På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev MHS Gladan 2024-03-23

HMS Gladan

God hundvakt!

Klockan är i skrivande stund 02:11 och vi befinner oss strax under 190 nautiska mil från vårt mål, Lissabon.

De senaste dygnen har varit utmanande för oss i besättningen, framförallt för oss mindre sjövana gymnasielever, men även för kadetterna. Vindstyrkan har stundtals varit över 20 meter per sekund, våghöjd på cirka 5 meter och 40 graders lutning i vattnet har satt vår samarbetsförmåga på prov.
På grund av sjösjuka i vaktens andra kvarter har vissa fått ta mer vaktposter än väntat, men det är sånt man får göra här när vi är en besättning.

I början av veckan som gått låg vi förtöjda på Madeiras nordostkust i en mindre stad vid namn Canical. Två nätter till kajmöjlig gjorde att vi kunde komma iväg från fartyget. Vissa tog taxi in till Funchal och andra strosade runt i byn.

Nu är det som sagt inte många dagar kvar tills det att vi förtöjer igen. På tisdag ska vi förtöja i Lissabon men vi är nog reda framme tidigt på måndag om vi fortsätter hålla samma kurs och fart.

Vi fem gymnasieelever som är ombord har varit ute på praktik i civila handelsflottan under vintern och antalet dagar hemma sedan lucia är få. Hemlängtan börjar därför bli påtaglig men förhoppningsvis får vi ut något av dessa två veckorna ombord med.

Att jag tog lösgodis med mig i packningen har underlättat de tuffa stunder vi upplevt men snart är vi hemma!

Vid tangenterna
224 Elofsson

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *