29
Nov

Resebrev HMS Gladan 151129

Anmäl Av:
i Okategoriserade

Oj vad det går!
Gladans och dess färd på havet går vidare mot ön mot El Hierro med oförändrad fart. Kadetterna har använt sig utan av sina räknekunskaper och beräknat fram vilken den optimala kursen och hur långt det är kvar med hjälp av 
loxodromberäkning , i skrivande stund är kursen mot mål 036 och distansen 560 distansminuter.  

Stämningen ombord på Gladan är god efter lördagens Jeopardy med inriktning på astronomisk kunskap. Det var en hård kamp mellan vakterna om att ta hem titeln som Jeopardy vinnare. Förutom äran och berömmelse var det ett lördags mys i potten bestående av chips och läsk men kanske det viktigaste priset av allt var nog att få bestämma när klockan skulle ställas fram en timme. Vakt två tog mest poäng men stod inte som vinnare eftersom poängsystemet var utformat på ett sådant sätt att det delades ut minuspoäng vid felaktigt svar. Vakt tre valde en defensiv taktik som resulterade i att de slutade på noll poäng.  Den enda vakten som slutade på plus poäng var vakt ett vilket innebar de gick segrande ur tävlingen, vakt två slutade på minus 1800. Senare på kvällen visade verkligen vakt ett vilka goda vinnare de var genom att välja att ställa fram klockan mitt i natten. Detta innebar att de fick en timme mindre vakt medan övriga i besättningen fick en timme mindre sömn, TACKARRR!!

N22 32´ W21 53´

Glad första advent önskar Flkd Söderholm   

27
Nov

Resebrev HMS Gladan 151126

Anmäl Av:
i Okategoriserade

WxKApVerdeFre WXKapVerdeLör

Pos N18 44,0’ W024 15’
Kurs 010
Fart 5,8

God Afton!

Gladan fortsätter sin resa mot El Hiero genom motvind och motsjö, för närvarande återstår ca 700Nm eller 6,5 dygn i nuvarande fart. Att segla i bidevind, som det kallas när man kryssar mot vinden, kräver noggrann övervakning av vindförhållandena och ständiga överväganden hur bäst styra fartyget mot mål. Just detta har också varit fokus för utbildningarna (eller kanske snarare workshops) under dagen, där nyckelbesättningen tillsammans med några av oss kadetter har fått möjlighet att översprida lite av den samlade kunskap i ämnet som finns ombord.

En grundläggande plan för vår transit är att beräkna vilken riktning i förhållande till vinden vi seglar med högst fart mot mål, vilket beräknas genom att multiplicera farten med cosinus för avvikelsen mot huvudkursen. Vår huvudkurs för dygnet beräknas i sin tur genom en loxodromberäkning från vårat nuvarande läge (vilket baseras på astronomiska observationer) till mål. Med dessa fakta till hand har gående VO så goda beslutsunderlag som möjligt för att kunna genomföra färden på snabbast möjliga vis.

Nyheten om snö även nere i södra Sverige har nått oss ombord, vilket känns mycket avlägset. När vi lämnade Karlskrona var vädret fortfarande milt och vintern kändes långt borta, ännu mer så nu när vi vistas här nere i värmen. Det blir nog en chock att komma hem till Sverige för att möta snödrivor och pingviner när man bara har lågskor och höstjacka nerpackat!

Fair winds
/Flkd Joakim Åkesson

25
Nov

Resebrev HMS Gladan 151125 *May day (2)

Anmäl Av:
i Okategoriserade

Fortsättning Mayday

God kväll. Under dagen har vi assisterat haveristen. Vår ribb har varit över och stöttat. Mycket radio och telefonkontakt med flera länder och myndigheter. Efter en lång dags arbete och väntan kom en räddningsbåt från Mindelo som kunde bogsera segelbåten till land. Vi kunde återta vår kurs mot El Hierro.

Vi har nu bra fart men vi går inte direkt mot mål på grund av vindarna. En vadslagning är nu igång där vi gissar när vi ska vara framme.  Fast det var en jobbig och lång natt tror jag att vi alla lärde oss någonting. Det var glädjande att se att allt med räddningsaktionen flöt på så bra som det gjorde. Vi har följt upp nattens händelser med möten för reflektioner och bearbetning. 

Höga vågor

Höga vågor

Bogsering

Bogsering

25
Nov

Resebrev HMS Gladan 151125 *May day

Anmäl Av:
i Okategoriserade

I natt, , mottog Gladan ett nödanrop (MAY DAY)från en tysk segelbåt med fyra man ombord, 44 distansminuter nordväst om Cap Verde . De meddelade att de tagit in vatten och rodret hade trillat av. Vi svarade och bytte kurs, samtliga ur nyckelbesättningen och två vakter purrades. I månens ljus förberedde vi för koppling av segelbåten, bärgade segel och klargjorde ribben för sjösättning. Två timmar senare anlände vi till haveristen. I skrivande stund ligger vi bredvid haveristen och organiserar bogseringshjälp från Mindelo, med hjälp av tysk och Kap Verdiansk räddningstjänst. Fortsättning följer.

24
Nov

Resebrev HMS Gladan 151124

Anmäl Av:
i Okategoriserade

God morgon!

Mitt namn är Anton Åberg och jag har under dessa dagar gått som VO till kaj. VO står för vakthavande officer och innebär att du är övergripande ansvarig för att säkerheten är god och att verksamheten flyter på enligt fartygschefens direktiv. Eftersom vi är flaggkadetter och under utbildning till officer har vi fått möjligheten att pröva våra vingar som VO i utlandshamn.

Dagarna till kaj har varit roliga, lärorika och intensiva. Några ur besättningen har fått permission och kunnat vara lediga medan andra har fått agera vakt och stanna kvar ombord. Jag som VO har lett vaktkvarteret och vi har bland annat tagit emot representanter från Kap Verde och deras marin på en representationslunch, vårdat materiel, vaktat fartyget samt tagit emot mat och diesel. Vi har även haft kontakt med Sveriges konsul här i Kap Verde. Ytterligare aktiviteter har varit att förbereda hemresan genom att beräkna hur vi skall segla och hur mycket diesel som kan tänkas behövas om vi inte kan gå för segel hela tiden.

Ett delikat problem har också funnit under hela denna tid; nämligen att det varit väldigt varmt. Det är något som kan tyckas avlägset hemma i Sverige och vi har varit noga med att aldrig klaga på värmen då vi vet hur det är hemma i Sverige just nu. Men för att kunna sova någorlunda har vi varit tvungna att spola av fartygets däck ofta för att få ned värmen ombord.

Idag skall vi kasta loss från Mindelo och lämna Kap Verde för att påbörja vår resa mot Kanarieöarna. Nästa stop blir El Hierro som är en ö utanför Tenneriffa. Vi räknar med att resa tar cirka 9 dagar.

Avslutningsvis vill jag hälsa till alla nära och kära där hemma,

Ta hand om er!

/Flkd Åberg

DSC_2323

23
Nov

HMS Gladan 151123

Anmäl Av:
i Okategoriserade

Idag var det representationslunch ombord på HMS Gladan.  På lunchen kom bland annat chefen för kustbevakningen, en representant från borgmästaren och Sveriges konsul på Kap Verde. Lunchen var mycket trevlig och det pratades mycket om omvärlden och vad det är som verkligen händer. Vädret idag har varit mycket soligt och en temperatur på omkring 29 grader i skuggan.

BloggO2 1

22
Nov

Resebrev HMS Gladan 151121

Anmäl Av:
i Okategoriserade

Resebrev 151121
Ohoj
Vi har nu rest från Las Palmas till Kap Verde den totala distansen blev lite drygt 900 distansminuter. Vi har under denna resa endast använt oss av död räkning och astronomiska observationer alltså ingen GPS för att verifiera vår position. Man kan komma rätt nära sin verkliga position med hjälp av att använda en sextant och utnyttja himlakroppar, den bästa positionen en av oss kadetter lyckats få fram var under 1 distansminut från vår verkliga position. När vi slutligen kom fram inom synhåll lyckades vi med hjälp av att pejla objekt räkna ut att skillnaden mellan vår räknade position och den verkliga position var under 30 distansminuter, vilket efter att ha seglat drygt 900 distansminuter och vara på vår första vecka här ombord inte vara allt för dåligt.
När vi kom till ön Santiago i Kap Verde, på vägen till vår ankringsplats i Tarafall fick vi möjligheten att se den vackra naturen i en strålande soluppgång. Santigao är precis så exotiskt som namnet antyder. När vi var klara med rengjort ombord på HMS Gladan och ätit lite lunch åkte vi in till Tarafall och fick möjligheten att bada i den fantastiska strand som staden har. Alla människor vi träffa på var jättetrevliga och trots språkbrister kunde man med hjälp av gestikulering få sig förstådd. Tråkigt att enbart få spendera två dagar i Tarafall, men nu bär det av mot det större och mer välbesökta Mindelo.

/301 Flkd Ogesten

 

utsikt rongert lyckemark

Holmberg

Holmberg

Grann

Grann

Ekholm

Ekholm

20
Nov

Resebrev HMS Gladan 151118

Anmäl Av:
i Okategoriserade

Lissbergs blogg- av Lissner och Kylberg

God morgon kära bloggläsare. Vi tänker på fartyget i stort idag. Hur fungerar livet egentligen ombord? Vi presenterar periodens första Tekniktorsdag.

Vår käre Maskintjänstchef, MtjC, eller Brass som han kallas, brukar prata om ”Samhället Gladan”. Vad kan han mena med det? Jo, men det är så att för att ett samhälle ska kunna existera och fungera behövs ett flertal olika saker. Till exempel så behöver vi vatten, mat, avlopp, sopor måste skötas, en fungerande skyddstjänstledning, el, sätt att ta sig fram på och så vidare.

Vi börjar dock längst upp, för att ett fartyg ska kunna fungera behövs en Fartygschef och en Maskintjänstchef. MtjC håller fartyget i ett sådant skick så att Fartygschefen kan driva fartyget framåt. MtjC har alltså högsta ansvaret för tekniken och motorerna ombord, med andra ord, i princip så att ”samhället Gladan” fungerar.

Lite teknisk information. Gladan har sedan i år en ny huvudmotor. Den gamla sattes in 1986 och har fungerat bra sedan dess, problemet var bristen på reservdelar. Därför beslutade man att byta ut den mot en ny, 5 cylindrig Scania dieselmotor med 9 liters cylindervolym och elektronisk styrning. Utöver den har vi 3 stycken Hjälpmotorer, en liten och två stora, som förser oss med elektricitet.

Dricksvatten får vi från vår Omvända Osmos, dricksvattentilverkare. Den fungerar enkelt beskrivet så att vi tar in havsvatten, filtrerar det genom högt tryck och tillsätter mineraler. Sedan kommer det ut som vanligt i kranarna ombord. Vi har även ett fungerande avloppsystem, samt sopsortering.

En annan viktig del är skyddtjänsten. Även där är MtjC är ansvarig. Han ser till att besättningen är drillad i de olika nödsituationer som kan uppstå, och att all utrustning fungerar som det ska. Detta övas kontinuerligt under periodernas gång.

Vem är då denna magiska Maskintjänstchef som fixar allt detta?

Åke Westerlund heter han och han har jobbat ombord sedan januari i år. Han startade sin karriär i maskinrummet 1978, och har sedan dess jobbat på flera olika fartyg. Det senaste 17 åren har han arbetat på minröjningsfartyg i Karlskrona. I övrig är det ingen som älskar solen mer än honom, sydliga breddgrader är det bästa som finns.

Det var lite kort om hur ”samhället Gladan” fungerar. Det finns mer att skriva, så har ni frågor kan ni skriva i kommentarsfältet, så ska vi försöka svara på de frågorna nästa torsdag. Imorgon introducerar vi er för en ny spännande veckodag på Lissbergs blogg, Funderarfredag. Missa inte det!

Nu är det dags för oss att gå vakt, en mycket bra dag önskar vi er, för det ska vi ha.

Lissberg signar ut.

 

Astronomisk observation

Astronomisk observation

18
Nov

Resebrev HMS Gladan 151117 *2

Anmäl Av:
i Okategoriserade

Lissbergs blogg- av Lissner och Kylberg

Idag, kära bloggläsare, är det onsdag. Och vad händer på onsdagar kan man undra? Precis samma som alla andra dagar, förutom på Gladan och Falkens blogg, för idag är det:

Officersonsdag!

Här kommer vi skriva om allt som berör officerarna och deras jobb. Det kan vara allt från kaffe på halvdäck till navigationsplaner och astro. Denna period har vi fem halvdäckare, som vi kallar dem. Halvdäck är alltså den aktersta delen av däcket. Den upphöjda delen.

Först ut har vi fartygschefen med stort C, Thomas Falk. Han bär ansvarets tyngd på sina axlar, och han gör det med bravur! Sekonden kommer näst på tur, Karl-Johan Ekholm. Inte divisionssekond, men skulle lika bra kunna vara det. Allas vårt popsnöre, Johan Lyckemark, 2 officeraren, eller 2.O som vi förkortar det. En glad göteborgare bosatt i Stockholm. Precis som 1sk gör han sista period på skonerterna, en grym manövrerare mindre på Gladan och Falken. 3.O ombord heter Anton Holmberg. Han är en cool kille, med bästa brännan, en sandalbränna som inte är ur denna värld. Trots det, en klippa på halvdäck. Karl Rognert, 4 officeraren som alltid har koll på saker och ting. Han är även en av dem som tränat flitigast än så länge under denna period.

En officerare står alltså bland annat på halvdäck och kommenderar ut vad som ska ske på fartyget. Det är till VO (Vakthavande officer) som skepparen lämnar klartecken till om ex. en vändning ska ske. Det är även till VO man vänder sig till om man ska förfånga till rors, det vill säga, styra fartyget. VO är alltså den som håller i spakarna så att säga. Som officerare går man som VO i samma vaktsystem som skepparna och kadetterna.

Denna period skiljer sig lite från en vanlig elevperiod, då det är en så kallad astrosegling. Det medför lite extra rörelse på halvdäck då alla kadetter är där titt som tätt och tar solhöjder. VO’n är då väldigt delaktig i denna process, och det flesta officerarna kan en del om Astro navigation. Därför blir uppgiften som VO lite annorlunda till skillnad från vad den brukar vara.

Nu har vi även en grund inom officersverksamheten, kul! Nästa onsdag kommer vi gå in mer ingående på hur det är att vara officer ombord på en av flottans skonerter.

Vi hälsar till alla där hemma, och till er vi inte känner, som läser vår bloggiblogg. Glöm inte titta in imorgon, då blir det Tekniktorsdag.

Lissberg signar ut.