På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Efterlysning: Tungdykhjälmar

Jimmie Adamsson

De ser ut som en klenod från gamla dar – vilket det också är! Dykhjälmarna är tillverkade i koppar och har fungerat oförändrade från 1800-talet fram tills nu. Inom kort är det dock dags för avveckling, men innan dess så måste materielen inventeras i Marinen.

Tungdykhjälm i koppar.

Är det inte märkligt att göra en inventering när något ska avvecklas?

”Jo, men orsaken är att tungdykhjälmar av den typ som Försvarsmakten har är ekonomiskt värdefulla samt klassas som säkerhetsmateriel, förklarar Johan Brynger på Marinstabens stödavdelning. Säkerhetsmateriel innebär att Försvarsmakten är ansvarig för materiel som kommer ut på den civila marknaden, om det inte är officiellt sålt till en juridisk person, det vill säga ett företag, som tar det juridiska ansvaret för materielen.

Försvunna tungdykhjälmar

Försvarsmakten har inte sålt några tungdyksystem och ska heller inte göra det. Dessutom ska säkerhetsmateriel destrueras.

”Vi vet att framför allt tungdykhjälmar har försvunnit genom åren. När resultatet av inventeringen är känt, kommer bristerna att polisanmälas. Enligt dokumentationen ska det finnas 77 stycken hjälmar. Endast två hjälmar har lämnat Försvarsmakten officiellt, individnummer 1005 och 105, och de har skänkts till Statens Maritima museum, säger Johan Brynger.”

Johan Brynger på stödavdelningen, Marinstaben. Foto: Maja Hansson/ Försvarsmakten

Lämnas till Marinstaben

Om någon är i besittning av en tungdykhjälm, i god tro om att förvärvat den lagligt, så är tipset att lämna in hjälmen till närmaste förband, med adress Marinstaben/TVK marin, Musköbasen, 148 80 Muskö.  Alternativt kontakta Marinstaben på marinstaben@mil.se.

Text: Anja Reimers/ Marinstaben

 

 

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *