På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Marinen 500 år – nu också som frimärke

Jimmie Adamsson

Kristina Olofsdotter, chef för Frimärken på PostNord Sverige och Marinchef Ewa Skoog Haslum

Kristina Olofsdotter, chef för Frimärken på PostNord Sverige och Marinchef Ewa Skoog Haslum

Ett miniark med tre frimärken i valören 26 kronor, släpptes i veckan. Frimärkena visar tre olika marina motiv, både historiska och nutida.

De tre frimärkena visar:

  • Skeppet Lybska Svan, som köptes från Lübeck av Gustav Vasa, var ett av tio fartyg som ankom Slätbaken den 7 juni 1522. Därför räknas det datumet som den svenska flottans, och därmed också marinens, födelsedag. Kanonröret i brons tros vara en trofé som erövrats i strid mot danskar och tagits ombord på Lybska Svan.
  • Den tretungade svenska örlogsflaggan och marinens vapen.
  • Högteknologisk ubåt i Blekingeklassen, modell A26, som är under produktion. A26 är utrustad med en flexibel sluss i fören, där dykare ta sig ut och in.

Arket som frimärkena sitter på är ett sjökort över delar av Stockholms skärgård och där illustreras materiel som har använts, och fortfarande används, vid marin sjöfart, till exempel Stridsbåt 90H, Helikopter 4 utrustad med sonar för ubåtsjakt, kompassros och sextant.

Lanseringen av frimärkena skedde väldigt passande med marin inramning i Minneshallen på Sjöhistoriska muséet i Stockholm.

– Vi är glada och hedrade över att PostNord valt att uppmärksamma vårt 500-årsjubileum genom denna utmärkta komposition av gammalt och nytt. Marinen har under ett halvt millenium verkat för att trygga våra sjöförbindelser och därmed för vår överlevnad så viktiga handel.  Vi löser idag samma uppgifter som på Gustav Vasa tid men med modernare och bättre materiel, en utveckling som frimärkena ger en god överblick över. Frimärkena skänker en extra dimension till vårt jubileum och kommer så göra så länge det finns frimärken bevarade, säger örlogskapten Johan Melin, som är projektledare för firandet av Marinen 500 år.

Läs mer om Marinen 500 år här.

/Anja Reimers

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *