17
Jun

Baltops sammanfattas av HMS Malmös besättning

Anmäl Av:
i Baltops, Fartyg/båt, Flottan, Korvett, Luftförsvar, Marinen/sjö, Östersjön, Sensor, Stridsledning, Tredje sjöstridsflottiljen, Undervattensstrid, Ytstrid

BILD 0

BALTOPS 2015 börjar gå mot slutet för HMS Malmös del och förtöjning sker lagom så att besättningen ska hinna hem till välförtjänt midsommarfirande. För huvuddelen av övriga deltagare så avslutas övningen med en helg i Kiel för att diskutera erfarenheter, även Sverige deltar med viss personal.

Övningen har för HMS Malmös del varit förhållandevis lågintensiv under de två veckorna fartyget har varit till sjöss. Jämfört med våra nationella övningar hemma så är tempot i BALTOPS betydligt lägre än vad vi är vana vid från exempelvis SWENEX. Fortsätt att läsa →

16
Jun

Marinchefens sommarhälsning

Anmäl Av:
i Amfibie, Flottan, Marinen/sjö
Taggar:

 


Efter ett nytt halvår fyllt av verksamhet har det inför sommaren åter igen börjat bli dags att försöka varva ner och få lite perspektiv på och reflektera över det gångna halvåret – vad vi gjort, vad som hänt, var vi står och var vi är på väg i Försvarsmakten och marinen. Lite av mina funderingar omkring detta, högt och lågt, tillsammans med några bilder från verksamheten, vill jag härmed passa på att dela med mig till er inför sommaren.
Fortsätt att läsa →

16
Jun

Marinchefen uppvaktar då Vasamuseet fyllde 25 år

Anmäl Av:
i Stockholm

Thörnqvist

Marinchefen, konteramiral, Jan Thörnqvist deltog måndag 15 juni vid högtidlighållandet av att Vasamuseet fyllde 25 år.

Vasamuseet ritades av arkitekterna Marianne Dahlbäck och Göran Månsson och är placerad över en torrdocka från 1800-talet. Prins Bertil la den första stenen och HMK Carl XVI Gustaf invigde den nya museibyggnaden 1990. Museet har under de sista 25 åren haft 23 miljoner besökare och är ett av världens ledande marinmuseer.

Kanon

Skeppet Vasa förliste 1628 under sin jungfrufärd. Ombord hade hon det första standardiserade artilleriet bestående av 48 st 24-pundiga kanoner. Under hösten 2014 provsköts en nygjord kopia av en av Vasas kanoner. Den kanonen sköt under 25-årsfirandet salut för jubilaren.Museet

Vi högtidlighållandet överlämnade Marinchefen en gåva till Museet och museichefen Magnus Olofsson från Marinen och Försvarsmakten, en Tretungad flagga, Sveriges örlogsflagga.

– Vasamuseet är en fröjd och något vi alla är stolta över. Jag vill överräcka örlogsflaggan till Museet och hoppas att Museet nu ansöker till myndigheterna om rätt att få ha den hissad och belyst.

Mårten Granberg

12
Jun

Utbyte med andra nationer under BALTOPS

Anmäl Av:
i Besök, Flottan, Korvett, Marinen/sjö, Östersjön, Samarbete, Tredje sjöstridsflottiljen

Bild 1

Under BALTOPS första vecka bedrivs det så kallad cross poll mellan fartygen. Detta är en typ av personalutbyte för att personalen ska få en chans att se andra nationers fartyg och utväxla erfarenheter. Upplägget är att fartygen utbyter personal med varandra varje dag. Antalet personer är upp till varje fartyg att avgöra och beror på hur många som kan avvaras från den pågående verksamheten. Under dagens byte fick HMS Malmö glädjen att ta emot fem nyfikna tyska sjömän och lämnade i sin tur ifrån sig två personer, en motorman och en ubåtsjaktofficer, till den tyska fregatten Lübeck. Båttransporterna genomförs på morgon och kväll vilket innebär att besökarna har hela dagen på sig att bekanta sig med de nya fartygen. Fortsätt att läsa →

26
Maj

”Om inte du kan komma till Göteborgsvarvet får Göteborgsvarvet komma till dig”

Anmäl Av:
i Fartyg/båt, Fjärde sjöstridsflottiljen, Flottan, Första ubåtsflottiljen, Marinbasen, Marinen/sjö, Tredje sjöstridsflottiljen

_DSC7498

Just nu pågår en övning med finska och svenska fartyg i Östersjön. Övningen heter FINSWEEX, Finnish Swedish Exercise. Eftersom inte Göteborgsvarvet tog hänsyn till detta och bytte datum genomfördes loppet ombord på HMS Carlskrona.

DSC_6655

FINSWEEX är en övning som syftar till att träna och förbereda för att kunna skapa en gemensam sjöstyrka. Styrkan ska vara redo till 2017 och i ett antal övningar framöver kommer vi jobba sida vid sida. Totalt är det 16 fartyg som deltar och styrkan är uppdelad i en minröjningsdel och en ytstridsdel. Ombord på HMS Carlskrona sitter Task Group-staben ombord med den finska Kommendor Timo Hirvonen som chef över hela styrkan.

CTG-staben kan knappast ha bättre förutsättningar att kunna leverera effekt. Service, lokaler och mat håller högsta klass ombord. Övningen sträcker sig fram till fredag och då har den pågått i 12 dygn. Ombord på HMS Carlskrona finns möjlighet att hålla en bra fysiska form med diverse idrottsutrustning. Initiativet till att arrangera ett ”eget” Göteborgsvarav kom ifrån ME02 då loppet även då var otillgängligt för besättningen ombord. Istället arrangerades det utanför Somalias kust. Medaljer från arrangörerna skickades ner och delades ut till deltagarna.

Loppet sträcker sig i 105 varav på däck, totalt 2,1mil. Tipset är att byta varv lite då och då för att få ett jämnt slitage på kroppen. Det är nog bra att deltagarantalet inte kommer upp i samma siffror som det riktiga då det inte finns särskilt mycket plats på gångborden. En av de finska besättningsmedlemmarna nåddes inte av informationen att loppet var tvunget att springas ombord. Hans 2,1 mils snurrande innanför grindarna på Bergaområdet var inte godkänt vilket medförde att han sprang dagen efter igen på däck, finsk sisu när den är som bäst.

Övningen FINSWEEX innehåller många olika moment exempelvis ubåtsjakt, luftvärnskjutningar och minröjning men själva grunden utgörs av sjöövervakningsoperationer. En sjöövervakningsoperation genomförs i ett utpekat område till sjöss. Uppgiften utförs av stridsfartyg och innebär att ha kontroll vad som sker i området – i luften, på ytan och under ytan. Om ett hot exempelvis en främmande undervattensfarkost, upptäcks ska stridsfartygen kunna hantera detta. En sjöövervakningsoperation genomförs inte för att det finns en ökad hotbild utan kontinuerligt och ibland av avskräckande syfte.

Fram till målbilden 2017 finns flera övningar i planeringen med personal från Finland och Sverige i staberna och övningar där svenska och finska fartyg jobbar sida vid sida. FINSWEEX har genomförts på en grundläggande nivå och det finns områden som måste utvecklas framöver, exempelvis ett gemensamt stridsledningssystem där fartygen kan ta emot och sända måldata och stridsledningsinformation. Det finns även många politiska områden där våra länder måste komma överens. Stegen mot en gemensam sjöstyrka är igång och på god väg. Prisutdelning och ceremonin efter HMS Carlskronas Göteborgsvarv är inte genomfört än. Priset lär locka fler deltagare till de 105 varven nästa år, gå ”all in” i markan är nästan lika mycket värt som ett OS-guld.

Magnus Jirlind

Public Affairs Officer/SFNTG

 

18
Maj

Att vara OR eller inte vara

Anmäl Av:
i Okategoriserade

I Försvarsmakten gäller olika rangordningsskalor för de olika personalkategorierna. Sedan 2009 har Sverige ett tvåbefälssystem, med officerare och specialistofficerare. Officerare börjar som fänrikar och de har möjlighet att nå hela vägen upp i den militära rangordningen, till graderna general eller amiral. För specialistofficerare gäller en annan skala av militära grader, där den lägsta graden är förste sergeant och den högsta regementsförvaltare eller flottiljförvaltare. Håkan Lindberg var tidigare officer (OF i texten) men har konverterat till Specialistofficer (OR).

Just den konverteringen och hur vi använder våra specialistofficerare, i Svenska Försvarsmakten, skiljer sig från andra nationer, vilket Håkan beskriver i texten nedan.

  Fortsätt att läsa →

15
Maj

”Halva GMU avklarad”

Anmäl Av:
i Amf 1, GMU, Hemvärnet, Marinen/sjö, Stockholm

Hej!! Det var ett tag sen jag uppdaterade sist och det har verkligen hänt en hel del. Ingen dag är den andra lik! Nu har det gått mer än halvvägs av 4:e plutons GMU, och det börjar redan pratas om MUCK-fest. Det känns helt klart sorgligt på ett sätt hur galet hur fort tiden går, trots de lååånga dagarna! Jag försöker stanna upp då och då och fundera på hur kul vi faktiskt har det, och att det här en upplevelse man bara kommer få uppleva en gång. 

Äntligen lite regn, så kallat Amf-väder, Foto Sofia Wranding

Äntligen lite regn, så kallat Amf-väder, Foto Sofia Wranding

Vår fältförläggning Foto Sofia Wranding

Vår fältförläggning Foto Sofia Wranding

Tvagning i 7 graders vatten, uppfriskande och skönt! Foto Sofia Wranding

Tvagning i 7 graders vatten, uppfriskande och skönt! Foto Sofia Wranding

 

 

 

 

 

 

Överlag känns allt bättre och bättre och framför allt roligare och roligare. Sammanhållning i vår pluton fortsätter även den bara bli om möjligt ännu bättre. Jag hade inte en tanke innan starten att man skulle komma varandra så nära och verkligen hitta vänner för livet. Man går igenom något tillsammans som grupp som man med all säkerhet inte gör någon annanstans. Mellan seriositet i övningar, gråter vi kanske lite för ofta av skratt. Man börjar även ha bra koll på det grundläggande i det praktiska, vilket förenklar mycket i allt vi gör.

Fältvecka på Väddö

Vi kom precis tillbaka från vår andra fältvecka på Väddö. Jag hade ganska mycket ångest innan, dels för tanken att jag mådde så dåligt sist vi var där spökade i mitt huvud. Men veckan blev över mina förväntningar på alla sätt och vis. Vi har avslutat projekt ”försvara”, vilket innebar att denna fältvecka blev något mer avancerad än sist. Då vi under nätterna har försvarat vår förläggning genom post- och postering och besatt oväntade eldställningar i våra grävda värn. Vi har även stridit en del under nattetid och fått utbildning i närlys- och signalpistol. En av övningarna vi gjorde var en av de roligaste hittills enligt mig, vi fick skjuta under mörker då en grupp lyste upp området med just närlys och signalpistol.

Så här kan det se ut efter fältvecka, Foto Sofia Wranding

Så här kan det se ut efter fältvecka, Foto Sofia Wranding

Härlig stund framför brasan, Foto Sofia Wranding

Härlig stund framför brasan, Foto Sofia Wranding

Det gäller att njuta när man kan, Foto Sofia Wranding

Det gäller att njuta när man kan, Foto Sofia Wranding

 

 

 

 

 

 

I slutet av veckan var det dags för examination av projekt ”försvara”, och hela vår grymma pluton blev godkända! :) Vi avslutade vår vistelse på Väddö med en välförtjänt korvgrillning nere vid vattnet, då vi fick tid att umgås och ha det trevligt tillsammans. Våra befäl vet precis vad som krävs för att höja stridsvärdet och få väldigt trötta rekryter att tagga till igen.

Nu är det dags för lite permission över Kristi Himmelsfärd, och ladda om batterierna för att sen komma tillbaka och bli kvar här ett ganska bra tag. Då är det dags att påbörja projekt ”skyddsvakten bevakar”.

Sista natten i fält sov vi i kvarter, Foto Sofia Wranding

Sista natten i fält sov vi i kvarter, Foto Sofia Wranding

Gruppfoto på 4 pluton, Foto Sofia Wranding

Gruppfoto på 4 pluton, Foto Sofia Wranding

 

 

 

 

 

 

Rekryt Sofia Wranding, Amf 1 

 

 

15
Maj

”Min gröna familj”

Anmäl Av:
i Amf 1, GMU, Hemvärnet, Marinen/sjö, Stockholm
Fältvecka, Foto Emelie Persson

Fältvecka, Foto Emelie Persson

 

Bland de första tankarna utöver den glädje man känner när man blir antagen till GMU är en ganska naturlig undran vilka alla dessa andra människor är? För sanningen är den, vi har alla samma målbild, vi vill alla genomföra militärutbildningen men av lite olika anledningar.

Vi kommer alla från ganska vitt skilda bakgrunder. Majoriteten är födda -95 och har ganska nyligen gått klart grundskolan, jag själv och någon till gick ut gymnasiet för några år sedan och har sedan dess jobbat och så har vi även några äldre med oss som stabiliserat sig mer i det civila livet, de ligger runt 30 sträcket och någon nosar kring 40. När man får reda på att majoriteten kommer vara tre år yngre så går tankarna lätt till de där småttingarna som började gymnasiet när man själv gick sista året, som såg rädda ut i korridoren och som fortfarande lekte med Pokémon. Ja, jag överdriver lite men det är mest för att ni ska komma in i tanken. Men jag ska tala om för er, att trots alla våra skillnader i livet så är vi en mycket bra pluton som hjälper varandra och stöttar varandra. Jag kan stolt kalla dessa individer för min gröna familj för jag vet att vi alla gör vårt bästa för att bidra och föra varandra och uppgiften framåt!

Succesiv upptrappning

Andra tanken för mig var nog att alla andra skulle vara så mycket bättre vad gäller styrka och konditionsmässigt än vad jag är! Men det är inget att oro sig för, har man klarat antagningsprövningen och anses godkänd för att söka, ja då har du det som krävs. Försvarmakten förväntar sig inte att de som söker in är atleter på elitnivå som klarar av allt, det är ingen som kommer sätta på er all utrustning och kräva att nu ska vi springa milen på 40minuter! Ni kommer gradvis att byggas upp under utbildningens gång och den där stridssäcken och stridsutrustningen som vägde bly och gjorde ont i axlar och rygg i början kommer kännas lätta i slutet av utbildningen! Man kan jämföra GMU:n lite med en trafikskola, ingen övningskörsledare kräver av er att ni ska köra mitt i storstan eller vara fullfjädrade racerförare första lektion och Försvarsmakten kräver inte att ni ska platsa in som jägare! I vår pluton har vi några som säkert springer milen runt 45 minuter utan problem, men vi har också individer som aldrig någonsin sprungit så långt i sträck.
Vart vill jag komma med detta jo, sök! Ta steget och testa, du klarar av så mycket mer än vad du tror så var inte rädd för att just du inte skulle platsa in, för alla fyller sin funktion!

Inriktade mot Hemvärnet

Den omgång vi går nu 15:2 Amf, Berga är inriktade mot Hemvärnet, det betyder inte att GMU:n är annorlunda på något vis utan att det efter utbildningen finns platser lediga om vi anses lämpliga i en Hemvärnsgrupp. Men allt eftersom tiden går så får man mer och mer klart för sig om det militära livet är det man förväntat sig. I vår pluton om 29 personer så är det en majoritet som fortfarande vill söka sig vidare in i hemvärnet, men det finns också några inkluderat mig själv som helst vill söka sig vidare till heltid eller deltid och säkerligen någon som inte alls vill gå vidare. Försvarmakten är en arbetsgivare som så många andra, man är inte låst till ett visst regemente och en viss inriktning utan som alla andra arbeten så kan man utvecklas och söka nya tjänster på andra regementen.

Jag hoppas med det här inlägget att jag tagit kol på några av de vanligaste förekommande tankarna och funderingarna kring GMU. Skriv gärna några kommentarer om inlägget eller andra frågor och funderingar ni har så tar jag gärna upp dem i ett liknande inlägg längre fram!

Nu har vi avslutat ännu en fältvecka och projekt ”försvara”, idag efter ett pass närkamp och städning åker vi hem för fem dagars permission!
Håll utkik för att läsa mer om vår gångna fältvecka!

Rekryt Persson, Amf 1

13
Maj

Marinchefsmöte samt signering av EAI i Neapel 8 maj 2015

Anmäl Av:
i Amfibie, Europa, Flottan, Högkvarteret, Marinen/sjö, Multinationell, Samarbete

chens3

CHENS står för Chiefs of European Navies och är ett forum för cheferna att träffas under informella, oberoende och ickepolitiska förhållanden. Målet är att upprätta en samsyn inom det maritima området samt kunna utbyta erfarenheter och upprätta kontakter i en lättsam, otvungen och kravlös miljö. Årets möte mellan Marincheferna i Europa anordnades av Italien och det var 25 nationer närvarande. Temat var ”From traditional roles to emerging security challenges. How to adapt our Navies to a fast changing world”. Kopplat till detta redovisade EU- och NATO-representanter respektives syn, tankar och framtidsplaner. Även tänkbara faktorer som till del skulle kunna forma framtidens flottor togs upp. T.ex. erfarenheter från nyligen genomförda operationer samt kopplingen säkerhetspolitiskt och krisskapande mot ändringar i klimatet (framförallt de förändrade förhållandena i Arktis). Som avslutning talade även Italiens CHoD General Claudio GRAZIANO samt MoD Sen.Roberta PINOTTI.
Fortsätt att läsa →