På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Födelsedag med avtäckning av minnesstenar

Jimmie Adamsson

Marinen firar sitt 500-årsjubileum under hela 2022, men just den 7 juni räknas som själva födelsedagen. Den uppmärksammades på två platser i landet, i Söderköping och i Stockholm på Skeppsholmen, med avtäckning av två likadana minnesstenar.

Hans Majestät Konungen gör en inspektion av honnörsvakten ur Tredje sjöstridsflottiljen vid Skeppsholmen i Stockholm

Minnesstenarna är totalt fyra till antalet och de kommer från samma stenblock, som har klyvts i fyra lika delar. Ytterligare två stenar kommer att placeras i Karlskrona och i Göteborg under augusti.

– Tanken med minnesstenar är att de ska minna om och hedra alla de som under århundradena tjänstgjort under vår tretungade flagga – och i vissa fall fått plikta med sina liv – för att i marinens tjänst ha bidragit till att värna vår frihet och vårt oberoende, säger marinchef Ewa Skoog Haslum och fortsätter med att läsa upp inskriptionen på stenarna, som lyder:

​”För rikets försvar sedan 500 år
Spejande ögon mot blånande horisonter
​Från skärgård till hav längs våra kuster
I samma strider och med samma sår
från flydda tider mot framtid vi går”​​

Marinens förvaltare Magnus Hall och projektledaren för marinens 500 år
Johan Melin drar täckelsen av minnesstenen i Söderköping.

Söderköping

I Söderköping avtäcktes den ena minnesstenen och det är en särskilt viktig plats. Det var nämligen utanför Söderköping, på fjärden Slätbaken, som marinen föddes, i samband med att riksföreståndaren Gustav Eriksson, senare kung Gustav Vasa, tog emot de tio bestyckade fartyg som han hade beställt från Hansastaden Lübeck den 7 juni 1522.

Stockholm

I Stockholm avtäcktes den andra minnessten, på Skeppsholmen, som också är en historiskt viktig plats för marinen. Skeppsholmen har tillsammans med Galärvarvet utgjort platsen för Stockholms Örlogsbas. Det var först när Musköbasen invigdes på 1960-talet som Skeppsholmen slutligen utgick ur den marina infrastrukturen.

Många gäster var inbjudna till båda avtäckningarna och på Skeppsholmen hedrade bland annat H.M. Konungen och prins Carl Philip marinen med sin närvaro.Flera historiska fartyg ur Veteranflottiljen och en nutida Visbykorvett visade upp sig på Stockholms ström med slottet och Gamla sta’n som fond.

Prins Carl Philip och marinchef Ewa Skoog Haslum vid
avtäckningen av minnesstenen på Skeppsholmen.

​​Det blev en mycket fin och högtidlig födelsedag för den s​​​​venska marinen. Marinens Musikkår, under ledning av dirigent Alexander Hansson, ramade in ceremonin på båda platserna med marin marschmusik samt blåste salut och appeller. Flaggvakt och honnörsstyrka kom från Tredje sjöstridsflottiljen.

Text: Anja Reimers

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *