På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Norska marinen föreläste om erfarenheter efter olyckan med fregatten Helge Ingstad

Jimmie Adamsson

Örlogskapten Terje Mjelde berättade om olyckan med den norska fregatten Helge Ingstad .

Örlogskapten Terje Mjelde berättade om olyckan med den norska fregatten Helge Ingstad .

I början av maj samlades marina seniora specialistofficerare från de nordiska länderna på Berga. Mötet var det första i vad som ska bli en ny årligen återkommande tradition inom det nordiska samarbetet NORDEFCO. Temat för veckans seminarier var säkerhet till sjöss och ett av de mest tongivande föredragen hölls av den norska örlogskaptenen Terje Mjelde.

Det var i december 2018 som den norska fregatten Helge Ingstad kolliderade med ett handelsfartyg, gick på grund och slutligen sjönk. All personal kunde oskadd lämna fartyget. Norska Marinen har gjort en omfattande utredning och delad med sig av sina dyrköpta erfarenheter under seminariet.

– Händelsen med Helge Ingstad var en dyrköpt erfarenhet för det norska sjöförsvaret. Min föreläsning beskriver alla de små och stora händelser som ledde till kollisionen, grundstötningen, evakueringen och slutligen förlisningen, säger Terje Mjelde.

På power pointen i den stora föreläsningssalen syns små ljusprickar i en mörk decembernatt. Det ska illustrera hur sikten var natten mellan XX och XX december. Terje beskriver tillfälligheterna med vaktbyte på fregattens brygga, en AIS-position som inte uppdaterats av handelsfartyget och relationen mellan lotsen och den norska sjöcentralen.

– Målet med föreläsningen är att ge deltagarna ökad kunskap och förståelse om sambandet mellan lagarbete och hur den mänskliga faktorn och teknologisk kapacitet och begränsningar påverkar vår operativa verksamhet, säger Mjelde.

Fanjunkare Alexandra Haapalainen från Fjärde sjöstridsflottiljen tyckte att det var intressant att lära sig mer om händelsen.

Fanjunkare Alexandra Haapalainen från Fjärde sjöstridsflottiljen tyckte att det var intressant att lära sig mer om händelsen.

Fanjunkare Alexandra Haapalainen från Fjärde sjöstridsflottiljen tyckte att det var intressant att lära sig mer om händelsen.

– Dagens föredrag om Helge Ingstad var väldigt intressant och vi fick veta mycket som jag inte hade insyn i sedan innan. Det är viktigt att lära sig av situationen. Generellt så är erfarenhetsutbytet mellan olika länder väldigt givande. Jag tycker att det är intressant att vi arbetar med samma utmaningar, det är inte bara Sverige som jobbar hårt med att rekrytera och bibehålla personal, säger Haapalainen.

Seminariet pågick på Berga mellan 5 och 8 maj

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *