På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Stiftelse till nytta för marinens värnpliktiga

Jimmie Adamsson


En hundraårig stiftelse avvecklas och pengarna används till att köpa varsin elektrisk tandborste till marinens värnpliktiga.

Marinen förvaltar flera olika stiftelser som går att söka ekonomiska medel ur. Många av stiftelserna är gamla med ålderdomliga krav på de sökande, som inte alltid går att uppfylla i dagens samhälle. En stiftelse, Tandläkare Axel Rydbergs donationsstiftelse, har tjänat ut sitt syfte och därför är under permutation, det vill säga under avveckling.

I sitt testamente från 1920 förordade Axel Rydberg nämligen en fond för kostnadsfri tandvård åt skeppsgossar. Eftersom mun- och tandhälsan avsevärt förbättrats hos ungdomar/värnpliktiga sedan stiftelsen startade, så finns i princip ingen sökande som uppfyller kraven i nutid och då finns det heller ingen egentlig anledning till att ha stiftelsen kvar. För att använda pengarna som finns i Tandläkare Axel Rydbergs donationsstiftelse på bästa sätt har styrelsen för marinens stiftelser beslutat att alla marinens värnpliktiga ska få varsin elektrisk tandborste i samband med att de muckar i juni.
–Det känns bra att pengarna används till något som är till nytta för många, säger marinförvaltare Magnus Hall, som själv är med i styrelsen för marinens stiftelser. Den här lösningen med elektriska tandborstar till värnpliktiga var så nära vi kunde komma tandläkare Rydbergs egna önskemål om förbättrad tandhälsa hos ungdomar med koppling till marinen.

Text: Anja Reimers

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *