Ha de bäst / Dahl

28
Sep

”Veckorna bara flyger fram”

Anmäl Av:
i Amf 1, CBRN, GMU, Marinen/sjö, Stockholm

Snart har halva tiden gått här ute på Berga och tid är något man verkligen tappar begreppet om även fast det mest använda verktyget vi använder oss utav är just klockan.

Det känns som man lämmar en liten egen värld eller bubbla rättare sagt varje gång man får permission och extra tydligt var det nu i helgen då kontrasten blev extremt stor att komma tillbaka till en nästan kaosartad civil miljö från en tydlig värld men strikta regler.

”Läran om CBRN, intressant läsning”

Kort om helgen, annars så har några dagar bjudit på läran om CBRN d.v.s. Kemiska, Biologiska och kort o gott Radioaktiva/Nukleära hot, som gåtts igenom med en hel del tung teori men ändå i mitt perspektiv intressant läsning om vad som faktiskt människan har tagit fram för typer av vapen som i min mening ingen bör utsättas för.

March på väg till övningsområdet inför CBRN momenten. Foto Toni Larsson

March på väg till övningsområdet inför CBRN momenten. Foto Toni Larsson

Test av C skyddsdräkt, Foto Toni Larsson

Test av C skyddsdräkt, Foto Toni Larsson

Vi testade utrustningen och lärde oss hur vi kan skydda oss och ta hand om våra kamrater. Foto Toni Larsson

Vi testade utrustningen och lärde oss hur vi kan skydda oss och ta hand om våra kamrater. Foto Toni Larsson

 

 

 

 

 

 

 

 

Annars har vi varvat teorin med att pröva ut vår skyddsmask och även haft lite övning med komplett skyddsdräkt båda prövat ut den riktiga (engångsdräkten) samt vårt eget personliga skydd mot just kemiska vapen.
I samband med det sista fick vi även öva på att bli utsatta för attack och drilla dem moment som bör sitta. Vi fick även hjälpa en nödställd kamrat med hinder i luftvägarna och har man aldrig upplevt att få lite luft tidigare kan jag nog bocka av att hela vår pluton fick känna av det idag.

Nu ska jag ladda inför två dagar med handgranatsteori varvat med praktik och på fredag avslutar vi vårt CBRN kapitel med testa att gå in i tårgasmiljö.

/Toni

 

17
Sep

”Att en sådan liten sak skulle kunna uppskattas så mycket”

Anmäl Av:
i Amf 1, GMU, Marinen/sjö, Patrull, Rekryt, Utbildning

Sitter här i vår förläggning, i korridoren och bara njuter av att få andas ut lite, att en sådan liten sak skulle kunna uppskattas så mycket hade jag som individ svårt att ta till mig för åtta dagar sen när vi satt på bussen på väg ut genom vakten här i Berga, på väg till ytterförläggning som det så fint kallas och vår första fältvecka.

Tar man stämningen som var då förra tisdagen som var glädjefylld och alla var taggade är stämningen närmare tvärtom idag. Alla är glada förvisso och sammanhållningen i vår pluton och min grupp är riktigt bra men sen igår så har vi haft ett litet moraltapp.. Om det beror på befäl som efterstävar saker som slår mot att efterstäva bästa funktion och smidighet före ytlig perfektion kan jag inte säga mer än ta tempen på gruppen gällande frågan.

Fältveckan

Hur som helst ris eller ros ska alla våra befäl ha mycket beröm för att ändå hålla sig lugna i nästan alla situationer och oavsett så är det med god avsikt dem gör och säger vissa saker även fast för stunden allt känns åt skogen.

Rekryt Andrén, Lilja och Steen jobbar med att få upp förläggningen, Foto Toni Larsson

Rekryt Andrén, Lilja och Steen jobbar med att få upp förläggningen, Foto Toni Larsson

Det gällde att hela tiden ha koll på sin egen utrustning och annan materiel, Foto Toni Larsson

Det gällde att hela tiden ha koll på sin egen utrustning och annan materiel, Foto Toni Larsson

I tälten eldade vi i kaminen för att få värme, Foto Toni Larsson

I tälten eldade vi i kaminen för att få värme, Foto Toni Larsson

 

 

 

 

 

 

 

 

Men vad gör man då på en ytterförläggning? Bland annat så med större övningsytor kunde vi träna strid båda enskild och stridspar för första gången vilket jag tyckte var riktigt kul, även lite skarpskytte hans med även fast tiden rann iväg då vädrets makter kämpade emot oss den dagen.

Tre nätter i tält hans även med som hela plutonen uppskattade och även bidrog till en starkare stomme inom gruppen och i sin tur hela plutonen. Sista natten ute bortsett från nätterna i baracker blev vad Försvarsmakten kallar kvarter, det vill säga att i strid i bebyggelse så ska man kunna nyttja ytor bort från gator och nyttja dom utrymmen som finns med tak över huvudet vilket i vårt fall blev en större industrilokal.

Tre nätter i fält var nyttigt, Foto Toni Larsson

Tre nätter i fält var nyttigt, Foto Toni Larsson

Korvgrillning en riktig moralhöjare, Foto Toni Larsson

Korvgrillning en riktig moralhöjare, Foto Toni Larsson

En industrilokal fick fungera som tillfällig bostad, Foto Toni Larsson

En industrilokal fick fungera som tillfällig bostad, Foto Toni Larsson

 

 

 

 

 

 

 

 

Bästa motivationshöjaren under veckan var dock grillkväll med Ålandshav i bakgrunden.

Så med detta vill jag gärna lyfta en sak som sagts till oss då vår vecka börjat i en liten nedåtgående spiral.

”Ni har både gjort gott och mindre gott från er. Välj vad ni vill ska sjunka in”

Detta får sätta punkt för gångna veckan och ställ gärna frågor högt som lågt.

 

Med vänliga hälsningar

/ Toni

 

17
Sep

”Jag längtar hem!”

Anmäl Av:
i Amf 1, GMU, Marinen/sjö, Patrull, Utbildning

Vecka fyra = Väddö och Fält!

Just i skrivande stund sitter vi alla rekryter från Amf1 på väg tillbaka till Berga, alla i 1:a pluton är lättade och flera har uttryckt längtan till det ”normala” livet på basen. ”Jag längtar hem!” har många sagt, där hem syftar till vår byggnad Oden. Vi har nu avverkat en vecka på Väddö med tre nätter i barack och resterande ute i fält och fått känna på livet utan toalett, dusch eller stolar och bord.
För de flesta av oss är det en omställning men vi har alla hållit gott mod och haft en otroligt rolig och lärorik tid här i skogen med vildsvin och fästingar. Tyvärr blev jag sjuk på tisdagen när vid kommit till Väddö och åkte på en halsinfektion som hindrade mig från att sova ute i tälten med min grupp. Det gjorde personligen veckan så mycket jobbigare då energin var låg på grund av hosta om kvällar och nätterna men med lite kompromisser kunde jag vara med på allt som gjordes utom två av tältövernattningarna.

Förläggningstjänst och lösskjutning

De första dagarna (onsdag-torsdag)hade vi skjutningar med ännu mer skjutexaminationer och övning inför torniké-examination, (avsnörande förband man använder vid katastrofblödning etc.), för att på fredagen gå ut i fält.

Så här ser tält 12 ut, utan maskeringsnät, Foto Desirée Dahl

Så här ser tält 12 ut, utan maskeringsnät, Foto Desirée Dahl

Vi eldade för att få lite värme, skönt, Foto Desirée Dahl

Vi eldade för att få lite värme, skönt, Foto Desirée Dahl

Vi lärde oss mycket nyttigt i fält, Foto Desirée Dahl

Vi lärde oss mycket nyttigt i fält, Foto Desirée Dahl

 

 

 

 

 

 

 

Fredagen innebar förläggningstjänst vilket bland annat omfattade att resa tält 12, gräva hål för toalettbesök, bygga materielskydd för våra trossar så dessa förblir torra och all annan materiel, såsom yxor, spadar, sjukvård etc., så allt förvaras ordentligt även i fält. Vi fick även matpåse där vi fick alla måltider (24 h framåt) som blöt mat som vi fick värma själva i våra kök, mat som faktiskt var riktigt gott dessutom. Resten av helgen innebar en hel del lösskjutning, vilket var så kul!! Det blev helt plötsligt ett annat scenario än att stå på skjutbanan och skjuta på en tavla, nu vart det lite adrenalin med också. Vi övade och lärde oss kring olika typer av kontakt med fienden, förhands- och efterhands situation och även duell när vi fick skjuta på riktigt mot vår ”fiende”. Vi lärde oss också förflytta oss rätt och även tecken gällande bland annat växelvis främmat både i stridspar (du själv och en kamrat), men också i hela grupper om 8-12 personer. Det var häftigt men så jobbigt! Tänk dig att ta på dig +10kg och göra utfallsteg, lägg dig på marken i anläggning, upp igen, ner, upp i skogsterräng i tre timmar i sträck! Mjölksyra hade vi allihop, men vi hade så kul!

Examination

I söndags hade vi examination i vård av skadad person och torniké-examination. Kravet för att klara den var att sätta en torniké på sig själv på en maxtid av 45 sekunder- jag lyckades med flera sekunder i marginal vilket var en lättnad. Varje examination har jag lite nerver inför men det är bara bra, då är man på hugget! På kvällen efter ordergivning skulle vi tejpa fötter, vattenpacka stridssäcken och all stridsutrustning för att sedan avmarscherade mot ovisshet för att vid framkomst en kort stund senare hitta brinnande eldar där kompanichefen väntande på oss. Efter ett tal av majoren bjöds vi på korv med massa gott till. Vad vi njöt!! Stridsvärdet höjdes och vi gick mätta och belåtna tillbaka till vår fredsförläggning för återhämtning och sista natten i tält. Varje natt har vi haft eldpost och även patrullerande poster för att hålla säkerheten på förläggningen vilket för vissa varit jobbigare än för andra men ack så viktigt. Sista dagen vårdade vi all materiel och även oss själva. Första duschen på fyra dygn för många var efterlängtad. Sista natten sov vi i ett garage på golvet för att idag packa ihop oss och bege oss hemåt efter lunch. De flesta sover på bussen nu och lugnet är ett faktum hos de vakna, vi är trötta och välkomnar nu Berga! En månadavklarad, nu har vi 59 dagar kvar! Tiden går fort när man tänker i efterhand och som vi går framåt!

Ha det bäst / Rekryt Dahl

15
Sep

”Mina tre första veckor som rekryt”

Anmäl Av:
i Amf 1, GMU, Marinen/sjö, Rekryt, Utbildning

Hej igen, nu kommer en liten sammanfattning av våra tre första veckor på utbildningen.

Första veckan var för mig lugn, jag hade ju varit med om alla rutiner förr vilket gjorde att jag kunde föra mig lugnare då jag hade ”koll på läget” redan. Men man är aldrig ensam i det militära så min erfarenhet sedan tidigare kom inte bara till användning för mig, utan självfallet för övriga i gruppen och plutonen också.

Det var mycket exercis, det vill säga, läran om hur man går, står, vänder, pratar, ja allt har ett visst sätt att vara – det är den största utmaningen tycker jag men man lär sig snabbt. Rutiner sätter sig snabbt och tillslut blir allt vardag.

”Repetition är kunskapens moder”

Våra befäl har sagt; ”repetition är kunskapens moder”. Så allt drillas om och om och om igen tills det är perfekt!

Vi hade lära och examinationer i vapenhantering och sedan fick vi redan under andra veckan komma ut på skjutbanan för vårt första skjutpass. Många var nervösa, andra taggade men allt gick bra för alla. :-)

Vi kom snabbt ut på skjutbanan, vilket var kul, Foto: Kristina Swaan

Vi kom snabbt ut på skjutbanan, vilket var kul, Foto: Kristina Swaan

Närkamp är jobbigt men kul, Foto: Kristina Swaan

Närkamp är jobbigt men kul, Foto: Kristina Swaan

 

 

 

 

 

 

 

Och med glädje lämnade vi Berga för vår första permission, behövligt att ladda om alla batterier och umgås med nära och kära efter tio dagar med informations-stoppning.

Tredje veckan hade vi skjutningar hela veckan med fler examinationer och även närkamp och pip-test.

I nästa inlägg kommer jag skriva om vår vecka på Väddö och första fältdygn.

Ha det bäst / Rekryt Dahl

 

11
Sep

”Från TV, cola och snacks till träning”

Anmäl Av:
i Amf 1, GMU, Marinen/sjö, Rekryt
Rekryt Toni Larsson kommer att tillsammans med rekryt Dahl, blogga under deras GMU, Foto: Kristina Swaan

Rekryt Toni Larsson kommer att tillsammans med rekryt Dahl, blogga under deras GMU, Foto: Kristina Swaan

Hej

I och med att detta blir mitt första inlägg som gästbloggare så kommer här lite matnyttigt om mig. Jag är 25 år gammal och bor cirka fem mil norr om Stockholm. Förövrigt uppväxt i Norrort och jag har även hunnit med två år i Östersund för studier.

Det jag har gjort fram till jag började min GMU utbildning var att jobba som personbilsmekaniker så efter tio år med jobb och studier inom yrket kände jag för att helt enkelt testa något där man bland annat får jobba ute och testas både fysiskt och kanske än mer mentalt och psykiskt.

Annars under mina levnadsår har jag även hunnit med att vara bonuspappa och gått från att tillbringa kvällarna framför TV:n med Cola och snacks till att rycka upp mig att ta tag i träning och det viktigaste hitta något som jag tycker är kul och som får mig att fortsätta utvecklas. Men nog om mig, ni ska nu läsa det ni kom för att läsa.

Utbildningen på Amfibieregementet

GMU utbildning på Berga (Amf1) är något jag fick höra gott om genom en nära vän som har genomfört värnplikten här tidigare. Så efter omfattande tester hos Rekryteringsmyndigheten och lång väntan på beslut i och med att jag blev placerad på reservlistan, så tillslut plingade telefonen till någon gång under sommaren och det blev plötsligt allvar av det jag nu velat testa under en längre tid.

Från att hämta ut all utrustning till att gå igenom de olika sakerna vi kommer att använda oss utav har vi även blivit rutinerade blivande ”Tetris spelare” då all utrustning ska in i skåp där normalmänniskan säger att det är redan är trångt att få in sin vinterjacka ihop med gymväskan.

Så från detta har vi även lärt oss grunderna i marsch och hur vi står och för oss. Hur vi smyger i skog och hur vi rör i skog. Vi har även hunnit med några enkla skjutövningar och i skrivande stund befinner jag mig på vår första fältvecka.

Under pågående fältvecka genomförs bland annat skjutövningar. Foto: Kristina Swaan

Under pågående fältvecka genomförs bland annat skjutövningar. Foto: Kristina Swaan

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nu tänkte jag sätta stopp på detta inlägg innan det svävar ut för mycket men kommentarer (frågor) som ges ska jag försöka ta med i kommande inlägg.

Må gott! / Toni Larsson

 

09
Sep

”Hejsan, jag heter Desirée”

Anmäl Av:
i Amf 1, GMU, Marinen/sjö, Rekryt, Stockholm, Utbildning

 

 

Rekryt Desirée Dahl påbörjade nyligen sin GMU på Amf 1, Foto: Kristina Swaan

Rekryt Desirée Dahl påbörjade nyligen sin GMU på Amf 1, Foto: Kristina Swaan

 

Hejsan!

Jag heter Desirée och ska vara en av två som ska blogga om min tid på GMU på Amfibieregementet (Amf 1), på Berga vilket ska bli otroligt kul och jag ska försöka att göra det intressant för er att följa också. :-)

Lite snabbt om mig, jag är 20 år gammal, har levt 19 av dessa i Skåne men är det senaste året bosatt i Västerhaninge ihop med min pojkvän. Jag har sju syskon, fem äldre systrar, en storebror och en tvillingbror (alla sju är äkta – det ni!)

Mitt största intresse är all form av träning och djur. Har både spelat fotboll, haft egen häst, ridit fram till jag flyttade hemifrån och även pysslat med luftgevär, självförsvar och lite andra saker under min uppväxt.

Innan min tid inom Försvarsmakten så har jag jobbat främst som lagerarbetare vilket till slut blev för enformigt för en rastlös människa som mig som ständigt vill utvecklas och lära.

Det är inte första gången som jag har på mig grönkläder utan för ett år sedan rykte jag in för första gången och påbörjade en GMU på Amf 1 varpå jag valde att avbryta på grund av en skada jag lyckades dra på mig under de första tio dagarna. Detta innebär att jag är mer än taggad i år att köra hårdare och tuffare men jag kan också jämföra mycket i den förändring som skett kring GMU:n. Kortfattat kan jag säga att tempot sänkts oerhört första tiden för att inte skapa onödig stress hos virriga rekryter de första veckorna. Det är mycket som händer, mycket att lära men befälen planerar väl. Vi är trots allt nya inför denna ”livsstil ” som icke-civil.
Detta var en kort presentation av mig (försökte att inte sväva ut för mycket), vilket jag tänkte var passande för första inlägget här på bloggen.

Nästa inlägg tänkte jag skulle ge er koll på våra första tre veckor som vi nu har hunnit avverka av utbildningen!

Ha de bäst Desirée Dahl Rekryt, Amf1