På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Marin konferens med samarbete i fokus

Jimmie Adamsson

Deltagare och talare på konferensen samlade

Deltagare och talare på konferensen samlade

Under två dagar (20-21 april) genomförs konferensen Cooperative Strategy Forum i Karlskrona. Det är första gången som Sverige arrangerar den. Sverige och Finland deltar som nära partnerländer till Nato. Konferensen är ett amerikanskt initiativ där marinchefer från olika länder tillsammans med politiskt sakkunniga diskuterar angelägna frågor. De flesta av västeuropas marinchefer deltar, inklusive Sveriges Marinchef Ewa Skoog Haslum. Inledningstalare var chefen för den amerikanska sjätte flottan, Viceamiral Eugene Black och från Sverige, Viceamiral Jonas Haggren som är chef för Ledningsstaben på Högkvarteret.

Chefen för Ledningsstaben, Jonas Haggren, inledningstalade.

Chefen för Ledningsstaben, Jonas Haggren, inledningstalade.

Viceamiral Jonas Haggren beskriver betydelsen av att träffas på det här sättet:
–Europa har förändrats, säkerheten och stabiliteten i vårt närområde är hotade. Sveriges och våra partners säkerhet bygger på internationellt samarbete och forum som det här ger utmärkta möjligheter att diskutera gemensamma marina frågor.

Viceamiral Eugene Black är chef för den amerikanska sjätte flottan med ansvarsområde Europa och Afrika.

Viceamiral Eugene Black är chef för den amerikanska sjätte flottan med ansvarsområde Europa och Afrika.

Viceamiral Eugene Black betonar att det nu är viktigare än någonsin  för såväl Natomedlemmar som partners att jobba tillsammans för att möta den verklighet som Europa står inför:
–Den här konferensen kommer att hjälpa oss att hitta vägen framåt för att hantera situationen.

Konferensen har varit planerad sedan 2020 men har förskjutits med anledning av pandemin.  Totalt är det ett 80-tal deltagare som diskuterar frågor som ”hur att jobba med marin avskräckning och bevara freden”, ”förberedelser för en högnivåkonflikt i norra Europa och Nordatlanten” och”strategiska utmaningar mellan Natomedlemmar och partnerländer”. Det praktiska arrangemanget står Sjöstridsskolan i Karlskrona för.

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *