På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Marinchefen tog emot bokverket ”Vår marin 500 år”

Jimmie Adamsson

Under tisdagen genomfördes en filminspelning för att starta upp verksamhets- och jubileumsåret 2022. En av programpunkterna var överlämnandet av det nytryckta bokverket ”Vår marin 500 år” till marinchef Ewa Skoog Haslum och marinförvaltare Magnus Hall. En jubileumsutgåva med två inbundna band i en box av huvudförfattare och redaktör Claes-Göran Dahl.

Bokverket ”Vår marin” överlämnades till marinchefen Ewa Skoog Haslum och marinförvaltaren Magnus Hall under Marinstridsdagarna i Karlskrona. Foto: Rebecca Landberg/ Försvarsmakten

Temat för böckerna är marinens 500-åriga historia, som berör hav, människor och konflikter.

– Det är en stor glädje för mig att ta emot det här praktfulla bokverket. Det finns så mycket intressant att hämta i vår marina historia. Dels erfarenheter att ta med sig i framtiden men också ren allmänbildning, som skapar förståelse för hur vi lever idag. Jag kommer definitivt att ha det framme för att visa alla, säger marinchefen. Jag vet att Claes-Göran Dahl har lagt ner både kärlek och hårt arbete för att hålla ihop det omfattande innehållet. Rent spontant är de personliga berättelserna något jag varmt rekommenderar.

Claes-Göran Dahl, Attunda skeppsförlag, har själv en bakgrund inom flottan och har i mer än 50 år skrivit om marinen.

Redaktör Claes-Göran Dahl lämnade över en jubileumsbox med två böcker vid en digital ceremoni i Karlskrona. Det blev också startskottet för marinens 500 års-jubileum, som kommer att firas under hela 2022, med olika aktiviteter på olika platser över landet. Foto: Rebecca Landberg/ Försvarsmakten

– Det har varit något av en dröm och en stor ära för mig att få sammanfatta mer än femtio års skrivande i en bok om marinen, som har givit mig och mina kolleger så mycket. Det är därför något av en kärleksförklaring till vår marin, förklarar Claes-Göran Dahl.

– Våra marina traditioner är något vi verkligen värnar om. Som marinens traditionsofficer och även ordförande i Marinens traditionsråd känns det verkligen bra att få denna gedigna berättelse om vår historia. Vi tar med oss lärdomar från historien i vår utveckling av framtidens marin, säger marinförvaltare Magnus Hall.

Anställda inom marinen har haft möjlighet att förhandsbeställa ett eget exemplar av bokverket med beräknad leverans om någon dryg månad. För övriga kommer det ut till försäljning, bland annat på Marinmuseum i Karlskrona och Sjöhistoriska museet i Stockholm, under våren.

Självklart så finns bokverket även i en engelsk version, så att fler kan få ta del av den.

Mer information om aktiviteter och vad som händer under marinens jubileumsår finns på Försvarsmaktens webb under Aktuellt/Uppvisningar och evenemang/Marinen 500 år.

Text: Anja Reimers/ Försvarsmakten

Överlämnandet av jubileumsboken var startskottet av jubileumsåret. Foto: Rebecca Landberg/ Försvarsmakten

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *