På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Marinchefens nya kommandotecken

Jimmie Adamsson

Ett kommandotecken är en försvarsgrenschefs personliga emblem, enligt Försvarsmaktens reglemente. I det här fallet är det marinchefen som har fått ett nytillverkat kommandotecken eftersom det förra, från 1950-talet var helt utslitet. Själva beställningen går till Armémuseum, som i sin tur kontrakterar Handarbetets vänner, som tillverkar och renoverar textilt hantverk.

 

Marinens nya kommandotecken. Foto: Maja Hansson/ Försvarsmakten

Tillverkningen

Tillverkningen tar ganska lång tid eftersom det är gediget hantverk bakom arbetet. I det här fallet har det tagit cirka 700 timmar, fördelade på ett halvår.

Marinchefens kommandotecken är tvåfärgat, gult och blått, och tillverkas i fyra olika delar. Delarna sys ihop med ett bomullstyg, kalikå, emellan. Materialet som kommandotecknet tillverkas av är ett starkt sidentyg, fansiden, och broderierna är gjorda med silkestråd. De olika broderistygnen är plattsöm, klyvsöm och schattersöm.

Marinchefen, Ewa Skoog Haslum, spikar fast den första spiken i stången. Foto: Maja Hansson/ Försvarsmakten

Spikningsceremoni

När sedan fanan är klar, följer en spikningsceremoni. Det innebär, som det låter, att spika fast kommandotecknet i stången. Marinchefen spikar den första spiken, tännlikan, sedan följer de inbjudna tidigare marincheferna, som i tur och ordning spikar resterande.

Själva spikningen arrangerades i Sjöhistoriska muséets minneshall, en värdig och mycket passande plats för marinchefen att ta emot sitt kommandotecken.

– Det är andra gången som en marinchef får ett nytt tecken, så jag är väldigt hedrad över det. Jag är också väldigt glad över att få göra den här spikningsceremonin och ta emot kommandotecknet på en så passande plats som Sjöhistoriska muséet. Extra speciellt är det att få göra det här tillsammans med mina företrädare, tidigare marincheferna Dick Börjesson, Peter Nordbeck, Anders Grenstad, Jan Thörnqvist och Jens Nykvist, säger en rörd Ewa Skoog Haslum, nuvarande marinchef.

Från vänster: Jan Thörnqvist (Marininspektör 2011-2013), Jens Nykvist (Marinchef 2016-2020), Anders Grenstad (Marininspektör 2005-2011), Peter Nordbeck (Chef för Marinledningen 1995-1998), Dick Börjesson (Chef för Marinen 1990-1994) och Ewa Skoog Haslum (Marinchef 2020-) Foto: Maja Hansson/ Försvarsmakten

Ceremonin leddes av Traditionsnämndens sekreterare Urban Schwalbe och ramades in av Marinens Musikkårs signalgivare som spelade appeller och signaler.

 

Text: Anja Reimers/ Marinstaben

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

1 kommentar

  • Jan Thörnqvist 25 december 2021 20:30

    Ni har skrivit fel i texten till fotot på marincheferna.

    Det står: Från vänster: Jens Nykvist (Marinchef 2016-2020), Jan Hörnqvist (Marininspektör 2011-2013), Anders Grenstad (Marininspektör 2005-2011), Peter Nordbeck (Chef för Marinledningen 1995-1998), Dick Börjesson (Chef för Marinen 1990-1994) och Ewa Skoog Haslum (Marinchef 2020-) Foto: Maja Hansson/ Försvarsmakten

    Skall vara: Från vänster: Jan Hörnqvist (Marininspektör/Marinchef 2011-2016), Jens Nykvist (Marinchef 2016-2020), , Anders Grenstad (Marininspektör 2005-2011), Peter Nordbeck (Chef för Marinledningen 1995-1998), Dick Börjesson (Chef för Marinen 1990-1994) och Ewa Skoog Haslum (Marinchef 2020-) Foto: Maja Hansson/ Försvarsmakten

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *