På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Marin utveckling under Bold Quest 22

Jimmie Adamsson

Amerikanska marinkårssoldater ur 1st Reconnaissance Battalion, 1st Marine Division tillsammans med svensk personal ur Amfibiekåren genomför tester under Bold Quest 22. Här testas ett autonomt båtsystem och att skicka datalänkmeddelanden via HF. Båten framförs på distans via länk men övervakas under testfasen av personal ombord. Foto: Mass Communication Specialist 3rd Class Christopher Thomas, US Navy

Amerikanska marinkårssoldater ur 1st Reconnaissance Battalion, 1st Marine Division tillsammans med svensk personal ur Amfibiekåren genomför tester under Bold Quest 22. Här testas ett autonomt båtsystem och att skicka datalänkmeddelanden via HF. Båten framförs på distans via länk men övervakas under testfasen av personal ombord. Foto: Mass Communication Specialist 3rd Class Christopher Thomas, US Navy

Arbetet med att kunna utbyta information och strida tillsammans med våra partners har pågått länge och skett genom bi- och multilaterala avtal. Beslutet att ansöka om NATO-medlemskap har ökat kraven och tempot på vår förmåga att vara interoperabla med alliansen medlemmar.

I Savannah Georgia, USA, genomfördes i augusti en experimentverksamhet som syftar till öka just interoperabiliteten mellan deltagande länder med USA som värdland. Bold Quest är en årligen återkommande multinationell övning där nationer, försvarsgrenar, stridskrafter, projekt och företag möts i syfte att utveckla och demonstrera den gemensamma förmågan att länka sensorer till verkansdelar i och över luft, land, sjö, rymd och cyberdomänen. I årets Bold Quest medverkar 22 länder med över 1000 deltagare varav den svenska marinen representeras av sex personer.

Marinens förband står inför flera utvecklingssprång under kommande år. Som ett led i detta utprovas och anskaffas nya ledningssystem som ska vara motsvara marinens krav på ledningsförmåga men även vara FMN-kompatibla (Federated Mission Networking) för att möta kraven på nationell och internationell interoperabilitet. FMN är ett ramverk som anammats av våra närmsta partners och allierade såsom Finland och USA, och där Sverige anslutit sig med ambitionen att nå den högsta nivån av interoperabilitet, Affiliate Level 3. Att kunna dela information inom gemensamma eller kompatibla nätverk är ett sätt att öka kvaliteten på en styrkas omvärlduppfattning samt ökar hastigheten på informationsutbytet. Lägesbildsproduktion som underlag för beslutsprocesser underlättas med gemensamt språk och standarder.

Exempel på praktisk tillämpning är att en enhet kan motta måldata från i nätverket ingående förband, oaktat nationalitet, utan att röja sin egen position genom emitterande av signaler och på så sätt verka dolt. Ett annat är att även verkansdelen i processen kan genomföras tillsammans med eller av partners eller allierade.

Huvudsyftet med marinens deltagande är att testa och validera ett ledningssystem samt inhämta erfarenheter för fortsatt utveckling. Att hitta och välja en utvecklingsbar och interoperabel standard är en förutsättning för framtida samarbeten. Insatsstaben deltager för att inhämta och bidra till framtagning av den metod de tekniska möjligheterna ska användas med. Marinens verksamhet genomfördes med stöd av bland andra F21 och JOINT DATA LINK OPERATIONS CELL (JDLOC) som är samordnare av FMs taktiska datalänkar.

Övningen avslutas med en tre dagar lång LIVEEX där de nyvunna kunskaperna och erfarenheterna prövas i fält och till sjöss med förband ur bland annat USMC, US Navy och förband ur övriga deltagande länder.

Major Simon Swiecicki, Marinstaben

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *