På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

75 års Jubileum 2022

Skonertvänner!

Måndagen den 13 juni 2022 kommer vi ha traditionsenlig jubileumssegling i Stockholm. Denna gång för att fira att skonerterna fyller 75 år.

HMS Gladan kommer till Stockholm direkt från sin expedition i Medelhavet och runt Kanarieöarna. HMS Falken kommer ut från generalöversyn och kommer till hösten påbörja sin expedition söderut.

Våren 2020 avbröt HMS Gladan sin expedition söderöver i förtid och gick direkt från Santa Cruz, Teneriffa till Karlskrona med endast ett kort stopp i Lissabon, detta kopplat till Covid-19.  HMS Falken ställde in sin resa sydvart hösten 2020 av samma skäl.

Vi bedriver idag utbildning med kadetter från OP och SOU samt gymnasister. 

Dagens bemanning ser ut som följer där samtliga är anställda. Fartygschef, Sekond, 2.Officer, 3.Officer, Brass 1.Skeppare, 2.Skeppare, 3.Skeppare, 4.Skeppare eller Timmerman, Köksmästare, 1.Kock och 2.Kock. Vid expedition söderöver, förstärks nyckelbesättningen med en Fartygsläkare. 

 

Program

Avsikten är att med båda fartygen genomföra en dagssegling på Stockholms ström, bort mot Fjäderholmarna. Östra Brobänken, Skeppsholmen är bokad som påmönstring och avmönstringskaj. 

13 juni 2022

0900 Samling på kajen för genomgång, fördelning till fartyg och gruppfotografering. Vill någon före detta DC eller FC säga några väl valda ord ska detta anmälas till nuvarande DC Thomas Falk.

0930 båda vakterna gör klart att gå till segels

1030 Losskastning

1400 Båda vakterna gör klart att gå till ankars 

1500 Förtöjning och återställning

1545 Gemensam fika i fartygens regi

1630 Avmönstring

Hjälp till att sprida informationen om jubiléet till forna skeppskamrater så hoppas vi att vi ses i sommar!

 

Anmälan

Vi söker dig som tjänstgjort i befattning minst en säsong.

Deltagande till sjöss sker i mån av plats. Besättningslista över deltagare kommer att publiceras här på bloggen. De som inte får plats och kan delta till sjöss erbjuds deltagande ombord i samband med förtöjning. 

Anmälan görs på:  gladanochfalken75@gmail.com

Anmälan skall innehålla namn, telefonnummer, senaste befattning och antal säsonger. 

Vill ni bidra till att upprätthålla aktuellt Skonertregister kan utförligare information ges i form av person och adressuppgifter, seglade årtal och befattningar, detta i samlad formation i samma mail men separat efter anmälan enligt instruktion.

har ni frågor är det bara att ställa de här på bloggen så svarar vi så fort vi kan!  

Väl mött

Johan Lyckemark FC GAD

Thomas Falk DC, FC FAK

P.S 

        För er som undrar, Robert Lange är kvar till vår stora glädje

Bilder från förr.