På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 2024-03-22

HMS Gladan

Hej på er där hemma,

Vi har nu tagit oss ytterligare en bit på vägen. Dagen har bjudit på tuff sjö med höga vågor och starka vindar som viskar vårat namn.
Många ligger nere för räkning men majoriteten står upp och vi kämpar alla på tillsammans.

Fartyget lutar väldigt mycketöver tid vilket gör att även deenklaste sakerna som att gå på toa,duscha, äta och sova blir till stora utmaningar. Trots alla svårigheter som det tuffa vädret medför kanman inte sluta fascineras av havets krafter och det blir nästan lite hypnotiskt att sitta på däck ochstirra in idehöga vågorna.Kockarna fortsätter leverera mat i toppklass och mår man inte allt för dåligt är deras måltider en avhöjdpunkterna på dagen.Just nu går vi endast för segel och gör ca 6 knop, pågrundav vindarnas riktning har vi tvingats gå litelängre söderut än vi ville och kommer därför behöva kryssa sista biten till Lissabon. Det kommerattbliutmanande och krävande men förhoppningsvis kommer det stärka oss som besättning ännu mer.Med varma hälsningar från ett blåsigt hav,Kadett Håkansson och Kadett Erfor

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *