09
Okt

Marintaktiska stabens fältövning 2014 i hamn

Anmäl Av:
i Marinen/sjö, Övning, Utbildning, Yrkesofficer

Under torsdagen avslutades den marina fältövning som genomförts på Marinbasen i Karlskrona sedan i måndags.

Carlskrona och helikopter 15 i samövning under ett av momenten.

HMS Carlskrona och helikopter 15 i samövning

Sextiotalet chefer och stabsofficerare från huvudsakligen marinen, men även övriga Försvarsmakten som bland annat flygvapnet och armén, genomförde ett antal moment för att se över koordinering och samordning mellan stridsområden och grundläggande förmågor som till exempel skydd och ledning. ”Marintaktisk chefs fältövning 2014” som är en nationell svensk stabsövning, ingår i en serie återkommande fältövningar som syftar till att utveckla försvarsplanering och identifiera utvecklingsbehov. Under ledning av Marintaktisk chef brigadgeneral Ola Truedsson diskuterades bland annat insatser och gränsdragningar i olika marina miljöer.

-   Övningen har varit mycket bra och är en viktig del för att öka både tillgänglighet och användbarhet av främst de marina förbanden men även hur de marina förbanden samarbetar med övriga förband i Försvarsmakten, säger brigadgeneral Ola Truedsson.

Mj Max Hasselblatt

28
Sep

Estoniakatastrofens omkomna hedrades av HMS Stockholms besättning

Anmäl Av:
i Ceremoni, Fartyg/båt, Flottan, Korvett, Marinen/sjö, Östersjön, Tredje sjöstridsflottiljen
Kransen fälls

Kransen fälls

För 20 år sedan den 28 september 1994 inträffade den värsta fartygskatastrofen i nordiska farvatten under modern tid då passagerarfartyget M/S Estonia förliste och sjönk i Östersjöns vatten. Korvetten HMS Stockholm som genomför verksamhet i Östersjön stannade till en kort stund för en minnesceremoni.

Under resan från Tallin till Stockholm möttes Estonia av ett betydligt svårare väder än vad som framgick av prognoserna. När M/S Estonia nådde Finska Vikens mynning var våghöjden ca 6-7 meter.

Strax efter klockan ett på natten brast bogvisirets låsanordningar på grund av den grova sjön. När bogvisiret föll och tog med sig den främre lastrampen lämnades fartyget helt öppen för havet och stora mängder vatten strömmade in på bildäck. Fartyget kantrade och förloppet gick mycket snabbt.

Nödanropet sändes klockan 01.22. Drygt sju minuter efter det första nödanropet försvann all radiotrafik med M/S Estonia. Fartyget sjönk helt klockan 01.48

Ombord på M/S Estonia fanns totalt 989 personer. 852 av dessa omkom i samband med förlisningen varav 501 var svenskar.

Endast 137 personer överlevde katastrofen.

Många av de överlevande räddades av Marinens och Flygvapnets helikoptrar. Ytbärgarna på dessa helikoptrar genomförde under omänskliga förhållanden en enorm hjälteinsats med risk för sitt eget liv.

Med anledning av att det i dag är 20 år sedan M/S Estonia förliste så höll HMS Stockholm med besättning klockan 10.00 en kransnedläggningscermoni till sjöss för att hedra minnet av de 852 personer som omkom den mörka, kalla och stormiga natten den 28 september 1994.

Även om det blåste hårt under dagen så var vädret till sjöss inte närmelsevis så svårt som under katastrofnatten. Morgonen präglades av dis och en grå himmel, men precis när cermonin skulle inledas så sprack himlen upp och solens strålar trängde igenom. Det kändes onekligen som att det fanns en mening med himlen skulle spricka upp just där och då.

Cermonin inleddes med ringning i skeppsklockan under fem minuter varvid besättningen ställde upp på backen och gudstjänsttecknet hissades. Undertecknad höll ett kort tal till minnet av de omkomna, och för att hedra dess anhöriga samt de som deltog i räddningsinsatsen. Därefter relingsmannade besättningen och kransen fälldes i havet efter uttalandet av följande ord.

”Vi fäller denna krans för att hedra offren från M/S Estonias förlisning samt dess anhöriga och vi hyllar minnet av dem som här förlorade livet med en tyst minut”

Efter den tysta minuten spelade fartygets kock Josefin Höjrup ett mycket stämningsfullt musikstycke på trumpet och jag tror det var många av oss som hade svårt att hålla tårarna tillbaka när vi stod där och blickade ut över havet och tänkte på hur situationen till sjöss måste ha varit under katastrofnatten för 20 år sedan.

Efter den stämningsfulla cermonin återupptog HMS Stockholm ordinarie verksamhet till sjöss.

/ Örlkn Niklas Wiklund, Fartygschef HMS Stockholm

28
Sep

Örlkn Niklas Wiklund medaljeras av Kungliga Örlogsmannasällskapet

Anmäl Av:
i Amfibie, Flottan, Försvarsdebatt, Marinen/sjö, Press och media, Tredje sjöstridsflottiljen

Örlogskapten Niklas Wiklund, Tredje Sjöstridsflottiljen, kommer av Kungliga Örlogsmannasällskapet att tilldelats akademiens främsta utmärkelse, en guldmedalj, för synnerligen framstående gärningar inom akademiens ansvarsområde. Som ni alla vet har Niklas Wiklund under flera år initierat och kunnigt engagerat sig i försvarsdebatten under pseudonymen ”Skipper”, vilket jag tidigare kommenterat här på Marinbloggen.

Jag vill härmed gratulera Niklas Wiklund till utmärkelsen. Ett grattis jag vet att många fler kamrater och kollegor i marinen och övriga Försvarsmakten också instämmer i.

Jan Thörnqvist
Marinchef

20
Sep

21st International Seapower Symposium 2014 – En konferens om vikten av ökat internationellt samarbete

Anmäl Av:
i Arrangemang, Marinen/sjö, Miljö, Multinationell, Samarbete

Flaggorna från de  113 deltagande nationerna i International Seapower Symposium I Newport, Rhode Island.

Under den gångna veckan i Newport Rhode Island har USA:s marinchef, amiral Jonathan W. Greenert, samlat 170 representanter från 113 nationer, varav 72 av världens marinchefer och 21 kustbevakningschefer, för att diskutera vikten av samarbete och vårt gemensamma ansvar att hålla haven öppna för alla. I listan över deltagarna i 21st International Seapower Symposium 2014 (ISS 2014) fanns bland andra Kinas, Indiens, Pakistans, Indonesien och Japans marinchefer. En del av världen, Sydostasien, som man annars mest läser om i andra mer konfronterande händelser och sammanhang. Fortsätt att läsa →

10
Sep

Till sjöss och i luften under en dag i NOCO 14

Anmäl Av:
i Besök, Fartyg/båt, Finland, Flottan, Helikopter, HMS Carlskrona, Korvett, Kungahuset, Marinen/sjö, Nato/PfP, Nordiskt samarbete, Northern Coast, Östersjön, Övning
Korvett typ Visby i solnedgång. Foto: Henrik Mandeus, HMS Visby.

Korvett typ Visby i solnedgång. Foto: Henrik Mandeus, HMS Visby.

Northern Coasts 2014 (NOCO 14) avslutas nu på fredag den 12 september. Övningen har genomförts i södra Bottenhavet och under denna vecka i skärgården runt Hangö och i Finska vikens mynning.

Fortsätt att läsa →

08
Sep

Marin närvaro

Anmäl Av:
i Fartyg/båt, Flottan, Marinen/sjö, Östersjön, Västkusten
HMS Orion  är en viktig del i Sveriges underrättelseinhämtning.

HMS Orion är en viktig del i Sveriges underrättelseinhämtning.

I media har det den senaste tiden skrivits mycket om försvaret och ganska ofta med fokus på av författarna identifierade brister och tillkortakommanden hos Försvarsmakten. Detta är då särskilt kopplat till den ryska aktiviteten i Östersjön. Det är lätt att få intrycket av att vi inte klarar av någonting alls och att vi inte har någon som helst koll på vad som sker runt vår kust. Så är det inte. Personalen gör ett fantastiskt jobb runt om i organisationen och vi har bra materiel i nästan samtliga fall. Problemet är att vi är för , såväl fartyg som personal, vilket bland annat påverkar vår uthållighet.

I tre artiklar beskrivs hur marinen jobbar med sjöövervakning och underrättelseinhämtning, såväl från sjöövervakningscentralerna i land som i fartygen till sjöss. Detta sker samtidigt som större delen av marinen deltar i Northern Coasts i Finland. Vi kan inte göra allt detta samtidigt i längden, men just nu gör vi det.

Artikel 1: Övervakning av sjöläget, del ett -från land
Artikel 2: Övervakning av sjöläget, del två -till sjöss
Artikel 3: Övervakning av sjöläget och närområdet, del tre -underrättelseinhämtning

 
Jag vill uppmana till att läsa dessa för att få en kompletterande bild av hur marinen jobbar, och levererar effekt –året om och dygnet runt. Visst finns det stora utmaningar men också saker att vara stolt över. Det får vi inte glömma.

Jan Thörnqvist
Marinchef

04
Sep

Kustjägarlag vinner Tough Viking

Anmäl Av:
i Kustjägare, Tävling och mästerskap

zmyc49mgfaqj8vkfks22

Ett lag med Kustjägare från Kustjägarnas Idrottsförening vann Tough Vikings lagtävling på lördagen den 31 augusti 2014. Laget bestod av Ludvig Åkerhielm, Jonas Drakenberg, Emil Kraft och Björn Johansson.

Tävlingen Tough Viking ute på Djurgårdslandet i Stockholm bestod av en 15 km lång hinderbana och är Nordens största och brutalaste så kallade Obstacle Race. Hinderbanan innehöll hårda, blöta och utmanande kilometrar fyllda med komplicerade hinder designade av bland andra specialister från Kustjägarna. Hindren var konstruerade för att ge deltagarna maximal utmaning och bestod av bland annat eld, is, el, taggtråd, lera, vass, armgång och amerikanska fotbollslag.

Andreas Berggren från Kustjägarna är initiativtagare till föreningens engagemang i Tough Viking.

– Jag såg att tävlingen fanns och såg direkt att det här var något vi ville förknippas med, liknar ju vår vardag och det finns ett värde att visa publiken vad vi kan. Jag kontaktade arrangörerna och frågade om vi kunde bidra vid skapandet av banan och hinder. Vårt hinder, Kustjägaren, tog ut sin rätt av deltagarna, säger Andreas Berggren, ordförande för Kustjägarnas Idrottsförening.

Marinchefen, konteramiral Jan Törnqvist fick beskedet om resultatet och kommenterar:

­– Jag var på plats vid förra årets tävling och såg det fantastiska arbete som lagts ned och det stora antal deltagare som fullföljde. Nu har jag läst att det blev en repris på den framgången. Jag blev mycket stolt då jag även i år såg ett Kustjägarlag i toppen på resultatlistan. Marinen levererar igen, mycket bra jobbat både vid engagemanget i tävlingen och till segern!

Mårten Granberg
Sällskapet Kustjägarveteraner

02
Sep

Ett av världens tuffaste endagarsrace, Ö till ö

Anmäl Av:
i Okategoriserade
Starten går i Sandhamn och målet är på Utö. De tävlander har på sig 14,5h innan de plockas av banan.

Starten går i Sandhamn och målet är på Utö. De tävlander har på sig 14,5h innan de plockas av banan.

24 simsträckor fördelat på 1 mil simning i öppet hav och 65 km löpning över öar och kobbar, det är förutsättningarna i Ö till ö. Tävlingen som är en så kallad swimruntävling och sträcker sig från Sandhamn till Utö i Stockholms skärgård. Swimrun är en populär sport som går ut på att i lag om två springa och simma om vart annat.

Gustav Wahlberg  jobbar på 4.sjöstridsflottiljen som röjdykare och genomförde Ö till ö igår. Tävlingen räknas som ett världsmästerskap och har 22 deltagande nationer. Gustaf sprang tillsammans med Edith Blomqvist och slutade på en 8 plats i mixklassen på 11h och 51 minuter. Totalt startade 119 lag varav 98 tog sig i mål. Gustaf jobbar på 4.sjöstridsflottiljen som röjdykare.

Med temperaturer mellan 9 till 14 grader i vattnet så måste de tävlande ha våtdräkter under hela racet

Med temperaturer mellan 9 till 14 grader i vattnet så måste de tävlande ha våtdräkter under hela racet

Varför ville du tävla i Ö till ö?

Jag älskar utmaningar och Ö till Ö är det ultimata äventyret. Under loppet får man en fantastisk naturupplevelse och man får uppleva många starka känslor. Det är svårt att hålla sig borta.

Har du tävlat förut i Ö till ö?

Ja, 2013 då jag och Marcus Danielson kom på 14:e plats.

Hur  förberedde du dig? Hur mycket har du tränat?

Alldeles för lite. Jag kör mest Marin Femkamp och Crossfit men har bytt ut den träningen mot fler och längre löppass under sommaren. Träningsdosen har bestått av 3-4 löppass per vecka och några enstaka Swimrunpass. Jag är före detta tävlingssimmare och har alltid gillat vatten, så simningen behöver jag inte lägga lika mycket tid på. Den stora utmaningen för mig var att hålla uppe farten under de längre löpsträckorna.

Hur var loppet?
Inledningsvis höll vi bra fart och låg väl framme med topplagen, men halvvägs in i loppet fick Edith problem med en hälsena vilket gjorde att vi fick gå en hel del. Krigare som hon är så ville hon fullfölja loppet trots svåra smärtor. Det kändes skönt att gå i mål på Utö trots en betydligt sämre tid än vi hade hoppats på.

Vad väntar nu?
Kroppen får vila någon vecka men sen är det dags att påbörja träningen mot Military World Games som går i Sydkorea i oktober 2015. Marin Femkamp finns med på programmet och där hoppas jag på att ta en plats.

Marinen hade fler deltagare; Richard Nilsson och Per Bergh dundrade in på 9 timmar och 43 minuter och en elfte plats. Jonatan Torshall Svensson och Fredrik Enström Gianguzza slutade på en 24-plats på tiden 10:45. Båda lagen tävlade i herrklassen.

Magnus Jirlind, Informationschef 4.sjöstridsflottiljen

31
Aug

1954 – 2014: Röjdykardivisionen 60 år

Anmäl Av:
i Amröj, Arrangemang, Ceremoni, Dykare, Fjärde sjöstridsflottiljen, Flottan, Förevisning, Marinen/sjö, Oexploderad ammunition, Reklam, Rekrytering, Tradition, Uppvisning, Veteran

Örlogskapten Rolf Hamilton - Röjdykarnas grundare och en pionjär för grodmansutbildningen i Marinen

År 1953 genomgick dåvarande löjtnanterna Rolf Hamilton och Gösta Fahlman en specialkurs i lätt dykning för kommandosoldater hos U.S. Navy Underwater Demolition Teams (UDT), föregångare till U.S. Navy SEALs, i San Diego USA. Efter den genomförda utbildningen i USA blev Kapten Rolf Hamilton år 1954 chef för den första röjdykarkursen vid Gullmarsbasen i Skredsvik, som var och fortfarande är en idealisk plats för denna typ verksamhet. Från 1956 och ett antal år framåt utbildades även attackdykare i Skredsvik. Senare koncentrerades utbildningen till att endast omfatta röjdykare. Igår, lördagen den 30 augusti, återsamlades ett hundratal gamla och unga röjdykarveteraner vid röjdykardivisionen i Skredsvik. Fortsätt att läsa →

29
Aug

Korvetter besöker Malmö och Stockholm

Anmäl Av:
i Besök, Fartyg/båt, Karlskrona, Korvett, Stockholm, Tredje sjöstridsflottiljen
I Adenviken under ME01. Marcus Ohlsson/Försvarsmakten

HMS Malmö I Adenviken under ME01. Marcus Ohlsson/Försvarsmakten

Besättningarna på korvetterna HMS Stockholm och HMS Malmö bjuder in till ”open ship” då de besöker städerna som givit dem deras namn..

Lördagen den 30 aug visas fartygen mellan 1000-1500 i Malmö vid Sigmakajen (krankajen).
Lördagen den 6 sept visas fartygen mellan 1000-1500 i Stockholm vid Skeppsbrokajen 106.

Under SweFinex 2014. Foto: Jimmie Adamsson/Försvarsmakten

HMS Stockholm genomför artilleriskjutning under SweFinex 2014. Foto: Jimmie Adamsson/Försvarsmakten

Ta chansen att besöka dessa trotjänare som förtjänstfullt tjänat Flottan och Sverige i 30 år som korvetter.

Välkomna!