På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

75 års Jubileum 2022

Skonertvänner!

 

Måndagen den 13 juni 2022 kommer vi ha traditionsenlig jubileumssegling i Stockholm. Ja, lite etikettsbrott är det, då vi normalt genomför det vart tionde år men vi tycker 75 år smakar fint.

Våra fina fartyg har nu kanske kommit halvvägs i sin livslängd (ja vi vet, dom kommer att hålla längre) och är i fantastiskt skick. 

HMS Gladan kommer till jubiléet direkt från sin expedition från Medelhavet och Kanarieöarna. HMS Falken kommer ut från generalöversyn och kommer hösten 2022 bedriva utbildning söderöver likt tidigare år.

Våren 2020 avbröt HMS Gladan sin expedition söderöver i förtid och gick direkt från Santa Cruz, Teneriffa till Karlskrona med endast ett kort stopp i Lissabon, detta givetvis kopplat till Covid-19.  

HMS Falken ställde in sin resa sydvart hösten 2020 av samma skäl.

Vi bedriver idag utbildning med Kadetter från OP/OR (officersprogrammet/specialistofficersprogrammet) och gymnasister. 

Dagens bemanning ser ut som följer där samtliga är anställda.

FC, S, 2.0, 3.0, 1.Sk, 2.Sk, 3.Sk, KM, 1.e Kock, 2.e Kock, Timmerman och Brass. Vid expedition söderöver, förstärks med Fartygsläkare. 

Program

Avsikten är att med båda fartygen genomföra en dagssegling på Stockholms ström och bort mot Fjäderholmarna. Östra Brobänken, Skeppsholmen är bokad som påmönstring/avmönstringskaj. (Marinen 500 år har vid detta tillfälle precis genomförts, varpå förtöjningsplats kan komma att ändras på grund av det. Information kommer finnas på våra sociala medier).

13 juni 2022

0800–0900 Frivillig förbrödning/försystring utanför fartygen i egen regi.

0900 Samling på kajen för genomgång/fördelning till fartyg och gruppfotografering. (Här finns möjlighet för äldre emeritus DC/FC att säga några ord. Äldre emeritus DC/FC kommer överens om vem och anmäler detta till nuvarande DC).

0930 båda vakterna gör klart att gå till segels

1030 Losskastning

1400 Båda vakterna gör klart att gå till ankars 

1500 Förtöjning/återställning

1545 Jubileumsfika

1630 Avmönstring

1631 Ordinarie besättningar gör klart för elevpåmönstring 14/6

Hjälp till att sprida informationen om jubiléet till forna skeppskamrater.

Anmälan

Vi söker dig som tjänstgjort i befattning minst en säsong.

Deltagande till sjöss i mån av plats. Besättningslista på deltagare kommer publiceras på denna blogg. Eventuella gastar som inte får plats ombord till sjöss, erbjuds deltagande ombord i samband med förtöjning. 

Anmälan görs på;  gladanochfalken75@gmail.com

Anmälan skall innehålla namn, telefonnummer, senaste befattning och antal säsonger. 

(Vill ni bidraga till att upprätthålla aktuellt Skonertregister kan utförligare information ges i form av person och adressuppgifter, seglade årtal och befattningar, detta i samlad formation i samma mail men separat efter anmälan enligt instruktion).

Möjligheterna att svara på enskilda frågor är mycket starkt begränsad.  

VäL mött

Johan Lyckemark FC GAD

Thomas Falk DC, FC FAK

P.S 

        För er som undrar, Robert Lange är kvar till vår stora glädje

Historik samt bilder från förr.