På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan den 29 april

Jimmie Adamsson

Idag har det ungefär gått 1 vecka och en dag sen vi klev på båten,det börja med att vi låg i hamn och alla var väldigt taggade, den känslan ändrade sig väldigt snabbt när vi drog ut till sjöss och nu har vi varit ute till sjöss i 5 dygn och det har varit åksjuka i nästan hela besättningen förutom nyckelbesättningen och 4 personer inklusive jag. Det har varit jobbigt att se sina vänner må så dåligt men eftersom man själv mådde bra försökte man hjälpa dem så mycket som möjligt med mat och vatten med mera. Alla har blivit bättre nu och det är väldigt roligt att se att alla har fått energin tillbaka.

Vädret har varit bra vissa dagar men det har regnat mycket och en natt när vi gick vakt 04:00-08:00 var det kyllingoch det kom skurar lite hela tiden, vinden var extrem och vågorna stora. Vi satt och huttrade den vakten och gick in i rundhuset ibland för att få lite värme. Den vakten brukar man försöka sova men det blev ungefär stabila 3 minuters sömn, då kan man säga att alla sov på lunchen som blevcirka 3 timmars sömn. Det har varit många övertrötta dagar innan man kom in i vaktschemat.

Sedan har det funnits dem roliga stunderna också som igår 29 april hade nyckelbesättningen anordnat en tävling mellan kvarteren som var två rep och mellan repen var det knopar som man skulle ta sig igenom och sedan göra samma knop igen, om man gjorde fel blev det 1 minuts tillägg eller gör om gör rätt. Det var roligt med en solig dag och nästan första dagen ute till sjöss som vi kunde gå runt med t-shirt. Mitt kvarter klarade tävlingen på 30 minuter vilket gjorde att vi kom sist men fortfarande roligt med musik i bakgrunden och alla som mådde bra. Denna dag var det också väldigt mysigt att stå uppe i masten med sol i ansiktet och att man kunde vara mer lättklädd. Dagen innan blev alla också väldigt glada för att vi fickglass till gofika, då hade mitt kvarter precis fått enlektion i hur man gör en apnäve och då satt man i solen, åt glass och gjorde klart sin apnäve som blev en nyckelring i slutet.

Det är skönt att man själv mått så bra som man gjort, ibland har man mått illa vilket gått över men jag mår illa mest av allt när jag står uppe i masten på natten, dådet är mörkt och det enda som lyser upp natten är månenoch ibland är det till och med mörkare då månen ofta är i moln, det är många som får syner under utkiken på natten då man tror vågorna är djur eller något annat. Vi har sett delfiner flera gånger och det är alltid lika roligt när dem kommer fram, det är även några som såg en val och det var synd att jag missa valen men vi har hört att det ska vara mycket djur när vi kommer till Biscayabukten. En annan sak som har varit väldigt roligt är att man blivit nära personer som man aldrig ens snackat med i skolan, ingen har haft någon täckning alls ute till sjöss och det är många som tycker det är skönt då man får en paus från allt och alla. När man inte har täckning heller måste man hitta andra saker för att roa sig själv med och det blir att alla pratar mer med varandra också. Snart får vi täckning igen, då vi är framme i La Coruna imorgon, det blir väldigt roligt att äntligen får se land igen, då Lissabon var sist vi såg land.

Med vänliga hälsningar, 101 Westin

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *