På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 2024-03-24

HMS Gladan

God morgon!

Klockan är i skrivande stund 02:07 och i natt var det styrbords vakt som fick äran att vakta under hundvakten med första kvarter som bemannar poster.

Vi har nu passerat ”100NM kvar” till Lissabon och besättningen är spända på att få gå i land. Med rätt kurs och fart beräknas vi ankra utanför Lissabon sent under söndagen.

Ett antal dagar av tufft väder är nu slut och sjösjuka kadetter och gymnasieelever har lyckats återhämta sig. Man märker att vi kommer närmre och närmre mål då stämningen ombord, som under hela perioden varit hög, blivit ännu högre.
Vädret är för tillfället relativt lugnt vilket innebär lektioner för oss elever ombord. Igår hade vi lektion i ”Sjötermer 2” och imorgon kommer vi att ha lektion i ”GMDSS”. Övrig tid går, för de flesta, åt att få färdigt sin elevtamp eller helt enkelt bara njuta av den korta tid som är kvar ombord.

Något som gör livet lättare och roligare för alla ombord är humöret på besättningen, som överlag är god. Trots omständigheterna med sjösjuka och diverseting är alla glada och alla hjälper varandra i den mån det är möjligt.

Nu är det inte mycket kvar av resan, men vi får i alla fall ha roligt och njuta fram till tisdag, sen tar resan slut.

Nu tänkte jag gå och styra sista timmen av vakten (rakt mot Lissabon) innan jag får krypa ner i bingenen stund igen vid 04.

Ses snart!
121 Johansso

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *