04
Okt

Resebrev HMS Gladan 151003

Anmäl Av:
i Sjöman, Tävling och mästerskap
Taggar: , , , , , ,

Idag är det den tredje oktober och vi ligger just nu förtöjda utanför södra delen av Gran Canaria. Denna dag har bjudit på en mix av både tuffa men mycket roliga övningar.

I förmiddags fick vi möjligheten att själva välja vad vi ville göra då befälen hade ordnat sju olika stationer för oss. Vi fick bland annat möjligheten att lära oss mer om maskinerna ombord på fartyget, få en inblick i hur kockarna arbetar och även hjälpa till med både matlagning och bakning. Utöver detta fick vi även möjligheten att sjösätta och även segla med skeppsbåten.

Eftermiddagen bjöd på en stor utmaning då vi övade segelexercis i tre timmar. Det var tre timmar av svett, full koncentration och smärta i händerna. Jag får dock inte glömma att skriva att det var bland det roligaste jag gjort under denna resa! Alla kämpade med att hissa segel och gjorde sitt absolut bästa för att få så bra tid som möjligt. Självklart utvecklades detta i slutändan till en liten tävling vilket bara gjorde oss elever ännu mer fokuserade.

Denna eftermiddag slutade med två stycken 5-kampstävlingar där den första tävlingen gick ut på att hitta djurnamn i antingen sjötermer eller det vi har ombord på fartyget, (till exempel olika tampar). Mitt kvarter, (4:e kvarteret) hittade en hel del termer och tampar med djur i sig, till exempel en tamp med namn Fisherman gigtåg. Alla våra kloka skallar kunde tyvärr inte ta hem denna vinst men det gav oss bara mer motivation till nästa tävling, nämligen rodd.

I denna tävling skulle alla kvarter ro två varv runt gladan med vår skeppsbåt på så bra tid som möjligt. I skeppsbåten fick sex personer befinna sig och man fick endast använda sig av 5 åror. Man kunde tydligt se att alla lag tog seriöst på denna tävling då lagen började göra lagflaggor och skyltar med sitt kvarters namn på. Självklart tog 4:e kvarteret detta till en högre nivå och la till lite trumpet och exemplarisk exercis med uppställning innan avgång. Själva tävlingen var mycket rolig och alla i mitt kvarter gjorde sitt absolut bästa för att vi skulle vinna. Jag tycker att det var roligt att se hur bra det gick på rodden nu jämfört med hur det gick i början på vår utbildning då vi för första gången fick prova på det.

Kvällen avslutades med utomhusbio på Gladans däck med stjärnorna lysandes på himlen ovanför oss.

Slutligen vill jag skriva att dagarna på Gladan varit mycket givande på flera sätt, vi har växt som grupp men även som ledare då vi själva fått ta mycket ansvar. Jag själv har gått från att vara en mycket sjösjuk kadett till en kadett som kan behålla maten i magen och som kan stå upprätt med mina sjöben även vid hård sjögång.

/Anton Erlandsson – 4:e Kvarteret.

02
Okt

Resebrev HMS Gladan 151002

Anmäl Av:
i Fartyg/båt, Flottan, Marinen/sjö, Sjöman, Sjöstridsskolan, Skolfartyg, Specialistofficersutbildning, Utbildning
Taggar: , , , , , ,

”VO, fiskpinne, styrbord tre noll, avstånd nära!” En inte helt korrekt formulerad mening men en vilja att medverka. Prioritet är att VO, vakthavande officer blir upplyst på att någonting finns cirka trettio grader till höger om fartyget. Detta för att eliminera risken att vi skadar oss själva eller andra som också befinner sig till sjöss. Fiskpinne är för övrigt min förträffliga synonym för de fiskredskap som finns placerat i vattnet, rätt uttryckt skulle varit fiskprick.

Efter åtta år i det civila mörkret upplevs allt gällande sjötermer och ordergivningar mycket ovant eller snarare väldigt avlägset. Under denna resa har jag fått det ypperliga tillfället att agera kvartsförman till första kvarter, en utmaning jag tagit mig an till 110 procent. De första dagarna var rena mardrömmen, jag hade det motigt med de olika ordergivningarna. Mitt kvarter var, och är det bästa teamet jag någonsin kunnat önska mig, de har stöttat och hjälpt mig att utvecklas i min ledarroll, vilket jag är oerhört tacksam över! Nu finns det inga oklarheter längre, jag har full koll på när mina grabbar frånfallit och när de är frånvarande.

Första kvarter består av sex sköna individer och tillsammans kompletterar vi varandra på ett synnerligen behagligt sätt. Som kvartersförman är det min uppgift att tillse att vaktschema styrs upp, att posterna bemannas och framför allt bidra till att gruppen mår bra och utvecklas till det bättre. När styrbordsvakt och första kvarter förfångar posterna, gör vi det med engagemang och glädje! Det är otroligt slitsamt att gå vakt fyra timmar, ”vila” fyra timmar, åter vakt fyra timmar och så vidare. Vi väljer att göra det bästa av situationen och självklart är det tillåtet att ha skoj på jobbet! Med god kommunikation medverkar vi till ett gott samarbete med tredje kvarter som tillsammans med oss utgör hela styrbordsvakt.

När vi förfångar poster innebär det att vi bemannar olika positioner ombord; glasvakt, frälsarkranspost, rogängare samt loggast. Posterna medför olika arbetsuppgifter och varje post ansvarar varje person för under en timme därefter sker ett byte. Under vaktens samtliga fyra timmar befinner sig någon utav oss bredvid VO som loggast och ägnar sig åt navigation. Slå i glas är glasvaktens åtagande, det vill säga slå i skeppsklockan varje hel och halvtimme och via ett beprövat system där varje klockslag har ett specifikt antal slag vet vi vad klockan är. Glasvakten ska även genomföra en maskinrond och checka att fartyget mår bra. För utkiken väntar en cirka tjugo meters klättring upp i förliga masten för att sedan rapportera till VO vad som finns och rör sig 360 grader runt fartyget. Frälsarkransposten sitter i konstant beredskap att slänga i en frälsarkrans ifall någon skulle falla överbord. Rogängaren är den person som står vid rodret och manövrerar oss framåt mot destination. Under varje timme är det även en av oss som är ”ledig”, den personen är behjälplig skepparn på däck tillsammans med vaktens fria kvarter, det vill säga tredje kvarter när första kvarter förfångar posterna.

Nu har vi snart Gran Canaria i sikte, avståndet är mindre än mellan Stockholm och Malmö. Vår resa är slut om några få dagar och tanken på hemfärd fylls med blandade känslor. Min inbyggda ”skalman” mat-och-sovklocka längtar efter mina normala vardagsrutiner men på samma gång känner jag en viss separationsångest, jag kommer sakna tampar, allemans bad och besättningen!

FC hälsar till alla han känner.

 

/Sundin

01
Okt

Resebrev HMS Gladan 151001

Anmäl Av:
i Okategoriserade

Åter igen sitter en glad men tämligen trött besättningsman mitt i mörka natten och skriver ett resebrev, även denna gång på den beryktade ”hundvakten”. Det har snart passerat två hela dygn sedan vi förlorade vår vind, bärgade segel och började tuffa på för motor. Men det är ju precis det… vi tuffar på för motor. De allra flesta av dagens fartyg har den möjligen, vilket gör ett läge av stiltje till en ganska trevlig och behaglig upplevelse. Jag kan dock inte låta bli att flirta med tanken på hur det var förr i tiden när vinden försvann och hur förödande det måste varit för en besättning att ligga stilla under högt stående sol och spegelblankt vatten mitt ute på atlanten. Det var nog inte helt ovanligt att skrock och vidskepelse blandades in som orsaker till det rådande läget, vilket säkert hade mycket att göra med sjömännens dåliga samveten angående synder som troligtvis väl förvärvats under den senaste permissionen i Lissabon. Då var då och nu är nu, det spelar egentligen ingen roll hur vreda vi gjort de där uppe, Gladan besitter utrustning för att klara de flesta väder (nej nu hädar ju jag! peppar, peppar, ta i trä).

Eftersom vi går för motor och inte brukar några segel behövs det inte ett speciellt stort antal besättningsmedlemmar på däck, således har chefen beslutat att det räcker med att ett vaktkvarter förfångar poster (utkik, rorgängare, frälsarkranspost, glasvakt samt logg gast) och resterande kvarter får sova. Det var alltså vi i 1:a kvarter som drog nitlotten i natt och får en uppdelad sömn på kanske totalt 6h. Vi har som tröst blivit varskodda om att tjänsten i försvarsmakten kan vara orättvis men att det jämnar ut sig efter 27 och ett halvt år, något som de av oss som tidigare arbetat som sjömän eller soldater väl fått bekanta och försona oss med.

Det känns att vi kommit en bra bit på vägen nu, inte bara tidsmässigt utan den geografiska och metrologiska skillnaden blir mer och mer markant för varje dag som går. Oktobervärmen och det extremt blåa och kristallklara vattnet skvallrar om vår nuvarande breddgrad, även om fartyget och besättningen ser precis likadan ut (Nja, något mer solbrända då) och talar samma språk som den gjorde i Brest där vår odyssé startade.

Jag skulle kunna sitta här och raljera i en hel natt, men det väntar plikter som måste skötas och smått dåsiga kollegor som skall få bytas av! Väl mött alla flitiga bloggläsare.

GMY

141 Benjamin ”skywalker” Savatovic

30
Sep

Resebrev HMS Gladan 150930

Anmäl Av:
i Okategoriserade

Jag och brassen vaknar till ljudet av något som slår mot durken nästan lika rytmiskt som om pukslagaren på Ystadsoperan är i hytten. Vad det egentligen är ser jag inte då Tommy –brassen- är snabbare än sin egen skugga. Innan jag hunnit vända mig för att se efter upphör ljudet. Utanför går solen åter upp över ett idag tämligen lugnt hav. Vinden har lagt sig under efternatten och kadetterna har fått jobba hårt med att bärga seglen under tidiga morgontimmarna. Istället går vi nu för motor, gör cirka 7 knop över grund och rullar fram över Atlanten.

Under förmiddagen fortgår utbildningen ombord. Kadetterna är både läraktiga och tjänstvilliga. Därtill är alla ett under av envishet och tjurskallighet när det kommer till att uthärda ”sjukdom” och skador. Här gnälls inte över sömnbrist, onda händer, blåslagna smalben eller ett hastigt påkommet illamående med omedelbar spyleverans. Det är med andra ord ett fantastiskt trevligt uppdrag att vara skeppsläkare bland dessa personer.

Strax efter 15 ropar plötsligt vakthavande officer ”man över bord”!

Lyckligtvis bara övning men väl så viktig sådan. Snickaren har frivilligt kastat sig i havet och driver snabbt iväg ut på den blåa Atlanten. Att i detta läge som besättning inte kunna rutinerna skulle snabbt göra situationen för stackars ”snickar-Sofia” ohållbar och hon skulle bli ganska ensam på havet. Kadetterna är här lika drillade och snabba som ”brassen” i inledningen. På ett par minuter är hon tillbaka på båten och kan jag kan bara konstatera att allt är väl och inga tyngre sjukvårdsinsatser är nödvändiga.

Som lön för väl utfört arbete annonserar sekonden ”Alle Mans Bad” längs styrbords långskepp. Flertalet av oss dyker ner i ett mörkblått hav, 23 grader varmt och drygt 4000 meter djupt utan annan publik än HMS Gladan med besättning . En ynnest som är få förunnat.

Just nu stävar vi åter för motor mot Las Palmas med god fart och gott mod. Mörkret har sänkt sig och månen har gått upp i öster. Jag kan slutligen inte låta bli att tänka på hur min ”vanliga” arbetsdag skulle ha sett ut idag –röntgenrond, avdelningsrond, mottagning, ännu mer mottagning, telefonsamtal, överbeläggningar, möten om överbeläggningar med mera. Det finns en sorts charm i det också men charmfaktorn här slår förstås allt (sorry Niclas!).

// Carl-Fredrik Carlson, fartygsläkare ”doc”

29
Sep

Resebrev HMS Gladan 150929

Anmäl Av:
i Okategoriserade

Ännu en natt på HMS Gladan, och denna natt är det styrbord som går den så kallade hundvakten och jag som fått äran att skriva resebrev! I skrivandets stund har vi lämnat Lissabon bakom oss och har nu satt kurs mot Las Palmas, men en sak vi fått lära oss ombord är att målet inte är slutdestinationen utan snarare resan dit.

Vår andra sjöpull (som man kallar en period till sjöss) ombord på Gladan har haft en mycket smidigare start än det första. Regnrusket i Brest och den hårda sjögången i Biscaya ersattes av vackert väder, goda vindar och inte minst go-fika! Något som spelar en väldigt stor roll till sjöss är just maten och kockarnas jobb i byssan. Inget får stämningen att höjas och hemlängtan att lätta som tacos på en fredag, ärtsoppa och pannkakor på en torsdag, varm nyponsoppa när man ska ut i den kalla natten eller som efter losskastning, tårta och kaffe i solen medan vi väntar på att få sätta segel. Som gammal kock kan jag nog ses som lätt partisk i denna fråga, men jag tvekar på att någon skulle säga emot mig.

Segel och elevtampar har präglat det senaste dygnet ombord. Att använda sig av vinden som framdrivning istället för motor är inte bara mer miljövänligt, det innebär också ett antal manövrar som besättningen behöver öva innan de sitter och Gladan kan flyga fram bekymmerslöst över vattenytan. På måndagen var det stora momentet segelsättning, och sedan finjustering av denna innan natten kom. Under tisdagen har vi övat på vändningar, vilket innebär att man skiftar vilken sida som vinden kommer ifrån. Under detta moment är det mycket som ska hända, och desto kortare tid desto bättre. Vakthavande officer ombord ropar ut order från halvdäck till skepparna, och skepparna vidarebefordrar samt förtydligar dessa för gastarna på däck.

Det är roligt att se tillbaka på när vi mönstrade på ombord och förvirringen som fanns runt alla tampar och nya begrepp. När skepparna nu ropar ut ”Beredd hala dirken”, ”Loss gamla backstag” eller ”Gör hal dör bredfockebrass om babord” är det ingen ombord som tänker mer än någon enstaka sekund innan ordern genomförs. Första vändningen vi genomförde var, som man säger i försvarsmakten, inte dålig men det fanns ett stort förbättringspotential. Övning ger som sagt färdighet, och innan dagen tagit slut hade vi lyckats halvera tiden för att genomföra en vändning!

När vi inte övat vändningar eller haft posttjänst har den lediga tiden ägnats åt våra elevtampar. Det är en vecka kvar innan de ska vara klara, och som en av skepparna har lärt oss: ”All ledig tid är tamp-tid”. Många är vi som suttit och svurit över hur man egentligen ska få ihop en fallrepsknop, undrat om tampen verkligen ska bli så kort efter kortsplitsen eller hur man ska fläta ihop den för att få ett öga i ena änden.

Vi fortsätter vår resa från att vara ”vanliga människor” till sjömän, ännu har vi tid kvar ombord och nya knopar, tampar, begrepp och allmänt sjömansvett att lära oss innan vi når slutdestinationen. Men som sagt, det är ju resan som är målet.

//
Alexander Wallin

PS. När jag ändå håller i pennan vill jag passa på att skicka en hälsning hemåt till mamma (Grattis igen), pappa, Charlotte och Josefin. Och inte minst till Sofie, saknar dig men snart är jag hemma igen! DS

27
Sep

Resebrev HMS Gladan 150927

Anmäl Av:
i Fartyg/båt, Marinen/sjö, Sjöstridsskolan, Skolfartyg, Specialistofficersutbildning
Taggar: , , , , , ,

Så har dagen kommit. Helgen har gått ofantligt snabbt och det har varit 5 väldigt sköna dagar i Lissabon. Det var 3 dagar sen det senaste blogginlägget skickades ut, så jag skall försöka sammanfatta verksamheten som bedrivits.

Under fredagen 25:e så fick vi kadetter, samt nyckelbesättningen, en väldigt trevlig sovmorgon (0730 istället för 0630). Morgonrutin med frukost samt en snabb rengöring blev av för att sedan bussas vidare till dagens stora event: HMS Gladan FC mot Portugisiska kadetter. En fotbollsmatch som det pratats om sen första dagen ombord!

HMS Gladan startade med en 4-3-3 uppställning för att motverka de bedömda långpassningarna portugiserna skulle göra, för att sedan ändras till en 4-5-1 uppställning ifall trycket blev för stort. Better safe than sorry.
Matchen startade igång och HMS Gladan satte hårt tryck redan från start. De portugisiska kadetterna blev nog litet förvånade då många utav dem hade riktiga fotbollsskor medans majoriteten här hade vanliga gympaskor.
Matchen innehöll fler sevärdigheter än Real Madrid – Barcelona. Glidtacklingar, fintar av högsta klass och ett magnifikt målvaktspel från vår målvakt som räddade en straff och flertalet farliga målchanser. Tyvärr slutade matchen 2-1 till Portugal efter ett sent (och väldigt oklart) straffmål på slutet. Dock var matchen genomsyrad utav goodwill och samtliga gick därifrån med ett leende på läpparna.

Efter matchen var det permission för de som inte hade vakt. Lissabon är en väldigt trevlig stad vilket jag tror att samtliga i besättningen håller med om.

Under lördagen så fick vi kadetter en snabb rundtur på Fregatten Vasco da Gama. Det var mest en väldigt ytlig visning då det finns restriktioner över vad de kan visa för utländska besökare, om inte minst, militärer. Visningen var dock väldigt uppskattad hos oss elever då vi fick en chans att få se hur det kan se ut på andra örlogsfartyg än de Svenska.

Efter detta så blev det permission för de som inte hade vakt och sedan kom plötsligt söndagen, dagen då vi kastar loss mot Las Palmas! Skriv gärna frågor ifall ni har några i kommentarsfältet, vi besvarar gärna!

Slutligen så vill jag även passa på att gratulera min far som fyller år idag, Grattis!

//
Axel Klingstedt

25
Sep

HMS Gladan bildspecial

Anmäl Av:
i Fartyg/båt, Marinen/sjö, Sjöman, Sjöstridsskolan, Skolfartyg, Specialistofficersutbildning
Taggar: , , , , , , ,

Här kommer lite bilder från de senaste dagarna i Lissabon. Håll till godo och tack för alla kommentarer och hälsningar till eleverna de är uppskattade.

/BloggO

 

24
Sep

Resebrev HMS Gladan 150924

Anmäl Av:
i Marinen/sjö, Sjöman, Sjöstridsskolan, Skolfartyg, Specialistofficersutbildning
Taggar: , , , , , ,

Lissabon. Idag är det bara tre månader kvar till julafton men det är svårt att föreställa sig med tanke på det vackra och varma vädret. På morgonen lättade vi ankar och gick in i marinbasens hamn där vi lade till. För första gången sedan vi lämnade Brest kunde vi åter igen beträda land. För tre av de fyra kvarteren väntade permission efter lunch medan vi i andra kvarteret gick vakt och fick prova på lite ceremoniell verksamhet. Under dagen besökte fartygschefen den portugisiske marinbaschefen som i sin tur besökte Gladan. Därefter fick vi besök av chefen för ett portugisiskt skolfartyg och till lunch kom den svenske ambassadören med följe. Detta innebar specialuppdrag i form av fallrepsgossar, adjutant till fartygschefen samt servitörer till lunchen vilket innebar annorlunda och roliga uppgifter. Lite variation i vardagen så att säga. Dessutom hade vi ju förmånen att själva få smaka på den goda mat som lunchgästerna bjöds på då denna serverades till middag. Nu väntar några timmars sömn innan nästa vaktpass och imorgon ska det bli roligt att få komma iland och turista lite i Lissabon.

/Dannstedt

23
Sep

Resebrev HMS Gladan 150922

Anmäl Av:
i Marinen/sjö, Sjöman, Sjöstridsskolan, Skolfartyg, Specialistofficersutbildning, Utbildning
Taggar: , , , , , ,

Livet till sjöss kan vara hårt och vi är delvis ute på denna resa för att testa våra egna gränser och vår förmåga att fungera och verka under svårare förhållanden.

En ny upplevelse som varit påfrestande, i alla fall för mig, är att ändra på min dygnsrytm och arbeta och sova efter fasta tider i våra fyratimmars-vakter. Man går poster i fyra timmar, är ledig fyra timmar och sedan arbetar man igen fyra timmar osv. Vissa dygn har det bara blivit 3-4 timmars sömn och många nätter har man haft en del av sin vila ute på däck.

Just att sova på däck har varit speciellt, man klär sig i regnkläder och andra varma uniformsdelar och sedan lägger man sig tätt tillsammans som sillar och ger varandra så mycket värme man kan. Man somnar in med värmande vänner bredvid sig, under sig det blöta hårda däcket och över sig den oändliga världsrymden där ingen stjärna är fix pga. det ständiga gungandet.

Denna natt som gick fick vi ännu en ny upplevelse i form av mareld som lyste upp vårt bogsvall och lite senare en soluppgång som var som att slå på en lampa. Solen går över horisonten på ett par minuter på dessa breddgrader.

Medan bredfocken drev oss vidare mot Lissabon hade vi flera lektioner under dagen. Vi lärde oss om att lägga till för ankare. Vi fick öva på att hala flagga och hur man utför en speciell exercis som används när viktiga personer kommer på besök ombord.

Framåt eftermiddagen gled vi in under bron ”Ponte de 25 Abril” i Lissabon och lade till för ankar. Det var stort att komma fram efter vårt hårda arbete. Det var också bra att vi kom fram för idag slängde vi vår mat överbord eftersom vår kyl och frys har slutat fungera. Maten har ju visat sig vara väldigt viktig när man skall klara andra påfrestningar. Stora tack till kockarna!

/ Mattias Lundblad

22
Sep

Resebrev HMS Gladan 150921

Anmäl Av:
i Fartyg/båt, Marinen/sjö, Sjöman, Sjöstridsskolan, Skolfartyg, Specialistofficersutbildning, Utbildning
Taggar: , , , , , , ,

Vi är nu inne på vår 5:e dag ute till sjöss, det är snart midnatt och himlen bjuder på en klar fin måne som leder oss mot vårt mål i den mörka natten.

Det har varit lite kallare start på denna morgon, men solen vågade sig fram mot lunch och vi bjöds på ännu en fin och härlig dag.

Humöret ligger på topp hos alla trotts den lilla sömn vi hinner få och vi har nu hunnit återhämtat oss fullt ut från sjösjukan och kan börja ta till oss all den kunskap som delges oss.

Det fina vädret har nyttjas till att lära sig tampar inför kommande prov och att arbeta med våra elevtampar. Vi har idag även fått lära oss om marina traditioner, så som hälsning och flaggning.

Dagarna här ute till sjöss går fort, det känns nästan som att man nyss gått upp innan det är dags att gå och lägga sig igen, dock är det skönt då jag saknar er alla där hemma.

Nu börjar mitt pass lida mot sitt slut och det är dags att gå o lägga sig för att gå upp igen om några timmar.

\202 Danielsson