05
Jul

Resebrev HMS Falken 150705 *Bröllops-YRA

Anmäl Av:
i Okategoriserade

Varmt. Otroligt varmt, solen värmde duktigt redan vid frukost. På morgonkvisten var det dags att tvätta alla vita ytor, städa trossbotten och rundhusen & kitta båten inför sekondens bröllop, och man kan lugnt säga att vattenflaskorna användes lika flitigt som putsdukarna och levangerna. Men trots värmen var det värt det- Falken bokstavligt talat sken när bruden och brudgummen embarkerade.

Själva arrangemanget var upplagt sådant att vi hade sex personer i ett järnvalv uppställt på kajen, två stycken fallrepsgossar samt två stycken landgångsvakter, så när brudparet ankom blåstes K (Givakt), och brudparet fick gå ombord. Vi kastade sedan loss från Örlogshamnen och påbörjade rundturen in mot handelshamnen. Vi bemannade riggen ungefär tio minuter innan vi kom fram, det betyder att vi fördelas ut i riggen, 5 personer i båda vanten på styrbordsidan och 2 personer i toppen, samt 6 personer i bredfockerået, och där hurrade vi för brudparet tre gånger när de gått iland. Det var ett triathlon som pågick intill, så hade vi extra publik på kajen när vi kom in så det var kul.

När vi lägger till så kastar vi kasttåg för att göra det smidigare med förtöjningsgodset, men 4:e officeraren hade för mycket kraft i kastet och var nära på att träffade nästan en närliggande barnvagn, men som tur gick det bra.

Allting klaffade och jag tror att hela arrangemanget var väldigt uppskattat, så det var väldigt roligt att känna delaktighet i deras speciella dag.

På kvällen innan vi gick till restaurangen Sjörök så skålade vi för en lyckad dag, sen bar det av mot maten precis mittemot båten. Där serverades salsiccia korv, fläsk filé och kyckling filé, och till det en panna stor som ett traktordäck fullt med rotfrukter, bland annat hela morötter, färskpotatis och grönsaker. Riktigt gott var det, och gratis tack vare sekonden.

Efter middagen var det dags för babord att ha permission, några stack ut på stan, medan andra stannade kvar på Falken. Samtidigt på Falken tog vattnet slut för första gången, efter att vi i tidigare fall haft översvämning i tankarna. VO löste det kvickt med ett ”hål i durken”.

Trevlig helg från oss!

422 Axelson och 311 Wallgren, samt instick från 404 Brokås (hon kan inte hålla tassarna från tangentbordet)

DSC_3573

05
Jul

Resebrev HMS Falken 150705

Anmäl Av:
i Okategoriserade

Idag, klockan 9, kastade vi loss från handelshamnen i Karlskrona. Vi gick ut en bit utanför och lade ankare för att sjövärnskåren ville ha oss på besök. Vi fick skjuts in till Kungsholmen som är en liten ö med en gammal fästning. Vi möttes upp av några Svk:are som hade uppställning i skuggan. En av instruktörerna visade oss runt på ön, vi fick gå in i gångar och titta på logement, sedan gick vi till något som kallas rundhamn och den var väldigt fin och speciell. Runt rundhamnen är det en mur med hål i för att vapen ska kunna siktas in där, på sidan finns det större hål för kanoner. Rundhamnen är rätt liten så endast små skeppsbåtar kommer in där. Rundhamnen är, precis som den heter, rund. Från sidan ser det ut som en bassäng, och Svk brukar faktiskt bada där. Vi fick även höra att det brukar åka in civila småbåtar dit och lägga till, fast de inte får vara där. Efter rundhamnen tog vi oss tillbaka till den andra hamnen som vi kom ifrån, det var väldigt varmt i hel uniform med långa arbetsbyxor och skjorta.

När vi kom tillbaka fick vi lätta på klädseln, jag, och nästan alla andra, drog på mig shorts och t-shirt. Sen skulle jag fylla min vattenflaska igen, men jag hinner bara gå halvvägs då jag hör ”vattnet är slut”, så det var bara att vända tillbaka. VO fixar det så fort han kan medan vi andra halar upp skeppsbåtarna. Sedan dags för bord och bänkar, då stack jag och fyllde på vattenflaskan för att sedan äta en riktigt god lunch med tortellini och gräddsås med kött och grönsaker.

Om 15 min är det dags för vårt första vaktpass i våra nya vakter, nu finns inte babord och styrbord vakt längre, vi har bytt till 3 vakt, vilket betyder att vi går på var tredje vaktpass, så vi vaktar i 4 timmar sedan är vi lediga i 8 timmar. Vi har blandat runt en del och fått nya kvartersförmän, förut var jag kvf för kvarter 4, men nu har Sahlin tagit rollen som kvf för vakt 2, den vakten jag tillhör. Att kliva av från kvf positionen känns skönt, det har varit väldigt stressigt i huvudet att hålla koll på alla i kvarteret, alla vaktscheman och vart alla ska vara under gång (när vi kör för motor/segel). Jag tror Sahlin blir en bra kvf, han har bra koll och gör sitt bästa för gruppen.

Mitt kvarter har varit fantastiska, de har stöttat och respekterat mig, gett mig beröm för bra scheman och så vidare. Jag kunde inte ha ett bättre kvarter, ingen tjafsa eller sa emot. Alla gjorde sitt bästa och tillsammans gjorde vi de jobbiga uppgifterna till roliga uppgifter och det vill jag tacka er för.

Som vanligt vill jag hälsa till familj och släkt från Falken!

Kram 422 Axelson.

05
Jul

Resebrev HMS Falken 150704

Anmäl Av:
i Okategoriserade

Karlskronas örlogsbas – 20150704

Vi är på vår slutdestination vi kom igår men låt för ankars över natten. På söndag kommer vi att vara klara för hemfärd.

432 Ehrgård och jag Brokås fick i uppgiften att beslå om Jagaren och Klyvaren. Alla segel skulle parad beslås inför bröllopet… Jag trodde att jag skulle klappa i hopp för värmen underlättade inte direkt 23 grader och vindstilla, det är då man förstår vikten av att dricka vatten. Vi har även satt upp en tältduk och mässigen ska skina. Att putsa mässing är som att plocka svamp, desto mera man putsar desto mera upptäcker man. Resultatet är dels att det är fint men man kan sträcka på axlarna när man lägger med en skinande båt. Jag hoppas att jag inte gör bort mig i morgon när vi ska ställa oss i parade stationer under bröllopet.  Jag står på andra vantet med Löfkvist folk kommer att höra och se mig väldigt bra så jag ska hurrandet mycket bra!  Men jag kan inte föreställa mig att vi ska få vara med på en sekonds bröllop.

Studiebesök på 2 olika minröjare. En som brassen jobbade på och en som var i samma stuk som 2:os fartyg. Båda användes för att min röja men det kändes som om den mindre båten som Brassen jobbar på skulle vara roligare eftersom man fick variera uppgifterna men hade hemskare sjö.  Varje gång jag har ett studiebesök på en sådan vill jag bli minröjare! Det skulle vara så coolt! Men det är också skrämande att det finns så många minor kvar i vattenet att vi behöver många i besättningen till båtarna. Men jag tycker att det är rätt att Sverige hjälper andra länder i nöd.

Babord och Styrbord hade båda friavakt och därför stack vi och badade efter studiebesöken!:D Jag hoppade från 7:an det är inte själva hoppet som är det läskiga tror jag det är att jag bygger upp rädsla men jag ska helt klart dit igen. En utmaning till att klara! Jag fick en snilleblixt så vi använder undervattenskameran när Pontén gjorde sina trix.

Efter en som vanligt god mat av Byssan så lockade Glaciären. En glass affär här i stan med super god glass. Den smakade värkligen det den ska, ingen jobbig smak utan en mycket värklighets smak. Vofflorna dom man ska få glassen i gör dom själva, dessa var perfekta. Glassen är grymt god.  I morgon vi jag gå dit och sätta de andra sorbé glassarna.

Det är as coolt att vara på en Örlogsbas, att gå via vakten varje gång men det är tydligen inte lika häftigt för en stad som är marin… nu väntas bara förhöret på alla tampar jag tror att jag kan klara det bara jag inte blir för nervös och glömmer bort pga detta.

God natt från basen!

404 Brokås

image

image
image

04
Jul

Resebrev HMS Falken 150704

Anmäl Av:
i Okategoriserade

God förmiddag från Karlskrona!

Till att börja med vill jag, samt alla andra ombord på Falken hälsa och säga STORT GRATTIS till vår sekond som vi tycker mycket om, då han gifter sig idag. All lycka åt dig och din hustru!

Därför rengör vi här på Falken och gör i ordning skeppet för fullt inför vår sekonds bröllop som är idag. Bland annat har vi skrubbat däckshusen, rengjort styrbords och babords rundhus, skrubbat däcket och sist men inte minst rensat av trossbotten så den ser fin ut. Så nu efter att ha rengjort allt det kör vi på med det sista till lunch, mässingsputs och rännstenarna! Nu när sommaren äntligen har kommit så steker det på väldigt bra, så de flesta här på skeppet går runt i shorts. Själv har jag på mina långbyxor, tycker de är sköna trots värmen som har sin charm. Det kanske låter lite halvtrist att rengöra en sådan här fin dag som denna, men det är det faktiskt inte! Vi har peppande musik och man får färg i ansiktet av solen (Dock får man inte glömma smörja in sig som jag gjorde, behöver bara säga att min näsa gör lite ont nu)

Efter lunch kommer också något som vi elever väntat och övat flitigt på. Tampförhöret! Jag kommer ihåg min första resa med Falken. Då tyckte jag det var jättesvårt att få in tamparna i huvudet och det kändes som att jag aldrig kunde komma ihåg de. Nu känns det som att de sitter bättre. Tror det kommer gå bra för alla oss på förhöret! En tamp som sitter stenhårt i mitt huvud är fockedrevsudds tampen. Det känns som en kuggtamp då man tänker på den som skeppsklockan, haha.  Det lilla jobbiga är nog om man inte får en tamp på sin egen station. Så Falkens läsare håll tummar och tår för oss på förhöret!

Nu ska jag ansluta mig ute på däck tillsammans med resten av mina kamrater och fortsätta städningen.

Många varma, glada & svettiga hälsningar från Falken,

101 Nordmark

image image image

 

 

 

02
Jul

Resebrev HMS Falken 150702

Anmäl Av:
i Okategoriserade

Morgon vakten Edlund och Brokås pass 05:00 – 06.30

Vi vill önska 426 Book som mönstrade av i går ett stort lycka till vi seglar åt vart sitt håll nu men vi hoppas att våra vägar kommer att rysas i livet. Många kramar till dig tjejen!

Morgonen har nalkats med molnfri himmel och strålande sol.  Om lite mera än en timme kommer alla att purras. Vi kommer idag bege oss av till Karlskrona som är vårt mål på denna resa sedan är det hemförden mot Öckerö kvar.

God morgon från Skeppslåren!

222 Edlund och 404 Brokås

HMS Falken

01
Jul

Resebrev HMS Falken 150701

Anmäl Av:
i Okategoriserade

Efter en lång och stillsam natt lade vi äntligen till i Åhus nu imorse, vilket är nordöstra delen av Skåne. Att ligga till hamn innebär nya rutiner och nytt schema än när vi är till havs, bland annat räcker det med att två i besättningen står som vakt under natten och inte halva besättningen som innan. De senaste dygnen har varit extra tuffa med betoning på den lilla sömn vi får, i snitt har vi fått sova mindre än 4 timmar per natt, ibland mer och ibland mindre.  De nya rutinerna var därför speciellt efterlängtade.

Ny hamn innebär ett så kallat Open Ship för allmänheten mellan 14-16, min vakt (babordsvakten) hade första vakten i den nya hamnen. Detta innebar att medan alla ur den andra vakten gick på permis, och även några i min vakt som hade senare under kvällen, stannade jag och en grupp kvar för att ta hand om Open Ship och alla människor som flockades. En hop med människor hade samlats utanför grinden när jag och Edlund (som var på vakt) kom för att bemöta dessa. Det gick förvånansvärt smidigt och utan komplikationer, jag gjorde mitt bästa för att hantera folkmassan medan Edlund tog en liten grupp människor på rundtur. Då alla människor inte fick plats på fartyget var det nödvändigt att ta grupper om tio människor åt gången för att kunna få en effektiv visning av båten, det tog därför ca fyrtio minuter för hela folkmassan att få embarkera fartyget. Trots den intensiva värmen var det de glada och nyfikna ansiktena från besökarna som värmde som bäst, det var glad stämning på kaj och energin och förväntningarna från lokalbefolkningen gav kraft att inte lämna en enda fråga obesvarad under den stekheta solen. Ännu en lyckad dag genomförd i kronans tjänst på HMS Falken.

Glada hälsningar från besättningen på Falken!

Skribent: Jacob Lilliebjörn

Open Ship

30
Jun

Resebrev HMS Falken 150701 *Open Ship 1400-1600*

Anmäl Av:
i Okategoriserade

Hej från Nattvakterna

Vi fick precis beskåda solens nedgång i horisonten. Det är friskt väder det blåser lagom och månen är klar. När man får reda på att man har 2 av 3 nattpass och sömnen kommer att vara 3,5 h så är det inte ett så stor problem för oss vi är ett så bra gäng i barbords vakt, vi stötar varandra och försöker hjälpa varandra till framgång. Orden från sommarskolorna att ”ingen är klar fören hela gruppen är klar” håller fortfarande i. Men att lära sig tamparna till färglada moln är helt fantastiskt när man stannar upp under alla stress är denna resa underbar och solnedgång eller uppgång kommer att sitta länge kvar på näthinnan när jag mönstrar av tillsammans med detta underbara gänget!

Vi, Edlund och Brokås sitter på vår vakt för tillfället som fritörnar bered på att gripa in. Vi har kommit fram till att vi har gjort vår halva resa som gick på slör, kan inte fatta att det snart är över. Vi beräknas att ha lagg till i Åhus vid 1000 i morgon då ska vi fixa båten till det nalkande bröllopet mellan före detta sekonden och hans fru som träffades och blev kära på denna båt, väldigt romantiskt och vi vill att båten ska se perfekt ut för deras skull.  Mycket mässing att putsa, seglarna ska vara perfekta och kläderna fina och sträckta.

Vi hade tävlingar mellan stationerna när vi slog som en rolig grej det blev oavgjort vi vann var sig gång men det höll på att bli en fullständig seger för förstation men i stressens anda gjorde att det glömde kvalja tamparna akter ut… Jag den mjölkproteinintolerante Brokås fick nästan abstinens av att inte står till Rors under tävlingen tillfället så nu är jag extremt taggad på nästa gång och då jävlar…

Vegetarianen Edlund är Skansgast på storstation. Den första deltävling slutade strax under 8 min där det gick för förlust mot förstation och mot målet som var 7 min. Storstation trodde att det hade gått i förlust i andra tävlingen men kämpade på och höjdes när de insåg att det skulle vinna över förstationens glömda tampar.

4 kvarter har inte post för gång första kvällsvakten så 3 skepparen satte oss på förhör på tampar. Med resultatet att det börjar fastna det är så ortroligt kul att få rätt att man inte kan sluta och vill bara veta mera och mera. Jag hoppas nu att det håller tills i morgon… Heja mig! Vi kommer att ha förhör och om man inte klarar detta så får man inte gå iland och köpa glass på glassbåten eftersom Wallgren och jag, Brokås firade 9 månader par i dag! 😀 hipp hipp hurra! <3 😀

Vi beskådar Österlen på den skånska östkusten och säger god natt till er vår är inte på långa väger slut men jag kan inte se tangenterna på datorn snart.

103 Karlsen skickar de bästa hälsningar från land och tackar för den otroliga hjälpen som hon fick ombord och önskar alla ombord en fortsatt fantastisk resa .

/Brokås och Edlund

30
Jun

Resebrev HMS Falken 150630

Anmäl Av:
i Okategoriserade

Skepp och hoj!

Snart Lunch! vi styr kurs: 180 med fart av 4 kn, vädret är gott med strålande sol och nästan molnfritt tar sig Falken till Åhus. beräknad ankomsttid ungefär 23 h. Vi styr rakt mot kurs så det blir inte mycket slag men solen är skön att sluta ögonen mot och det finns alltid lite jobb med tamparna.

Vi gick för motors hela natten då det är trångt och hög trafik så siglerna skulle ned för att underlätta manövreringen samt att vi skulle känna oss mera trygga i vår poster först. Så vi tänkte göra dom manövrarna på vägen tillbaka i stället.

Vi är äntligen flera tjejer i BB vakt så nu har vi tjejer i varje vaktkvarter! 😀 Tack de två tappra tjejer som hoppade in under seglingen samt en stor kram och krya på till den som lämnade oss.

Jag har konstaterat att vara på peket och navigera är det roligaste posterna. Det är inget fel att stå med alla tampar men det är nog peket och navigeringen som är mest spännande och intressantaste. Att sova i hängmatta när det gungar är väldigt vaggande men du får vara med om en hel del krockar när mattorna inte går i jämn takt. Nu vankaste lunch snart Frivakten har bord och bänkar så snart ska det avslutas.

GMY

404 Brokås

FullSizeRender (4)

29
Jun

Resebrev HMS Falken 150629

Anmäl Av:
i Okategoriserade

Hej alla ni på torra land!

Vi har kommit ut på havet och för tillfället ligger vi utanför Varberg och guppar. Sjösjukan har börjat komma lite smått men många står sig starka. (Vi har klarat oss, hurra!) Snart ska vi fortsätta mot Karlskrona.

Igår kastade vi loss från Göteborgs hamn. De har varit ett par lyckade dagar på Volvo Ocean Race, ett minne för livet. När vi kom ut till havs började vi sätta segel, det blåste och regnade väldigt mycket så vi kryssade en hel del.  Regnet avtog för att återkomma fort tills vi skulle gå på vår vakt vid 00:00 och höll på till 03:00. Men vi är glada för att vi var på Falken och hade regnställ och varma kläder på oss. Lite regn stoppar inte oss och som sagt efter regn kommer solsken och nu börjar himmelen spricka upp här ovanför oss.

Stämningen ombord är bra. Alla är väldigt hjälpsamma, glada och kommer bra överens. Det skrattas väldigt mycket ombord. Bland annat kan skratt leda till interna skämt här ombord, vilket är väldigt kul då man endast behöver säga ett enda ord och så börjar personen skratta. Vilket då gör stämningen mycket härlig!

Hoppas ni har det bra där på torra land, därför vi har det bra här ute på det blöta havets land!

Puss & Kram skumbanan,

101 Nordmark

131 Jagetoft

image