24
Apr

”Kastar spräng, spräng kommer”

Anmäl Av:
i Amf 1, Amfibie, GMU, Handgranat, Marinen/sjö, Rekryt, Stockholm
Kasten inleddes med kast med övningshandgranat Foto K Swaan

Kasten inleddes med kast med övningshandgranat Foto K Swaan

Onsdag 22/4-15

Denna dag började vi med närkamp hela förmiddagen, det blev mycket brottning och handgrepp. Sedan efter lunchen delade vi upp plutonen i två delar för skjutning samt formellt kast av spränghandgranat m/56! Jag valde gruppen som skulle kasta spränghandgranat, den delen av plutonen var mycket nervösa, spända och taggade!

Skyddet såg lite tilltyglat ut Foto Persson

Skyddet såg lite tilltyglat ut Foto Persson

I skyddsutrymmet satt övriga och väntade på att få kasta, bland annat rekryt Wranding Foto K swaan

I skyddsutrymmet satt övriga och väntade på att få kasta, bland annat rekryt Wranding Foto K swaan

 

 

 

 

 

 

Först fick vi ta en titt på kastgropen och de skydd vi skulle kasta från samt de skydd resterande delar av gruppen skulle uppehålla sig i under övningen. Det som många noterade var det kastskyddets framsida som såg rejält tilltygat ut!

Vi tog samtliga plats i skyddsrummet medans förste man kastade övningshandgranat innan sitt formella kast. Då första formella spränget kom var det många som studsade upp av trycket och ljudet, en härlig känsla.

Den skarpa handgranaten visiterades före kast Foto K Swaan

Den skarpa handgranaten visiterades före kast Foto K Swaan

Vi som kastade första omgången Foto Persson

Vi som kastade första omgången Foto Persson

 

 

 

 

 

 

Det blir en liten grop efter sprängningen Foto Persson

Det blir en liten grop efter sprängningen Foto Persson

Allt gick bra denna dag, hoppas att allt går lika bra för gruppen som ska kasta på torsdag! Stay frosty.

 

/Rekryt Persson, Amf 1

 

22
Apr

Årets stabsövning, CJSE, lider mot sitt slut

Anmäl Av:
i Okategoriserade

Med Brigadgeneral Ola Truedsson i spetsen har omkring 170 deltagare planerat och lett de marina styrkorna i övningen CJSE15, Combined Joint Staff Exercise.  Det fiktiva Bogaland med kringliggande landområden har varit i fokus under drygt en veckas tid.

Vid morgonens CUB, Commanders Update Brief, samlas så många som möjligt för att få information om aktuell status.

Vid morgonens CUB, Commanders Update Brief, samlas så många som möjligt för att få information om aktuell status.

I Marinstridsavdelningens lokaler på Sjöstridsskolan i Karlskrona är övningen nu inne på det sista dygnet. De avslutande planerna för evakuering av människor, öppnande av hamnar eller oskadliggörande av olagliga vapengömmor ska sammanställas och föredras för olika chefer.

Audience

Fokus för övningen är att träna stabsarbetsmetoder och processer för chefer och stabsmedlemmar samt att förbereda enskilda deltagare att kunna ingå i en multinationell stab. Alltså är det engelska som gäller genomgående.

Totalt ingår drygt 1000 deltagare, främst från Sverige och Finland men allt som allt är cirka 20 länder representerade. Övningen är ett samarbete mellan Försvarsmakten och Försvarshögskolan. Utöver Karlskrona finns deltagare också på Luftstridskolan i Uppsala och Ledningsregementet i Enköping.

Under CJSE har HMS Karlskrona fungerat som arbetsplats för 30-talet deltagare.

Under CJSE har HMS Karlskrona fungerat som arbetsplats för 30-talet deltagare.

CJSE är en återkommande övning som är utvecklad och implementerad i enlighet med Natos Partnerskap för fred. Scenariot i övningen är helt fiktivt men baserat på en erfarenheter verkliga insatser från konflikter i vår omvärld.

22
Apr

Till skogs!

Anmäl Av:
i Amf 1, Eldhandvapen, GMU, Handgranat, Marinen/sjö, Stockholm, Utbildning

Som ni kanske har läst i rekryt Wrandings inlägg så har vi varit ute på våra första fältdygn! Nu tänkte jag beskriva för er ungefär vad vi har gjort dessa dagar.

Solnedgång på Väddö Foto Persson

Solnedgång på Väddö Foto Persson

 

Torsdag 9/4-15

Luften var tung av förväntan när vi äntligen packat och lastat all vår utrustning och satt oss i bussen på väg ut mot Väddö skjutfält. Två timmar senare var vi framme, denna dag bestod till största del av att lära hitta på området och inkvartera sig i de barackar vi skulle sova i de två första nätterna. Vi fick också i strimma C (uppgiften, gruppen och jag) för första gången sätta upp våra tält vilket gick bra för alla grupper med tanke på att få hade gjort det innan!

På kvällskvisten höll vår plutonchef lektion i SERE A (survival, evasion, resistance och extrextion) där vi bland annat fick lära oss att kondomer är bra till många saker, bland annat att samla vatten ;-)

Fredag 10/4-15

Standardväckning 05:30 som följdes av morgonrutin och städning innan frukost. Vi hämtade sedan ut våra vapen och blev tilldelad en dagelev (för er som inte vet vad en dagelev är, så kortfattat kan man beskriva det som följer, en rekryt som har det huvudsakliga ansvaret för plutonen då befäl ej har ledningen). Först ut är rekryten vars text ni just nu läser, Persson! Vi marscherade därefter ner till skjutbanan för visitation för skarpskjutning, då gör man en vapenkontroll och kontrolleras sedan av befäl att man är redo för skjutningen. Vi delades in i två skjutlag, mitt lag började skjuta. Först från 10 meter för att få in känslan för vapnet då det var ett tag sedan vi sköt, för att sedan förflytta oss till 30m och skjuta i liggande skjutställning varifrån vi började skjuta in våra vapen.

Skjutresultat Foto Persson

Skjutresultat Foto Persson

Tältförläggning Foto Persson

Tältförläggning Foto Persson

Övning i strid Foto Persson

Övning i strid Foto Persson

 

 

 

 

 

Sedan var det lunch innan lagen skiftade så vi fick komma till bakreläge där vi lärde oss 8F och EOBUSARE, släng iväg en kommentar om ni vill veta vad detta är! :-) Vid middagen låste vi in våra vapen och sedan väntade en lång kurs i Kallt Väder med tillhörande prov, HVO 22:00

Lördag 11/4-15

Klassisk morgon dock med frystorkat till frukost då vi fick ut våra dygnspåsar kvällen innan och en rejälare städning då vi skulle lämna barackerna helt. Jag som dagelev lämnade av truppen till löjtnanten innan vi hämtade ut våra vapen och hade genomgång på förläggningen som skulle upprättas. Därefter marscherade vi till platsen där tälten skulle upprättas, tredje grupp arbetade på bra med tältet som stod klart till lunchen som var i form av påse.

Efter lunchen delade de tre grupperna in sig på varsit befäl för att öva agerande vid strid i förhand, efterhand och duell fram till middagen. Sedan var det visitation före lösskjutning och färdiga till strid för att köra samma moment som innan middagen.

(Bild liggande med vapen mot kamera)

När mörkret lagt sig så gick vi in i förläggningen för utbildning i 5-punktstvätt samt skrivande av eldpostlista och PEDARS. Som ni förstår så tar allt detta jätte lång tid i mörker… Tillslut fick vi eldtillstånd och kröp ned i våra sovsäckar, för mig väntade eldpost kl.03:00-04:00.

Söndag 12/4-15

Vi överlevde vår första natt i tält! Men utvilade var det inte alla som var… Vi marscherade iväg till skjutbanan där frukosten väntade. Mitt skjutlag fick denna dag börja med teori kring gruppens formationer, för att nämna några av dessa; skytteled, skyttesvärm, skyttelinje osv. Efter lunch så fick vi äntra skjutbanan med knästående skjutställning på eftermiddagens schema. Efter middagen marscherade vi tillbaka till förläggningen där vi rättade vår packning för att sedan ansluta till vår sergeant som skulle lära oss framryckningssätt. Smyga, krypa på händer och knän, krypa på armbågar och knän, åla och hasa med 10min per sätt var vad vi fick lära oss till en himmel som helt öppnade sig vilket resulterade i mycket blöta rekryter, AMFIBIEVÄDER!

Även denna kväll var kolmörk när vi släpptes vilket gjorde bestyren som vanligt svåra. Eldtillstånd 22:00, eldpost 00:00-01:00.

Nu är det mörkt Foto Persson

Nu är det mörkt Foto Persson

Vård av tält och annan materiel Foto Persson

Vård av tält och annan materiel Foto Persson

Viktigt att vårda vapen och annan utrustning Foto Persson

Viktigt att vårda vapen och annan utrustning Foto Persson

 

 

 

 

 

Måndag 13/4-15 06:00

startade vi morgonen med frukost och sedan avmarsch till förrådet där vi skulle byta vår smutstvätt. Sedan tillbaka för att ha genomgång på daglig tillsyn Ak5 C innan lunch. På eftermiddagen och kvällen så var det övning på ansatsvis och växelvisförflyttning med lösskjutning, även denna kväll vart sen.

Tisdag 14/4-15

Morgonrutin som vanligt och sedan avmarsch tillbaka till attackbanan som vi uppehöll oss på dagen innan för att genomföra samma moment. Jag fick även hålla i bakreläge med bår ihop och isär. Efter lunchen skulle vi tillbaka till förläggningen som skulle rivas, 50minuter lades på detta. Seden rörde vi oss till vårdlokalen där vi skulle sova under natten, men först skulle all vård av materiel utföras. 22:00 var vi klara med plutonsmaterielen alltså tält och dylikt och då skulle särskild tillsyn Ak5 C börjas.

Mycket trötta vart vi klara med detta 01:00 och fick krypa ned i sovsäckarna, dock fick vissa stackare gå en patrullslinga under natten för att hålla plutonen säkra, inte mycket sömn.

Onsdag 15/4-15

Äntligen frukost i matsalen igen, vi hade överlevt våra första fältdygn! Denna dag bestod till stor del av transport tillbaka till Berga och sedan lite mer vård, denna gång av personligt materiel som stridsäckar och kläder, klara runt 00:00…

Plutonsmarsch Foto Persson

Plutonsmarsch Foto Persson

 

Torsdag 16/4-15

Första natten tillbaka på Amf1 Berga var kort men ljuvlig, vi körde en klassisk morgon med rutin, städ och frukost innan det bar iväg till fys som dagen till ära bestod av vattenfys! Vi simmade 8 längder innan vi skulle vattenfysa i form av kullerbyttor och dykningar, otroligt roligt! Sedan var det dax för 3 dagars permission!

Vattenfys med plutonen Foto Persson

Vattenfys med plutonen Foto Persson

 

Nu är vi tillbaka och kommer i veckan lägga fokus på handgranat och närkamp!

Här finns allt att läsa om handgranater Foto Persson

Här finns allt att läsa om handgranater Foto Persson

 

 

 

 

 

Fortsätt kika in & ställ frågor om ni vill ;-)

/Rekryt Persson, Amf 1

 

 

21
Apr

Veckan på Väddö

Anmäl Av:
i AK 5, Amf 1, Amfibie, Eldhandvapen, GMU, Marinen/sjö, Rekryt, Stockholm, Utbildning

Vår vecka på Väddö blev väldigt lärorik, utmanande, spännande och rolig! Dock blir det inte alltid som man tänkt sig, min nacke som jag gjorde illa i förra veckan blev dessvärre inte bättre under veckan, vilket gjorde att jag inte fick sova ute i fält, menutöver det lyckades jag medverka i alla övningar så gott jag kunde. Det finns säkert funderingar kring hur befälen ser på skador. Vissa har kanske fått om bakfoten att skador inte tas på fullaste allvar och att det bara är att bita ihop och köra på. Så är fallet verkligen inte, skador är av högsta vikt att ta hand om. Befälen är noga med att i bästa mån, utifrån skadan, individsanpassa undervisningen och följa läkarens givna instruktioner. Det gör att man känner en trygghet att det tas på allvar och att man får de hjälpmedel man behöver för att på snabbaste sätt återhämta sig.

Bra maskering, nästintill osynliga i skogsterräng Foto Wranding

Bra maskering, nästintill osynliga i skogsterräng Foto Wranding

Vapenvård sent på natten Foto Wranding

Vapenvård sent på natten Foto Wranding

Vårt hem i fält Foto Wranding

Vårt hem i fält Foto Wranding

 

 

 

 

 

 

 

Lärorik vecka

Veckan i stort har som sagt varit väldigt lärorik. Med tanke på de långa dagar vi har hinner man lära sig otroligt mycket. Dagarna är fullproppade med givande information, som man i många fall även kommer kunna att nyttja i det så kallade ”civila mörkret” . Under veckan har vi bl.a. lärt oss att bygga upp/ta ner en fältförläggning, som t. ex innefattar uppbyggnad av tält, ”kissplats”, rengöringsstation för vardaglig hygientvätt (5 punktstvätt), samt plats för förvaring av utrustning.

Med tanke på att var första gången för många av oss att genomföra detta så gick det överförväntan. Ett välfungerande samarbete, där man är medveten om att alla inte har samma grundförutsättningar, i kombination med en bra stämning är a och o för att få allt att fungera.

Vi har även övat en stridsförflyttningssätt och stridsgrupperingsformer. Utöver detta har vi även spenderat en del tid på skjutbanan, man känner att man blir säkrare och säkrare för varje gång, samtidigt som jag personligen tycker vissa moment är svåra. Då är det till stor vikt att befälen är pedagogiska och får en att känna sig trygg och säker på sin sak. Det lyckats verkligen våra duktiga befäl med!

Humörsvängningar  

Efter ett par dygn i fält är det mycket som behöver tas hand om och vårdas. Något iallafall jag inte hade någon aning om att det tog sådan tid. Det blev en sen sista natt med vård av plutonens gemensamma materiel- och självklart våra vapen. Där och då kändes det riktigt tufft, med tanke på att man redan innan var trött av de föregående dygnets konstanta arbete och få timmars sömn. Att sova så pass lite som man gör är inget jag är van vid, men något man över tid förhoppningsvis vänjer sig vid. Att GMU är relativt fysiskt påfrestande är nog de flesta medvetna om, men att den psykiska delen skulle komma att vara så avgörande som den faktiskt är var jag inte riktigt förberedd på.

I kombination av betydligt mindre sömn än vad man är van vid, full fokusering alla dygnets vakna timmar, stressade situationer och de konstanta tiderna man ska passa, är det väldigt lätt att känna sig ganska känslomässigt instabil vissa stunder. Ens humör kan svänga om på bara några minuter, det kan gå från att jag ena sekunden ställer mig frågan ”vad gör jag här?! Är jag här frivilligt?? Nu får det räcka.” Till att nästa sekund känna en vilja, kämparglöd, sammanhållning till gruppen och glädje. Den här känslomässiga berg- och dalbana känner jag personligen framför allt när tröttheten framåt kvällen slår till. Men de flesta av gångerna slutar det i ett gott skratt av riktig trött natthumor och plötsligt är den tanken man haft bara några minuter tidigare bortblåst. Utifrån de ovana situationer man utsätts för lär man känna sig mer och mer, både på gott och ont haha. Man märker tydligt sina brister, samtidigt som man förstår att man klarar av oändligt mycket mer än vad man tror. Befälen säger att de redan efter fyra veckor på GMU kan se en radikal skillnad i vår utveckling och självförtroende, och jag är helt beredd att hålla med. Efter de här tre månaderna kommer jag ha ett betydligt bättre självförtroende och känna att ingenting är omöjligt! Glöm inte man klarar så betydligt mycket mer än vad man tror!!

Alla tillfällen till studier tillvaratas Foto Wranding

Alla tillfällen till studier tillvaratas Foto Wranding

Vissa stunder lugnare än andra Foto Wranding

Vissa stunder lugnare än andra Foto Wranding

Trötta rekryter som ser framemot bussresan tillbaka till Berga Foto Wranding

Trötta rekryter som ser framemot bussresan tillbaka till Berga Foto Wranding

 

 

 

 

 

 

Nu blir det en kort permission under helgen, innan det väntar en ny spännande vecka, vilket är vår sista vecka med projekt ”patrull”. / Rekryt Wranding, Amf1

09
Apr

”Projekt ”patrull” har inletts”

Anmäl Av:
i Amf 1, GMU, Marinen/sjö, Rekryt, Stockholm

Hej! Nu är vi på GMU 152 tillbaka på AMF1 igen efter en välbehövd påskledighet :) Det kändes väldigt ovant att komma hem igen de första dagarna och framför allt ensamt att inte ha 28 andra omkring sig dygnets alla timmar. Samtidigt som jag längtade tillbaka hade jag lite ångest dagen innan jag skulle tillbaka till Berga, men det släppte i samma sekund som jag mötte alla mina härliga vänner sittandes i fönstret och njuta av morgonsolen!!

Omklädda för fys, Foto: Sofia Wranding

Omklädda för fys, Foto: Sofia Wranding

Närkamp är roligt och jobbigt, Foto: Sofia Wranding

Närkamp är roligt och jobbigt, Foto: Sofia Wranding

Utbildning i så kallade vassa vapen: Foto Sofia Wranding

Utbildning i så kallade vassa vapen: Foto Sofia Wranding

 

 

 

 

 

 

 

Vi satte igång direkt genom att i kuperad terräng öva vad som ska förberedas innan strid, så som t ex vapenkontroll, maskering, TTT (töm task och tarm). Vi övade även eldställning, vilket innebär att du tar skydd och intar en säker position. Så efter timmar i skogen var det välbehövt med en ordentlig skoputs, vilket man kan säga är den ända lugna stunden här, riktig militär- terapi! Vi har även haft vår andra närkamps- lektion, då vi övade att försvara oss med vapen. Vi började lektionen med att göra kullerbyttor, vilket aldrig har varit min specialitet. När befälet säger att vi ska göra bakåt så inser jag direkt att det här bokstavligen kommer gå åt skogen, och rätt hade jag, jag ramlade givetvis på nacken och har nu hur ont som helst. Så efter det har jag bestämt mig för att det inte under några omständigheter blir fler bakåt-kullerbyttor för en osmidig person som mig… I slutet av lektionen fick vi praktisera de olika momenten vi lärt oss under lektionen på dockor. Alla tog det på fullt allvar. Det var mycket skrik och seriositet i övningen och var och varannan har nu efter fått diverse blåmärken och småsår. Den här veckan har vi påbörjat nästa projekt som är ”patrull”.

Det ska packas mycket inför Väddö, Foto: Sofia Wranding

Det ska packas mycket inför Väddö, Foto: Sofia Wranding

Övningar i skogsmiljö, Foto:Sofia Wranding

Övningar i skogsmiljö, Foto:Sofia Wranding

 

 

 

 

 

 

 

 

Idag åker vi till Väddö, för en fält- vecka då vi ska lära oss allt möjligt, så som att bo i tält, klara oss i skogen, framrycka i terräng mm. I förberedande syfte för vad som komma skall har vi haft en genomgång i ”vassa vapen”, där vi lärt oss att hantera såg, kniv och yxa. Det ska bli väldigt spännande och roligt, och tror att allt kommer börja kännas mer och mer på riktigt. Igår kväll packade vi allt vi kommer behöva inför kommande vecka, det blev en väldans massa utrustning som ska med och komma till användning. Jag hoppas på att min nacke kommer bli bättre, är övertygad om att det kommer bli en lärorik vecka. Jag återkommer självklart med en utförlig uppdatering hur allt gått när vi är tillbaka igen!

/ rekryt Wranding, Amf 1

 

02
Apr

Svensk dykare för tester i Nederländerna

Anmäl Av:
i Dykare, Flottan, Marinen/sjö, Sjöstridsskolan, Tredje sjöstridsflottiljen, Undervattensstrid

received_bWVzc2FnZV9ibG9iX2F0dGFjaG1lbnQ6MTAxNTMwODEyMDkyMjA4NzQ.jpeg

Under fem veckors tid har prov- och försöks-dyk genomförts på Defensie duikschool, Den Helder, den nederländska motsvarigheten till DNC (Försvarsmaktens Dykeri och Navalmedicinska Centrum) med en representant från Sverige.

– Dyket 81 m i 20 minuter var det alla pratade om, långt dyk, djup, kallt och kissnödig, allt stämde in, över två timmar i niogradigt vatten, men det känns bra efteråt i alla fall, säger förstesergeant Anton Lindén, Dykeriofficer på HMS Sturkö. Fortsätt att läsa →

31
Mar

”Så börjar resan”

Anmäl Av:
i Amf 1, Amfibie, GMU, Marinen/sjö, Rekryt, Utbildning
Rekryt Emelie Persson under det första skjutpasset. Foto: K Swaan

Rekryt Emelie Persson under det första skjutpasset. Foto: K Swaan

Hej! Mitt namn är Emelie Persson. Jag har precis börjat min resa inom det militära på Amf1 Berga och har likt rekryt Wranding fått förfrågan att gästblogga här på Försvarsmaktens marinblogg under min GMU. Jag kommer försöka uppdatera då möjligheten finns om vår verksamhet, mina tankar och uppfattningar kring utbildningen. Så fortsätt titta in här ni som vill ha en lite djupare inblick och ställ gärna frågor så besvarar jag dem så gott det går!

Lite kort om mig. Jag är 23 år, föddes 1992, och är uppvuxen och bosatt i Norrtälje som ligger sju mil norr om Stockholm. Jag umgås mycket med familj, käresta och vänner samt älskar att träna. Mitt militära intresse har alltid varit stort, redan på dagis skulle jag bli militär medans de flesta andra skulle bli prinsessor, detta på grund av att min far är yrkesofficer och arbetade på det regemente som fanns i Norrtälje på den tiden (Lv3 som lades ned år 2000). Målet var att göra värnplikten, den lades dock i vila året innan jag hade den möjligheten och istället ställdes siktet in på grundläggande militär utbildning. Jag sökte och kom in 2012 (på annan ort) men tyvärr kunde jag inte fullfölja den omgången, istället började jag arbeta som hjullastarmaskinist. Men nu kände jag att det var på sin tid att ta tag i drömmen som gnagde i bakhuvudet varje dag!

Så börjar resan

Tre veckor innan inrycket så fick vi möjligheten att komma till Amf1 Berga på en informationsdag, den chansen tog jag och tretton andra. På den dagen fick vi träffa och prata med kompanichefen, bekanta oss med varandra och träffa några personer från den tidigare GMU som gått hösten 2014. Det var en väldigt matnyttig dag där man fick lite mer inblick i hur det kommer vara samt lite tips på vad vi skulle träna de sista veckorna innan inryck.

Ett ordningsamt kaos inne på logementet i samband med uthämtningen av utrustning, Foto: Persson

Ett ordningsamt kaos inne på logementet i samband med uthämtningen av utrustning, Foto: Persson

Den gröna familjen! Foto Praktikant vid Amf 1

Den gröna familjen! Foto Praktikant vid Amf 1

 

 

 

 

 

 

Måndagen den 16 mars så bar det iväg mot Berga, klockan12:00 skulle vi inställa oss. Totalt var vi 29 personer som ryckte in varav sju stycken kvinnliga rekryter. Första dagen bestod till större del att lära sig hitta på regementet samt hur man bäddar en säng. Dag två var det tid att hämta ut materiel på förrådet, sedan skulle allt inventeras och i tid till middagen fick vi klä på oss de karakteristiska gröna kläderna och stolta gå upp till matsalen!
Sedan flöt dagarna på med start 05:30 och avslut runt 21:00 +/- 30min. Vi hann med en hel del exercis, i form av att lära sig tala, stå och gå, samt ett multitest (armhävningar, situps, upphopp, rygghäng och räckhäng) med beeptest och ett pass närkamp. Sedan var det tid att introducera vapentjänst med allt som hör till, säkerhetsgenomgångar, plocka isär och ihop, torrövningar och prov innan vi fick avfyra våra första skott. Detta var nog den dagen de flesta sett fram mot men också den dagen flest var oroliga/nervösa inför, hur skulle det kännas, hur skulle man reagera? Det är en ganska absurd tanke att i händerna hålla ett vapen som är till för att skada/döda en annan levande varelse. Dagen gick väldigt bra och alla kände sig säkra, lättade och ännu mer peppade på den fortsatta utbildningen! Fantastisk stämning

Stämningen på plutonen är helt fantastiskt, att 29 helt främmande människor i olika åldrar och från olika bakgrunder kan komma så bra överens och stötta och hjälpa varandra är verkligen något anmärkningsvärt. Jag ser verkligen fram mot den fortsatta utbildningen och utvecklingen tillsammans med dessa individer!

Nu har vi permission över påsken och det känns lite märkligt att få göra vad man vill när man vill utan tidspress och dessutom är det väldigt tomt att dela boende med en person istället för 28 andra. Men fokus kommer att ligga på att ladda upp batterierna, umgås med nära och kära samt träna lite innan vi åter igen är i konungens tjänst med nya prövningar och lärdomar när vi går från projekt ”Koll på läget” till ”Patrull”!

/ Rekryt Emelie Persson, Amf1 Berga

 

27
Mar

Följ med en rekryts vardag

Anmäl Av:
i AK 5, Amf 1, GMU, Marinen/sjö, Soldat, Stockholm

Nyligen påbörjades ännu en grundläggande utbildning (GMU) på Amf 1, närmare bestämt den 16 mars. Under GMU:n kommer rekryterna Sofia Wranding och Emmely Persson att blogga om sin vardag.

Rekryt Wranding berättar

Rekryt Sofia Wranding. Foto: K Swaan

Rekryt Sofia Wranding.
Foto: K Swaan

Hej! Jag heter Sofia Wranding. Jag har fått förfrågan att blogga för Försvarsmaktens marinblogg under min GMU på Amfibieregementet. Jag tänkte börja med att berätta lite kort om mig själv. Jag är 20 år gammal, tog studenten i våras, uppväxt i Stockholm och älskar att umgås med min familj och vänner. Jag har ingen som helst tidigare erfarenhet av det militära mer än att jag har en morfar som arbetat inom försvarsmakten hela sitt liv. Jag har fått frågan många gånger ”varför jag bestämde mig för GMU?” sen jag tog beslutet att genomföra en grundläggande militärutbildning. Jag har nog inte riktigt haft ett konkret svar, mer än att jag hört mycket gott om det från framför allt många killkompisar som genomfört det och även tänkt att det nog skulle kunna vara en extrem erfarenhet, personlig utveckling och en utmaning utan dess like. Sen kom även min vinnarskalle fram när många av mina killkompisar slängt ur sig kommentarer med glimten i ögat om att ”det där kommer du aldrig klara av”. Givetvis har jag även ett intresse att se om Försvarsmakten är en arbetsmiljö som skulle kunna passa mig. Nog om mig själv :)

Första veckorna som rekryt

Nu tänkte jag berätta om de första två veckorna här på AMF1, och jag ska försöka att hålla mig lite kortfattat så det inte blir en allt för långrandig uppsats. Jag kom till Berga måndag den 16e mars, nervös, lite smårädd men framfört allt förväntansfull vad som komma skulle. Jag möttes av 28 andra blivande rekryter, som troligtvis hade en liknande känsla som mig. Men redan vid första anblick insåg jag att det här med all säkerhet skulle bli en grymt stark och bra pluton. Gruppen fick från start, redan på två dagar skulle jag vilja påstå, en stark gemenskap och gruppkänsla där alla från dag 1 insåg att allt handlar om att hjälpa varandra. Det är viktigt att från början förstå att vi är en grupp som ska klara det här tillsammans. Jag kan dessvärre inte sticka under stolen med att jag tidigare hört en del negativt kring hur befälen ska behandla rekryterna, men oron jag hade inför det släppte snabbt. Man märker att det skett en radikal förändring gällande det under de senaste åren, då straff mm tidigare förekom. Befälen har självklart otrolig pondus och är väldigt respektingivande men bemöter oss rekryter ändå på ett värdigt och bra sätt.

Första dagen med skarp skjutning. Foto: K Swaan

Första dagen med skarp skjutning. Foto: K Swaan

Instruktörerna är noga med utbildningen. Foto: K Swaan

Instruktörerna är noga med utbildningen. Foto: K Swaan

Vi kände direkt att sammanhållningen i plutonen var bra. Foto: Wranding

Vi kände direkt att sammanhållningen i plutonen var bra. Foto: Wranding

Delar av min utrustning. Foto: Wranding

Delar av min utrustning. Foto: Wranding

 

 

 

 

 

 

Vecka 1 handlade främst om att bland annat få bekanta sig med den nya miljön, lära sig hitta på förbandet, exercis-övningar, olika kommandon, få sin utrustning samt lära sig att hantera den. Det har varit hektiskt, tidiga mornar och sena kvällar fullspäckat med ny information, men samtidigt oerhört spännande, lärorikt och roligt. Jag kan verkligen påstå att jag aldrig någonsin lärt mig så mycket som jag gjort här under bara två veckors tid. Under första veckan genomförde vi även ett beeptest, multitest (styrka) och hade vår första lektion i närkamp, vilket var riktigt kul!! Att efter lite mer träning kunna försvara sig själv är såklart en trygghet, kanske framför allt som ung tjej.

Under vecka 2 började vi ge oss på vapenhantering, mycket teori- och praktik. Efter godkända prov, fick vi på skjutbanan avfyra våra första skott med skarp ammunition. Jag var ganska nervös innan men det gick bra!! Känns riktigt häftigt att kunna säga att man hantera en AK5C, inte alla tjejkompisar som kan haha. Även fast det såklart finns mycket kvar att lära sig, genom att bli säkrare och snabbare.

Jag ska försöka att uppdatera här så ofta som möjligt så ni som vill har möjlighet att följa upp min GMU och få en uppfattning om vad det är vi kommer att gå igenom men även få höra mina tankar och åsikter kring det. Med tanke på att majoriteten här är killar så kanske jag som tjej kommer att ha en något annorlunda syn, eller så kommer det visa sig att det inte alls är så, det återstår att se. Hitintills har jag blivit riktigt bra bemött av alla killar och absolut blivit en del av gruppen :) Ojoj nu blev det här en uppsats ändå, nu är det dags för mig att ta en välbehövd permission över påsk genom att ta det lugnt, ladda om batterierna ordentligt och såklart fortsätta hålla igång med träningen! Hörs snart igen!!

/ Sofia Wranding, rekryt Amf1

 

17
Mar

Försvarsministern besökte Karlskrona garnison

Anmäl Av:
i Besök, Första ubåtsflottiljen, Försvarsministern, Karlskrona, Korvett, Marinbasen, Sjöstridsskolan, Tredje sjöstridsflottiljen
IMG_9924

Försvarsministern tillsammans med landshövdingen för Blekinge län och de fyra förbandscheferna.

Försvarsminister Peter Hultqvist besökte idag Karlskrona garnison. Besökte skedde på korvetten HMS Nyköping som, i likhet med övriga fartyg, för närvarande är inne i en intensiv övningsperiod.

De fyra marina förbandscheferna i garnisonen, chefen för Ubåtsflottiljen, Tredje sjöstridsflottiljen, Sjöstridsskolan och Marinbasen diskuterade både aktuella marina frågor, och framtida sådana med ministern. Med på besöket var också landshövdingen för Blekinge län, Berit Andnor Bylund.

17
Mar

Flera starka intryck

Anmäl Av:
i EU Navfor, Internationell insats, Marinen/sjö, Somalia

Som styrkechef för EU Naval Force Somalia – Operation Atalanta (Eunavfor) har jag den stora förmånen att besöka styrkans olika ingående enheter. Det ger mig utmärkta tillfällen att förmedla mina tankar och direktiv avseende genomförandet och framtida planeringsmoment i operationen. Det ger även tillfällen för chefer och deras personal att ge mig sin syn på hur operationen leds samt andra aktuella frågor och intryck.

M/S Douro är ett cypriotiskt fartyg med i huvudsak polsk och filipinsk besättning. Foto: Magnus Lindstedt/Försvarsmakten

M/S Douro är ett cypriotiskt fartyg med i huvudsak polsk och filipinsk besättning.
Foto: Magnus Lindstedt/Försvarsmakten

Fortsätt att läsa →