Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Ubåtsräddningsövning på Västkusten

rebeccalandberg

Under veckan har HMS Belos med URF (ubåtsräddningsfarkost) deltagit i ubåtsräddningsövningen Northern Eagle 2021. Övningen är en del i den gemensamma överenskommelse som Sverige och Nederländerna har avseende ubåtsräddning.

Ubåtsräddningsfarkosten sjösätts och förbereds för ubåtsräddningsmomentet. Foto: Andreas Sannerman/Försvarsmakten

Det var den nederländska ubåten HNLMS ZEELEEUW som deltog i övningen, den är något större än de svenska ubåtarna och har en besättning på 55 personer till skillnad från de svenska som har 35 personer ombord.

Nederländsk ledningspersonal och ubåtsräddningspersonal bidrog i övningen ombord på HMS Belos. Från båda länderna deltog läkare som ledde sjukvårdsövningar och Sjöfartsverket medverkade med en sjöräddningshelikopter som landade ombord på HMS Belos.

 

Den nederländska ubåten dockad på ubåtsräddningsfarkosten. Foto: Andreas Sannerman/Försvarsmakten

 

Vädret var inledningsvis väldigt hårt och det var tuffa förhållanden för framförallt besättningen i gummibåten som bistår vid sjösättning och upptag av ubåtsräddningsfarkosten. Trots det hårda vädret uppnåddes alla övningsmålsättningar för både svensk och nederländsk personal.

Övningsledare Stefan Östrand säger att han är mycket nöjd med veckan.

– Det känns väldigt bra att vi trots det hårda vädret har lyckats genomföra all planerad verksamhet.

Övningen avslutades på torsdags eftermiddagen,  och de båda fartygen påbörjade seglats mot respektive hemmahamn.

Deltagare från Sverige och Nederländerna framför ubåtsräddningsfarkosten ombord på HMS Belos. Foto: Andreas Sannerman/Försvarsmakten

 

Text: Sofia Löveborn/ Försvarsmakten

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *