31
Mar

”Så börjar resan”

Anmäl Av:
i Amf 1, Amfibie, GMU, Marinen/sjö, Rekryt, Utbildning
Rekryt Emelie Persson under det första skjutpasset. Foto: K Swaan

Rekryt Emelie Persson under det första skjutpasset. Foto: K Swaan

Hej! Mitt namn är Emelie Persson. Jag har precis börjat min resa inom det militära på Amf1 Berga och har likt rekryt Wranding fått förfrågan att gästblogga här på Försvarsmaktens marinblogg under min GMU. Jag kommer försöka uppdatera då möjligheten finns om vår verksamhet, mina tankar och uppfattningar kring utbildningen. Så fortsätt titta in här ni som vill ha en lite djupare inblick och ställ gärna frågor så besvarar jag dem så gott det går!

Lite kort om mig. Jag är 23 år, föddes 1992, och är uppvuxen och bosatt i Norrtälje som ligger sju mil norr om Stockholm. Jag umgås mycket med familj, käresta och vänner samt älskar att träna. Mitt militära intresse har alltid varit stort, redan på dagis skulle jag bli militär medans de flesta andra skulle bli prinsessor, detta på grund av att min far är yrkesofficer och arbetade på det regemente som fanns i Norrtälje på den tiden (Lv3 som lades ned år 2000). Målet var att göra värnplikten, den lades dock i vila året innan jag hade den möjligheten och istället ställdes siktet in på grundläggande militär utbildning. Jag sökte och kom in 2012 (på annan ort) men tyvärr kunde jag inte fullfölja den omgången, istället började jag arbeta som hjullastarmaskinist. Men nu kände jag att det var på sin tid att ta tag i drömmen som gnagde i bakhuvudet varje dag!

Så börjar resan

Tre veckor innan inrycket så fick vi möjligheten att komma till Amf1 Berga på en informationsdag, den chansen tog jag och tretton andra. På den dagen fick vi träffa och prata med kompanichefen, bekanta oss med varandra och träffa några personer från den tidigare GMU som gått hösten 2014. Det var en väldigt matnyttig dag där man fick lite mer inblick i hur det kommer vara samt lite tips på vad vi skulle träna de sista veckorna innan inryck.

Ett ordningsamt kaos inne på logementet i samband med uthämtningen av utrustning, Foto: Persson

Ett ordningsamt kaos inne på logementet i samband med uthämtningen av utrustning, Foto: Persson

Den gröna familjen! Foto Praktikant vid Amf 1

Den gröna familjen! Foto Praktikant vid Amf 1

 

 

 

 

 

 

Måndagen den 16 mars så bar det iväg mot Berga, klockan12:00 skulle vi inställa oss. Totalt var vi 29 personer som ryckte in varav sju stycken kvinnliga rekryter. Första dagen bestod till större del att lära sig hitta på regementet samt hur man bäddar en säng. Dag två var det tid att hämta ut materiel på förrådet, sedan skulle allt inventeras och i tid till middagen fick vi klä på oss de karakteristiska gröna kläderna och stolta gå upp till matsalen!
Sedan flöt dagarna på med start 05:30 och avslut runt 21:00 +/- 30min. Vi hann med en hel del exercis, i form av att lära sig tala, stå och gå, samt ett multitest (armhävningar, situps, upphopp, rygghäng och räckhäng) med beeptest och ett pass närkamp. Sedan var det tid att introducera vapentjänst med allt som hör till, säkerhetsgenomgångar, plocka isär och ihop, torrövningar och prov innan vi fick avfyra våra första skott. Detta var nog den dagen de flesta sett fram mot men också den dagen flest var oroliga/nervösa inför, hur skulle det kännas, hur skulle man reagera? Det är en ganska absurd tanke att i händerna hålla ett vapen som är till för att skada/döda en annan levande varelse. Dagen gick väldigt bra och alla kände sig säkra, lättade och ännu mer peppade på den fortsatta utbildningen! Fantastisk stämning

Stämningen på plutonen är helt fantastiskt, att 29 helt främmande människor i olika åldrar och från olika bakgrunder kan komma så bra överens och stötta och hjälpa varandra är verkligen något anmärkningsvärt. Jag ser verkligen fram mot den fortsatta utbildningen och utvecklingen tillsammans med dessa individer!

Nu har vi permission över påsken och det känns lite märkligt att få göra vad man vill när man vill utan tidspress och dessutom är det väldigt tomt att dela boende med en person istället för 28 andra. Men fokus kommer att ligga på att ladda upp batterierna, umgås med nära och kära samt träna lite innan vi åter igen är i konungens tjänst med nya prövningar och lärdomar när vi går från projekt ”Koll på läget” till ”Patrull”!

/ Rekryt Emelie Persson, Amf1 Berga

 

27
Mar

Följ med en rekryts vardag

Anmäl Av:
i AK 5, Amf 1, GMU, Marinen/sjö, Soldat, Stockholm

Nyligen påbörjades ännu en grundläggande utbildning (GMU) på Amf 1, närmare bestämt den 16 mars. Under GMU:n kommer rekryterna Sofia Wranding och Emmely Persson att blogga om sin vardag.

Rekryt Wranding berättar

Rekryt Sofia Wranding. Foto: K Swaan

Rekryt Sofia Wranding.
Foto: K Swaan

Hej! Jag heter Sofia Wranding. Jag har fått förfrågan att blogga för Försvarsmaktens marinblogg under min GMU på Amfibieregementet. Jag tänkte börja med att berätta lite kort om mig själv. Jag är 20 år gammal, tog studenten i våras, uppväxt i Stockholm och älskar att umgås med min familj och vänner. Jag har ingen som helst tidigare erfarenhet av det militära mer än att jag har en morfar som arbetat inom försvarsmakten hela sitt liv. Jag har fått frågan många gånger ”varför jag bestämde mig för GMU?” sen jag tog beslutet att genomföra en grundläggande militärutbildning. Jag har nog inte riktigt haft ett konkret svar, mer än att jag hört mycket gott om det från framför allt många killkompisar som genomfört det och även tänkt att det nog skulle kunna vara en extrem erfarenhet, personlig utveckling och en utmaning utan dess like. Sen kom även min vinnarskalle fram när många av mina killkompisar slängt ur sig kommentarer med glimten i ögat om att ”det där kommer du aldrig klara av”. Givetvis har jag även ett intresse att se om Försvarsmakten är en arbetsmiljö som skulle kunna passa mig. Nog om mig själv :)

Första veckorna som rekryt

Nu tänkte jag berätta om de första två veckorna här på AMF1, och jag ska försöka att hålla mig lite kortfattat så det inte blir en allt för långrandig uppsats. Jag kom till Berga måndag den 16e mars, nervös, lite smårädd men framfört allt förväntansfull vad som komma skulle. Jag möttes av 28 andra blivande rekryter, som troligtvis hade en liknande känsla som mig. Men redan vid första anblick insåg jag att det här med all säkerhet skulle bli en grymt stark och bra pluton. Gruppen fick från start, redan på två dagar skulle jag vilja påstå, en stark gemenskap och gruppkänsla där alla från dag 1 insåg att allt handlar om att hjälpa varandra. Det är viktigt att från början förstå att vi är en grupp som ska klara det här tillsammans. Jag kan dessvärre inte sticka under stolen med att jag tidigare hört en del negativt kring hur befälen ska behandla rekryterna, men oron jag hade inför det släppte snabbt. Man märker att det skett en radikal förändring gällande det under de senaste åren, då straff mm tidigare förekom. Befälen har självklart otrolig pondus och är väldigt respektingivande men bemöter oss rekryter ändå på ett värdigt och bra sätt.

Första dagen med skarp skjutning. Foto: K Swaan

Första dagen med skarp skjutning. Foto: K Swaan

Instruktörerna är noga med utbildningen. Foto: K Swaan

Instruktörerna är noga med utbildningen. Foto: K Swaan

Vi kände direkt att sammanhållningen i plutonen var bra. Foto: Wranding

Vi kände direkt att sammanhållningen i plutonen var bra. Foto: Wranding

Delar av min utrustning. Foto: Wranding

Delar av min utrustning. Foto: Wranding

 

 

 

 

 

 

Vecka 1 handlade främst om att bland annat få bekanta sig med den nya miljön, lära sig hitta på förbandet, exercis-övningar, olika kommandon, få sin utrustning samt lära sig att hantera den. Det har varit hektiskt, tidiga mornar och sena kvällar fullspäckat med ny information, men samtidigt oerhört spännande, lärorikt och roligt. Jag kan verkligen påstå att jag aldrig någonsin lärt mig så mycket som jag gjort här under bara två veckors tid. Under första veckan genomförde vi även ett beeptest, multitest (styrka) och hade vår första lektion i närkamp, vilket var riktigt kul!! Att efter lite mer träning kunna försvara sig själv är såklart en trygghet, kanske framför allt som ung tjej.

Under vecka 2 började vi ge oss på vapenhantering, mycket teori- och praktik. Efter godkända prov, fick vi på skjutbanan avfyra våra första skott med skarp ammunition. Jag var ganska nervös innan men det gick bra!! Känns riktigt häftigt att kunna säga att man hantera en AK5C, inte alla tjejkompisar som kan haha. Även fast det såklart finns mycket kvar att lära sig, genom att bli säkrare och snabbare.

Jag ska försöka att uppdatera här så ofta som möjligt så ni som vill har möjlighet att följa upp min GMU och få en uppfattning om vad det är vi kommer att gå igenom men även få höra mina tankar och åsikter kring det. Med tanke på att majoriteten här är killar så kanske jag som tjej kommer att ha en något annorlunda syn, eller så kommer det visa sig att det inte alls är så, det återstår att se. Hitintills har jag blivit riktigt bra bemött av alla killar och absolut blivit en del av gruppen :) Ojoj nu blev det här en uppsats ändå, nu är det dags för mig att ta en välbehövd permission över påsk genom att ta det lugnt, ladda om batterierna ordentligt och såklart fortsätta hålla igång med träningen! Hörs snart igen!!

/ Sofia Wranding, rekryt Amf1

 

17
Mar

Försvarsministern besökte Karlskrona garnison

Anmäl Av:
i Besök, Första ubåtsflottiljen, Försvarsministern, Karlskrona, Korvett, Marinbasen, Sjöstridsskolan, Tredje sjöstridsflottiljen
IMG_9924

Försvarsministern tillsammans med landshövdingen för Blekinge län och de fyra förbandscheferna.

Försvarsminister Peter Hultqvist besökte idag Karlskrona garnison. Besökte skedde på korvetten HMS Nyköping som, i likhet med övriga fartyg, för närvarande är inne i en intensiv övningsperiod.

De fyra marina förbandscheferna i garnisonen, chefen för Ubåtsflottiljen, Tredje sjöstridsflottiljen, Sjöstridsskolan och Marinbasen diskuterade både aktuella marina frågor, och framtida sådana med ministern. Med på besöket var också landshövdingen för Blekinge län, Berit Andnor Bylund.

17
Mar

Flera starka intryck

Anmäl Av:
i EU Navfor, Internationell insats, Marinen/sjö, Somalia

Som styrkechef för EU Naval Force Somalia – Operation Atalanta (Eunavfor) har jag den stora förmånen att besöka styrkans olika ingående enheter. Det ger mig utmärkta tillfällen att förmedla mina tankar och direktiv avseende genomförandet och framtida planeringsmoment i operationen. Det ger även tillfällen för chefer och deras personal att ge mig sin syn på hur operationen leds samt andra aktuella frågor och intryck.

M/S Douro är ett cypriotiskt fartyg med i huvudsak polsk och filipinsk besättning. Foto: Magnus Lindstedt/Försvarsmakten

M/S Douro är ett cypriotiskt fartyg med i huvudsak polsk och filipinsk besättning.
Foto: Magnus Lindstedt/Försvarsmakten

Fortsätt att läsa →

14
Mar

Kommentar till DN artikel ”Deras Fiende, Svenska Försvaret”, publicerat den 14 mars

Anmäl Av:
i Amf 1, Amfibie, Marinen/sjö

Riksdag och regering fattade i Försvarsbeslut 2004, att Amf 1 skulle avveckla sin verksamhet på Rindö och utveckla den på Berga. Under 2005 påbörjades därmed flytten till Berga. I dag är Amfibieregementet (Amf 1) och Fjärde sjöstridsflottiljen (4.sjöstrflj) huvudförbanden på Berga med enstaka mindre enheter ur andra förband.

Vid utvecklingen på Berga, övertogs övningsområden med gällande miljötillstånd på Berga vilket innebar att Amf 1 och Haninge garnison fortfarande i dag nyttjar samma miljötillstånd som under Örlogsskolornas tid. Inga skjutområden har utökats.

Nämnda Garnisonsplan initierades av Försvarsmakten (FM) och Högkvartetet (HKV) i samverkan med Fortifikationsverket (FortV), den syftade till att beskriva nuläget och möjlig framtidsutveckling, det vill säga den förändrade inte på något sätt gällande miljötillstånd eller områden utan beskrev enbart nuläget.

Initialt vid flytten fanns ett stort informationsbehov och behov av att ha en dialog mellan förbandet och närboende. Med anledning av det inbjöd Amf 1 till Skärgårdsråd årligen med boende både i södra och norra skärgården. Huvudsyftet med skärgårdsrådet har varit att skapa en öppen och bra dialog genom att informera om varandras verksamheter och diskutera olika frågor. Vid dessa möten informerade Amf 1 bland annat om det oförändade miljötillståndet och bygglovsprocesser då det var aktuella frågor. De inbjudna informerade om deras verksamhet och intresseområden och allmänna frågor togs upp.

Förbandet har fortsatt att bjuda in till skärgårdsråd, senast under 2014 där bland annat samtliga föreningar i Årsta Havsbad inbjöds att delta, efterhand har deltagandet från de inbjudna blivit glesare. Under de senaste skärgårdsråden har inga klagomål eller synpunkter framkommit på Amf 1 personal, vårt uppträdande eller på den verksamhet som förbanden i Haninge garnison bedriver vilket hade varit ett naturligt forum att ta upp den här typen av frågor. Amf 1 upplever att vi har en bra och öppen dialog med närboende och vi känner inte igen oss i den beskrivning som återges i artikeln.  För oss är det fullkomligt oacceptabelt att kränka eller trakassera medmänniskor, skulle det inträffa förväntar vi oss att berörda omedelbart kontaktar förbandet.

Nya riktlinjer från bland annat Boverket har gjort att Riksintresseområdet för totalförsvaret med automatik utökas då det styrs av ljudnivåer i decibel och sänker man dessa toleransnivåer så ökas området som det påverkar. Försvarsmakten och Amf 1 har att följa fastställda lagar och förordningar och kan inte på något sätt göra egna avsteg från dessa. Vidare är det Högkvarteret som hanterar bygglovsärenden men förband som kan komma att påverkas har rätten att yttra sig.

Musköbasen är fortsatt militärt, ingen del av Muskö har sålts. Privata företag hyr enbart vissa delar. Försvarsmakten har avyttrat områden i samband med avveckling och föreslagit att vissa sund och områden kan och bör öppnas. Det finns exempel på områden som har öppnats efter Amf 1 etablering på Berga.

Försvarsmakten har till uppgift att hävda svenskt sjöterritorium. En del i denna uppgift är att upprätthålla tillträdesförbud mot de skyddsobjekt som finns i skärgården. Beslut om skyddsobjekt fattas av Länsstyrelsen, dessa har dock ej ökat. Skyddsobjekten i skärgården är utmärkta och ska vara kända av personer som vistas i skärgården. Områdena är dessutom märkta med skyltar, bojar eller i sjökortet. Försvarsmakten med stöd av Fortifikationsverket gör kontinuerligt översyn av skyltning och utmärkning, vilket är ett tidskrävande arbete. Amfibieregementet och Försvarsmakten är måna om att inte tredje man kommer till skada, därför är vi noga med att regler för att beträda övningsområden eller skyddsobjekt efterföljs av allmänheten.

Nämnda boj vid Hårsfjärden placerades ut vår/sommar 2014. Efter en kort tid kontaktades Amf 1 av Årsta Havsbad samfällighetsförening som meddelade att bojen troligen var felplacerad. Personal från Amf 1 och medlemmar från styrelsen träffades på platsen och kom fram till att bojen inte låg helt korrekt, dagen efter flyttade Amf 1 bojen. Efter det uppfattade Amf 1 att styrelsen var nöjd och inga andra klagomål har framkommit. Den ”patrullbåt” som nämndes i sammanhanget var insatschefens båt och insatspersonal som hanterade en vattenscooter som körde för fort och dessutom på militärtområde.

I samband med att DN skulle publicera artikeln kontaktade reportern Amf 1 för en kommentar, vi framförde tydligt fakta, som vi här publicerar i sin helhet.

 

Major Kristina Swaan, Informationschef Amf 1/Haninge garnison

 

 

03
Mar

Efter Operation Atalanta

Anmäl Av:
i EU, EU Navfor, Marinen/sjö, Somalia

Efter månader av förberedelser kom dagen när jag fick den stora äran att ta befälet över EU Naval Force Somalia – Operation Atalanta på den italienska jagaren ITS Andrea Dorias helikopterdäck. Ceremonin ägde rum i Djiboutis hamn och med närvaron av både vår svenska ÖB och den italienske ÖB var inramningen både högtidlig och värdig. Min italienske företrädare, konteramiralen Guido Rando, har lett operationen under sju månader och jag anade en mycket nöjd men även trött amiral som nu kunde få välförtjänt vila efter ett utmärkt jobb. Nu är det upp till oss i styrkehögkvarteret att fokusera all vår kraft och energi för att ge de ingående enheterna i Operation Atalanta bästa möjliga förutsättningar att lösa sina uppgifter. Det ger mig och mina svenska kollegor i styrkehögkvarteret värdefull erfarenhet av att leda en multinationell sjöstyrka i en komplex insatsmiljö.

Konteramiral Guido Rando överlämnar flaggan som en symbol på ledarskapsskiftet. Foto: Magnus Lindstedt/Försvarsmakten

Konteramiral Guido Rando överlämnar EU:s flagga till mig som en symbol på ledarskapsskiftet.
Foto: Magnus Lindstedt/Försvarsmakten

Fortsätt att läsa →

25
Feb

Fler tjejer till Försvarsmakten

Anmäl Av:
i Okategoriserade
Taggar: , ,

Femton tjejer passade på att lära sig mer om marinen och Försvarsmakten vid den första av tre träffar riktade specifikt mot tjejer.

Försvarsmakten har som mål att öka andelen kvinnor i verksamheten. Med anledning av det görs under 2015 en riktad satsning på flera håll i landet. I Blekinge har de marina förbanden i Karlskrona tillsammans med F17 i Ronneby börjat jobba mot målet att fler kvinnor ska genomföra rekryttesterna.

I mitten av februari fanns femton tjejer på plats på Örlogsbasen i Karlskrona för att bland annat få veta mer om vilka möjligheter och yrkesroller som finns inom marinen och Försvarsmakten. De hade kontaktats av marinbasens yrkesinformatörer och bjudits in till denna första av tre planerade träffar.

– Vi har kontaktat ett antal tjejer som gjort det digitala testet på Försvarsmaktens hemsida, men sedan inte fortsatt till antagningsprövningen. Vi har valt ut just den här gruppen eftersom de har visat intresse för Försvarsmakten. Det är en viktig målgrupp som vi gärna vill veta mer om, säger Jenny Svensson som är rekryteringskoordinator på Sjöstridsskolan och en av initiativtagarna till träffarna.
– Vår förhoppning är att tjejerna ska bli mer intresserade av Försvarsmakten när de har fått mer fakta, besökt olika arbetsplatser och träffat försvarsanställda kvinnor.

Vid det första besöket fick tjejerna träffa seconden på HMS Nyköping, Ingeborg Widerberg.

Vid den första träffen på Örlogsbasen gjordes ett besök ombord på HMS Nyköping.

Vid den första träffen gjordes ett besök på Visbykorvetten HMS Nyköping där Ingeborg Widerberg, sekond ombord, berättade om sin arbetsplats och sitt yrkesval.
Nästa tillfälle, måndag den 2 mars, kommer besökarna att genomföra ett träningspass tillsammans med instruktörer i Marinbasens idrottshall. Tjejerna kommer då att få prova på de fysiska tester som ungefär motsvarar de som görs vid antagningsprövningen hos Rekryteringsmyndigheten.

23
Feb

Strålande sol och någon minusgrad

Anmäl Av:
i Okategoriserade
Efter en god natts sömn ombord, var det dags för nya övningar. Foto: Besättningen 302

Efter en god natts sömn ombord, var det dags för nya övningar. Foto: Besättningen 302

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tisdag, svävaren med besättning vaknade i Luleå. Morgonrutinerna sköttes och frukosten avklarades. Klockan 07.45 lättade vi från stranden som vi tillbringat natten på för att gå in till Luleå hamn. I hamnen väntade regementschefen överste Peder Ohlsson som skulle följa utbildningen under förmiddagen. Överste Ohlsson fick också en genomgång på svävarens förmågor i vintermiljö. Efter tre timmar var vi tillbaka i hamnen och översten verkade nöjd med sitt besök. Efter lunch och bunkring hos kustbevakningen i Luleå satte vi kurs mot Kalix. Samtidigt som skymningen föll nådde svävare 302 Kalix. Efter En kort paus intill bron över Kalixälven för att fälla antenner och master fortsatte vi upp i älven. Natten tillbringades på älven ca 10 distansminuter nordväst Kalix. Efter en god natts sömn fortsatte vi mot målet Kamlunge.

Svävare med besättningen vaknade till strålande sol och någon minusgrad. Hälsning, Johan Mattsson med besättning

11
Feb

Efter tre dagar – svävaren framme i Luleå

Anmäl Av:
i Amf 1, Amfibie, Fartyg/båt, Luleå, Marinen/sjö, Svävare
Svävaren har nått Luelå. Foto: Kristina Swaan

Svävaren har nått Luelå. Foto: Kristina Swaan

 

 

 

 

 

Resan gick snabbare än planerat då vi hittade hyfsat bra isar som bar och stora delar av östersjön var dessutom isfria vilket gjorde att vi kunde köra på för fullt.

Första målet var att övernatta i Gävle, men då vi låg före i tidschemat valde vi att bara bunkra där för att direkt fortsätta norrut. Vi bunkrade från Kustbevakningens hamn i Gävle, sedan satte vi kurs och fart igen.

På vägen norrut hade vi sydvästliga vindar och allmänt ett bra väder vilket också gjorde att vi kunde hålla bra fart. Vi fortsatta färden vidare mot Härnösand där vi övernattade på ett havsbad. Vi tar alltid reda på vart det finns bra havsbad då de är bra att ha som alternativ om vi måste stanna. Havsbad är bra för de har i regel låga stränder vilket underlättar för oss att köra upp och parkera.

Efter en gemytlig natt i Härnösand, fortsatte vi tisdag morgon vidare norrut. Målet var att komma till Umeå, men även här var det fritt vatten så vi fortsatta mot Skellefteå. Strax efter Skellefteå mötte vi dock på stora tjocka isflak, de är väldigt svåra att upptäcka i mörker. För att inte skada fartygets ”kjolar”, valde vi att övernatta i Skellefteå och invänta dagsljus för att ha bättre koll på packisen. Tidigt i morse (onsdag), satte vi åter kurs och fart mot Luleå, men vi fick gå en bit ut för det var för mycket packis. I höjd med Piteå, kunde vi åter hitta bärande is så sista vägen in mot Luleå var det fina isar att köra på.

Nu är vi framme sedan en tid och det känns bra att vara här uppe igen. Efter en förhoppningsvis god natt, ser vi fram emot att träna is-körning i morgon torsdag.

Besättningen 302

09
Feb

Svävaren sätter kurs norrut

Anmäl Av:
i Amf 1, Amfibie, Amfibieofficer, Förare, Luleå, Marinen/sjö, Östersjön

 

Svävare 302 satte kurs norrut. Foto: Kristina Swaan

Svävare 302 satte kurs norrut. Foto: Kristina Swaan

Allt ombord gick igenom före avfärd. Foto: Kristina Swaan

Allt ombord gick igenom före avfärd. Foto: Kristina Swaan

Nu väntar övning i vinter-och is miljö. Foto: Kristina Swaan

Nu väntar övning i vinter-och is miljö. Foto: Kristina Swaan

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Under gassande sol och gnistrande snö, satte svävaren 302, kurs och fart norrut. Efter några timmars förberedelser med packning av utrustning och systemkontroller var det dags att lämna hemmahamnen på Amfibieregementet för att under några veckor befinna sig på betydligt nordligare breddgrader, närmare bestämt i Luleå skärgård, Kalix och Haparanda.

Besättningen på svävaren ska kunna köra i olika miljöer alla tider på året, för att bibehålla och utveckla förmågan att köra på is behöver det övas. Dessvärre eller dessbättre för många, så bjuder inte Stockholms skärgård på den typen av is som man hittar i nämnda områden, alltså måste besättningen bege sig norrut.

Förutom att öva i vinter och is-miljö så får besättningen bra lokalkännedom vilket är nog så viktigt för att kunna lösa uppgifter i vårt avlånga land.

Färden mot Luleå kommer att ta cirka tre dagar med två övernattningar, självklart lite beroende på isläget. En av utmaningarna för besättningen är att hitta bra vägar och att i möjligaste mån undvika isvallar som i värsta fall kan skada fartyget om man inte är uppmärksam.

Vi kommer att få se och höra mer om deras övningar.

Kristina Swaan, Amf 1