18
Maj

Att vara OR eller inte vara

Anmäl Av:
i Okategoriserade

I Försvarsmakten gäller olika rangordningsskalor för de olika personalkategorierna. Sedan 2009 har Sverige ett tvåbefälssystem, med officerare och specialistofficerare. Officerare börjar som fänrikar och de har möjlighet att nå hela vägen upp i den militära rangordningen, till graderna general eller amiral. För specialistofficerare gäller en annan skala av militära grader, där den lägsta graden är förste sergeant och den högsta regementsförvaltare eller flottiljförvaltare. Håkan Lindberg var tidigare officer (OF i texten) men har konverterat till Specialistofficer (OR).

Just den konverteringen och hur vi använder våra specialistofficerare, i Svenska Försvarsmakten, skiljer sig från andra nationer, vilket Håkan beskriver i texten nedan.

  Fortsätt att läsa →

15
Maj

”Halva GMU avklarad”

Anmäl Av:
i Amf 1, GMU, Hemvärnet, Marinen/sjö, Stockholm

Hej!! Det var ett tag sen jag uppdaterade sist och det har verkligen hänt en hel del. Ingen dag är den andra lik! Nu har det gått mer än halvvägs av 4:e plutons GMU, och det börjar redan pratas om MUCK-fest. Det känns helt klart sorgligt på ett sätt hur galet hur fort tiden går, trots de lååånga dagarna! Jag försöker stanna upp då och då och fundera på hur kul vi faktiskt har det, och att det här en upplevelse man bara kommer få uppleva en gång. 

Äntligen lite regn, så kallat Amf-väder, Foto Sofia Wranding

Äntligen lite regn, så kallat Amf-väder, Foto Sofia Wranding

Vår fältförläggning Foto Sofia Wranding

Vår fältförläggning Foto Sofia Wranding

Tvagning i 7 graders vatten, uppfriskande och skönt! Foto Sofia Wranding

Tvagning i 7 graders vatten, uppfriskande och skönt! Foto Sofia Wranding

 

 

 

 

 

 

Överlag känns allt bättre och bättre och framför allt roligare och roligare. Sammanhållning i vår pluton fortsätter även den bara bli om möjligt ännu bättre. Jag hade inte en tanke innan starten att man skulle komma varandra så nära och verkligen hitta vänner för livet. Man går igenom något tillsammans som grupp som man med all säkerhet inte gör någon annanstans. Mellan seriositet i övningar, gråter vi kanske lite för ofta av skratt. Man börjar även ha bra koll på det grundläggande i det praktiska, vilket förenklar mycket i allt vi gör.

Fältvecka på Väddö

Vi kom precis tillbaka från vår andra fältvecka på Väddö. Jag hade ganska mycket ångest innan, dels för tanken att jag mådde så dåligt sist vi var där spökade i mitt huvud. Men veckan blev över mina förväntningar på alla sätt och vis. Vi har avslutat projekt ”försvara”, vilket innebar att denna fältvecka blev något mer avancerad än sist. Då vi under nätterna har försvarat vår förläggning genom post- och postering och besatt oväntade eldställningar i våra grävda värn. Vi har även stridit en del under nattetid och fått utbildning i närlys- och signalpistol. En av övningarna vi gjorde var en av de roligaste hittills enligt mig, vi fick skjuta under mörker då en grupp lyste upp området med just närlys och signalpistol.

Så här kan det se ut efter fältvecka, Foto Sofia Wranding

Så här kan det se ut efter fältvecka, Foto Sofia Wranding

Härlig stund framför brasan, Foto Sofia Wranding

Härlig stund framför brasan, Foto Sofia Wranding

Det gäller att njuta när man kan, Foto Sofia Wranding

Det gäller att njuta när man kan, Foto Sofia Wranding

 

 

 

 

 

 

I slutet av veckan var det dags för examination av projekt ”försvara”, och hela vår grymma pluton blev godkända! :) Vi avslutade vår vistelse på Väddö med en välförtjänt korvgrillning nere vid vattnet, då vi fick tid att umgås och ha det trevligt tillsammans. Våra befäl vet precis vad som krävs för att höja stridsvärdet och få väldigt trötta rekryter att tagga till igen.

Nu är det dags för lite permission över Kristi Himmelsfärd, och ladda om batterierna för att sen komma tillbaka och bli kvar här ett ganska bra tag. Då är det dags att påbörja projekt ”skyddsvakten bevakar”.

Sista natten i fält sov vi i kvarter, Foto Sofia Wranding

Sista natten i fält sov vi i kvarter, Foto Sofia Wranding

Gruppfoto på 4 pluton, Foto Sofia Wranding

Gruppfoto på 4 pluton, Foto Sofia Wranding

 

 

 

 

 

 

Rekryt Sofia Wranding, Amf 1 

 

 

15
Maj

”Min gröna familj”

Anmäl Av:
i Amf 1, GMU, Hemvärnet, Marinen/sjö, Stockholm
Fältvecka, Foto Emelie Persson

Fältvecka, Foto Emelie Persson

 

Bland de första tankarna utöver den glädje man känner när man blir antagen till GMU är en ganska naturlig undran vilka alla dessa andra människor är? För sanningen är den, vi har alla samma målbild, vi vill alla genomföra militärutbildningen men av lite olika anledningar.

Vi kommer alla från ganska vitt skilda bakgrunder. Majoriteten är födda -95 och har ganska nyligen gått klart grundskolan, jag själv och någon till gick ut gymnasiet för några år sedan och har sedan dess jobbat och så har vi även några äldre med oss som stabiliserat sig mer i det civila livet, de ligger runt 30 sträcket och någon nosar kring 40. När man får reda på att majoriteten kommer vara tre år yngre så går tankarna lätt till de där småttingarna som började gymnasiet när man själv gick sista året, som såg rädda ut i korridoren och som fortfarande lekte med Pokémon. Ja, jag överdriver lite men det är mest för att ni ska komma in i tanken. Men jag ska tala om för er, att trots alla våra skillnader i livet så är vi en mycket bra pluton som hjälper varandra och stöttar varandra. Jag kan stolt kalla dessa individer för min gröna familj för jag vet att vi alla gör vårt bästa för att bidra och föra varandra och uppgiften framåt!

Succesiv upptrappning

Andra tanken för mig var nog att alla andra skulle vara så mycket bättre vad gäller styrka och konditionsmässigt än vad jag är! Men det är inget att oro sig för, har man klarat antagningsprövningen och anses godkänd för att söka, ja då har du det som krävs. Försvarmakten förväntar sig inte att de som söker in är atleter på elitnivå som klarar av allt, det är ingen som kommer sätta på er all utrustning och kräva att nu ska vi springa milen på 40minuter! Ni kommer gradvis att byggas upp under utbildningens gång och den där stridssäcken och stridsutrustningen som vägde bly och gjorde ont i axlar och rygg i början kommer kännas lätta i slutet av utbildningen! Man kan jämföra GMU:n lite med en trafikskola, ingen övningskörsledare kräver av er att ni ska köra mitt i storstan eller vara fullfjädrade racerförare första lektion och Försvarsmakten kräver inte att ni ska platsa in som jägare! I vår pluton har vi några som säkert springer milen runt 45 minuter utan problem, men vi har också individer som aldrig någonsin sprungit så långt i sträck.
Vart vill jag komma med detta jo, sök! Ta steget och testa, du klarar av så mycket mer än vad du tror så var inte rädd för att just du inte skulle platsa in, för alla fyller sin funktion!

Inriktade mot Hemvärnet

Den omgång vi går nu 15:2 Amf, Berga är inriktade mot Hemvärnet, det betyder inte att GMU:n är annorlunda på något vis utan att det efter utbildningen finns platser lediga om vi anses lämpliga i en Hemvärnsgrupp. Men allt eftersom tiden går så får man mer och mer klart för sig om det militära livet är det man förväntat sig. I vår pluton om 29 personer så är det en majoritet som fortfarande vill söka sig vidare in i hemvärnet, men det finns också några inkluderat mig själv som helst vill söka sig vidare till heltid eller deltid och säkerligen någon som inte alls vill gå vidare. Försvarmakten är en arbetsgivare som så många andra, man är inte låst till ett visst regemente och en viss inriktning utan som alla andra arbeten så kan man utvecklas och söka nya tjänster på andra regementen.

Jag hoppas med det här inlägget att jag tagit kol på några av de vanligaste förekommande tankarna och funderingarna kring GMU. Skriv gärna några kommentarer om inlägget eller andra frågor och funderingar ni har så tar jag gärna upp dem i ett liknande inlägg längre fram!

Nu har vi avslutat ännu en fältvecka och projekt ”försvara”, idag efter ett pass närkamp och städning åker vi hem för fem dagars permission!
Håll utkik för att läsa mer om vår gångna fältvecka!

Rekryt Persson, Amf 1

13
Maj

Marinchefsmöte samt signering av EAI i Neapel 8 maj 2015

Anmäl Av:
i Amfibie, Europa, Flottan, Högkvarteret, Marinen/sjö, Multinationell, Samarbete

chens3

CHENS står för Chiefs of European Navies och är ett forum för cheferna att träffas under informella, oberoende och ickepolitiska förhållanden. Målet är att upprätta en samsyn inom det maritima området samt kunna utbyta erfarenheter och upprätta kontakter i en lättsam, otvungen och kravlös miljö. Årets möte mellan Marincheferna i Europa anordnades av Italien och det var 25 nationer närvarande. Temat var ”From traditional roles to emerging security challenges. How to adapt our Navies to a fast changing world”. Kopplat till detta redovisade EU- och NATO-representanter respektives syn, tankar och framtidsplaner. Även tänkbara faktorer som till del skulle kunna forma framtidens flottor togs upp. T.ex. erfarenheter från nyligen genomförda operationer samt kopplingen säkerhetspolitiskt och krisskapande mot ändringar i klimatet (framförallt de förändrade förhållandena i Arktis). Som avslutning talade även Italiens CHoD General Claudio GRAZIANO samt MoD Sen.Roberta PINOTTI.
Fortsätt att läsa →

07
Maj

Examen för gruppbefälsutbildning

Anmäl Av:
i Fjärde sjöstridsflottiljen, Flottan, Första ubåtsflottiljen, Karlskrona, Marinbasen, Marinen/sjö, Sjöman, Sjöstridsskolan, Tredje sjöstridsflottiljen, Utbildning

alla

Idag avslutade 24 sjömän sin gruppbefälsutbildning mot OR 4-5. Eleverna kom ifrån Marinbasen, Ubåtsflottiljen, Sjöstridsskolan och de båda sjöstridsflottiljerna och har jobbat några år i Försvarsmakten. Det var nu dags att ta nästa steg och kunna ta mer ansvar.

Kursen som är på fem veckor innehåller olika kurser i pedagogik och ledarskap och ska få eleverna att växa som ledare. Kursen har genomförts några gånger nu och får alltid mycket lovord av eleverna, något som Alfred Petterson från HMS Carlskrona skriver under på:

-Jag är mycket nöjd, framför allt utbildningen i att hålla lektion inför kamraterna var rolig och givande.

 

 

05
Maj

Tillskott till marinen

Anmäl Av:
i Okategoriserade
Rekryter och befäl från GMU-kompaniet i Karlskrona våren 2015

Rekryter och befäl från GMU-kompaniet i Karlskrona våren 2015

I förra veckan examinerades 108 elever från Grundläggande Militär Utbildning, GMU, hos Sjöstridsskolan i Karlskrona. Av dessa kommer så gott som samtliga att på ett eller annat sätt fortsätta till en befattningsutbildning inom Försvarsmakten.

Avslutningen genomfördes i Kungliga amiralitetskyrkan som var i princip fullsatt med släkt, vänner och blivande kollegor till vårens GMU-elever. Chefen för Sjöstridsskolan,
Per Jenvald, hälsade alla närvarande välkomna till kyrkan och ett speciellt välkommen riktade han förstås till eleverna.

I bänken CSSS Korumslag

– Du som sitter här ska var stolt över din prestation. Du är behövd och efterlängtad, och har precis bara påbörjat en mycket spännande och utvecklande resa. Välkommen till Försvarsmakten!

Linus Sandahl, Oskar Wahlund och Teodor Wiklund premierades som bästa rekryter, och Jonathan Bodén, Axel Kloo och Johnny Bondesson som bästa kamrater.

Linus Sandahl, Oskar Wahlund och Teodor Wiklund premierades som bästa rekryter, och Jonathan Bodén, Axel Kloo och Johnny Bondesson som bästa kamrater.

Under examensceremonin höll också amiralitetsprästen, Birgitta Åman, en kort betraktelse varefter premier till bästa elev samt bästa kamrat i alla tre plutoner delades ut.

Till traditionen hör musik, och dagen till ära fanns Marinens Musikkår på plats som bland annat framförde Sjöstridsskolans marsch och höll avslutningsvis en mindre konsert på tre stycken. Efter ceremonin i kyrkan bjöds på fika och rekryterna visade sina anhöriga runt i Örlogshamnen.

Sebastian Hevosmaa med syster Sanna och pappa Juhani.

Sebastian Hevosmaa med syster Sanna och pappa Juhani.

Sebastian Hevosmaa, 20 år från Falun är en av rekryterna som är färdig med sin grundläggande utbildning. Han har varit engagerad i Frivilliga Flygkåren och har under några haft funderingar på att göra GMU, men att det blir en fortsättning inom marinen var mer en slump.
– Jag ska i alla fall läsa vidare till skeppstekniker de närmaste sex månaderna, sen får vi ser vart jag hamnar, säger Sebastian som gått teknikprogrammet på gymnasiet.

Ida Vikman från Härnösand ska läsa vidare till systemtekniker och tänker sig en framtid ombord på ubåt.

Ida Vikman från Härnösand ska läsa vidare till systemtekniker och tänker sig en framtid ombord på ubåt.

En som har haft siktet inställt på flottan en längre tid är Ida Vikman, 20 år från Härnösand.
– Jag har varit aktiv i Sjövärnskåren i några år och i sommar ska jag jobba som instruktör innan jag kommer tillbaka till Karlskrona för att gå en utbildning till systemtekniker, säger Ida.

Hon berättar att GMU-tiden har varit mycket bra och sammanhållningen i plutonen har varit till stor hjälp under tuffare perioder.
-Visst har det varit jobbigt mellan varven, kanske mer psykiskt än fysiskt. Men jag hade nog förväntat mig en ännu tuffare utmaning och mer djävulskap från befälen än vad det har varit.

GMU-eleverna visade och berättade för sina anhöriga vad de upplevt under sina 13 veckor på GMU.

GMU-eleverna visade och berättade för sina anhöriga vad de upplevt under sina 13 veckor på GMU.

Besökare från när och fjärran deltog vid avslutningsceremonin för GMU-rekryterna i Karlskrona.

Besökare från när och fjärran deltog vid avslutningsceremonin för GMU-rekryterna i Karlskrona.

05
Maj

Snart halvvägs!

Anmäl Av:
i Amf 1, GMU, Marinen/sjö

Tiden går otroligt fort! Inte kan man tro att vi om bara någon dag gjort halva GMU:n! Förra veckan hann vi med mycket, vi kastade inte bara spräng utan vi gjorde också tillpassningsprov av vår personliga skyddsutrustning alltså det som många känner till som skyddsmask i tårgaskammaren och där klarade sig alla galant, även om det sved lite för de skäggigare pojkarna! 😉

Rekryterna Höjner och Karlsson innan tillpassningsprovet, Foto Emelie Persson

Rekryterna Höjner och Karlsson innan tillpassningsprovet, Foto Emelie Persson

Något vi också klarat av är examinationen av projekt Patrull vilket innebär att vi nu går in i projekt Försvara denna vecka! Vi ska redan denna tisdag ut i fält och bygga på det vi lärde oss förra gången kring förläggning och dylikt, till exempel tillkommer kamouflering av tälten samt värn! Vi ska också bygga på stridsmomenten från stridspars agerande till grupps agerande samt ha mörkerskjutningar. Det kommer bli många långa dagar och sena nätter denna vända men det kommer vara värt det!

Rekryt, Emelie Persson, Amf 1

24
Apr

”Kastar spräng, spräng kommer”

Anmäl Av:
i Amf 1, Amfibie, GMU, Handgranat, Marinen/sjö, Rekryt, Stockholm
Kasten inleddes med kast med övningshandgranat Foto K Swaan

Kasten inleddes med kast med övningshandgranat Foto K Swaan

Onsdag 22/4-15

Denna dag började vi med närkamp hela förmiddagen, det blev mycket brottning och handgrepp. Sedan efter lunchen delade vi upp plutonen i två delar för skjutning samt formellt kast av spränghandgranat m/56! Jag valde gruppen som skulle kasta spränghandgranat, den delen av plutonen var mycket nervösa, spända och taggade!

Skyddet såg lite tilltyglat ut Foto Persson

Skyddet såg lite tilltyglat ut Foto Persson

I skyddsutrymmet satt övriga och väntade på att få kasta, bland annat rekryt Wranding Foto K swaan

I skyddsutrymmet satt övriga och väntade på att få kasta, bland annat rekryt Wranding Foto K swaan

 

 

 

 

 

 

Först fick vi ta en titt på kastgropen och de skydd vi skulle kasta från samt de skydd resterande delar av gruppen skulle uppehålla sig i under övningen. Det som många noterade var det kastskyddets framsida som såg rejält tilltygat ut!

Vi tog samtliga plats i skyddsrummet medans förste man kastade övningshandgranat innan sitt formella kast. Då första formella spränget kom var det många som studsade upp av trycket och ljudet, en härlig känsla.

Den skarpa handgranaten visiterades före kast Foto K Swaan

Den skarpa handgranaten visiterades före kast Foto K Swaan

Vi som kastade första omgången Foto Persson

Vi som kastade första omgången Foto Persson

 

 

 

 

 

 

Det blir en liten grop efter sprängningen Foto Persson

Det blir en liten grop efter sprängningen Foto Persson

Allt gick bra denna dag, hoppas att allt går lika bra för gruppen som ska kasta på torsdag! Stay frosty.

 

/Rekryt Persson, Amf 1

 

22
Apr

Årets stabsövning, CJSE, lider mot sitt slut

Anmäl Av:
i Okategoriserade

Med Brigadgeneral Ola Truedsson i spetsen har omkring 170 deltagare planerat och lett de marina styrkorna i övningen CJSE15, Combined Joint Staff Exercise.  Det fiktiva Bogaland med kringliggande landområden har varit i fokus under drygt en veckas tid.

Vid morgonens CUB, Commanders Update Brief, samlas så många som möjligt för att få information om aktuell status.

Vid morgonens CUB, Commanders Update Brief, samlas så många som möjligt för att få information om aktuell status.

I Marinstridsavdelningens lokaler på Sjöstridsskolan i Karlskrona är övningen nu inne på det sista dygnet. De avslutande planerna för evakuering av människor, öppnande av hamnar eller oskadliggörande av olagliga vapengömmor ska sammanställas och föredras för olika chefer.

Audience

Fokus för övningen är att träna stabsarbetsmetoder och processer för chefer och stabsmedlemmar samt att förbereda enskilda deltagare att kunna ingå i en multinationell stab. Alltså är det engelska som gäller genomgående.

Totalt ingår drygt 1000 deltagare, främst från Sverige och Finland men allt som allt är cirka 20 länder representerade. Övningen är ett samarbete mellan Försvarsmakten och Försvarshögskolan. Utöver Karlskrona finns deltagare också på Luftstridskolan i Uppsala och Ledningsregementet i Enköping.

Under CJSE har HMS Karlskrona fungerat som arbetsplats för 30-talet deltagare.

Under CJSE har HMS Karlskrona fungerat som arbetsplats för 30-talet deltagare.

CJSE är en återkommande övning som är utvecklad och implementerad i enlighet med Natos Partnerskap för fred. Scenariot i övningen är helt fiktivt men baserat på en erfarenheter verkliga insatser från konflikter i vår omvärld.