På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan den 5 maj

Jimmie Adamsson

Hej! 

Vi startade i Portugal där vi bland annat fick klättra upp i masten och träffa besättningen. De första dagarna när vi låg i hamnen var roliga och jag antog att det skulle bli en lätt resa. När vi väl började segla var de första två dagarna hemska. De flesta var sjösjuka och mådde väldigt illa, sov-schemat var jobbigt så man var också väldigt trött och på natten var det kallt. Jag tror att nästan alla grät vid något tillfälle under de första dagarna.  

Efter de första dagarna, när alla började vänja sig vid sov-schemat och vågorna, började allt bli lättare. Vi kunde då fokusera mer på att lära oss nya saker, som tillexempel knopar, namnen på tampar och hur de används. Vi kunde lära känna människorna på fartyget bättre. Ingen av mina kompisar i skolan valde segling på grund av att de skulle missa tre veckor från skolan så jag valde att ta kursen utan dem. Jag kände ingen och var rätt ensam i början. Nu har alla börjat prata med alla och jag har börjat umgås med människor som jag aldrig trodde att jag skulle prata med.  

Det är inte bara människor från skolan man lär känna utan också nyckelbesättningen. Stämningen ombord är munter och rolig, anledning till det är besättningen. Man kan alltid prata med dem om det är något man oroar sig för eller om man mår dåligt. De gör utbildningen rolig och man lär sig mycket av dem. Det kommer vara väldigt tråkigt att lämna och jag kommer sakna alla. En annan sak jag kommer att sakna är maten. Maten är otroligt god och hade jag fått chansen hade jag kidnappat kockarna. Det serveras också fika vilket är en mysig stund på dagen.  

Jag har fått besöka Portugal, Spanien och snart Frankrike vilket är en möjlighet jag aldrig trodde jag skulle få via skolan. Det här är en upplevelse jag kommer ha med mig hela livet. Även om det var väldigt tufft de första dagarna och jag funderade att hoppa överbord så är jag glad att jag gjorde det här och jag rekommenderar detta om du gillar äventyr och att testa på nya saker.  

Vänliga hälsningar / Elev 422 Krigare  

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *