På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan den 4 maj

Jimmie Adamsson

Hej!
Vi har nu kastat loss från A Coruña och ska nu segla vidare till vår slutdestination, Brest. Under detta kör med HMS Gladan är det inte bara gymnasieelever som är här utan även två värnpliktiga där jag själv räknas in. Både jag och min kamrat har vår befattning som ubåtskock där vi får en kockutbildning men även en sjukvårdsutbildning. Vi har nu fått gå denna utbildning i lite mer än två månader och nu är det dags för oss att få prova på detta till sjöss.
Förra veckan gick vi ombord på segelfartyget och under den veckan hade vi vår sjömanskap 1 som är en del av vår sjökurs under värnplikten. Det var mycket ny information som var svår att förstå i början, men med tiden kom man in i det och det blev lättare då man hade fått göra det praktiskt och inte bara höra det i teorin, det hjälper väldigt mycket. Även fast det i vissa stunder varit tufft har det i det stora hela varit väldigt kul och lärorikt.
I förrgår hoppade vi in i byssan här ombord HMS Gladan för första gången. Jag är väldigt exalterad och tycker det ska bli en spännande utmaning. De första två dagarna låg vi till kaj och då var vi båda i köket tillsammans och lagade både mat och fika, men från och med idag ska vi skifta så den ena är i byssan och den andra är däckskock. Att vara däckskock innebär att man går runt med skepparna och lär sig om vad de gör på dagarna vilket är kul att få se. Detta har jag fått göra idag.
Jag tycker det är väldigt kul att stå i byssan och laga mat och det blir extra kul när man får höra av de som vi serverar maten till uppskattar det och tycker att maten vi gör är väldigt god. Det är full rulle i byssan och det finns nästan alltid något att göra vilket jag tycker är skönt då jag är en person som gillar att hitta på saker och inte bara stå bredvid och titta på. I slutet av dagen känner man att man har hållit igång en hel dag då man är helt slut, men det tycker jag är en ganska skön känsla, då vet man att man har kämpat på bra.
Vi har nu en vecka kvar till sjöss innan vi är framme i Brest och jag ser fram emot att fortsätta detta äventyr inne i byssan och lära mig en massa nytt.

Med vänlig hälsning, 131 Thor

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *