På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 2024-02-22

HMS Gladan

Hej från Las Palmas!

Nu är nästan sista dagen av resan gjord och vårt fantastiska äventyr har börjat lida mot sitt slut. Vi har upplevt många fantastiska stunder och upplevelser som vi kommer bevara som minnen livet ut.

Under gårdagen var det återställning och städning av skeppet som gällde. Vi städade varenda vrå och putsade däck in i minsta detalj för att göra nyckelbesättning och framtida besättningar glada. Under eftermiddagen bjöds det på glass som allemans fika och utvärdering av nyckelbesättning. Det var fint att få reflektera över alla i besättning och ge välförtjänt beröm till dem. Alla i besättning har präglat resan på ett fantastiskt sätt och har fått betyda mycket för många. Tack vare vad i upplevt tillsammans samt att vi levt så nära under lång tid har gjort att man känner glädje och en stor trygghet till alla i nyckelbesättningen.

På kvällen var det dags för den efterlängtade avslutningsmiddagen. Bord och stolar ställdes upp på däck och även om det var något trångt fick alla plats tillslut. Gladans grymma kockar bjöd på en fantastisk middag med en spektakulär anka tillsammans med konfekterad potatis, ljuvlig apelsinsås samt pumpapuré. Till efterrätten blev det en saftig morotskaka med en utomordentlig glasyr på toppen och kaffe. Vi elever stod för underhållning och spex under kvällen. Några stycken hade fixat ihop ett tal och en rolig lek där nyckelbesättning fick gissa våra förnamn samt gissa på ett påstående som passade in på varje elev. Det var för många av besättningen svårt att para ihop förnamn eftersom många lärt sig endast efternamnet på eleverna. Men efter en jämn och intensiv tävling stod fjärdeskeppare Schönfelder som vinnare med första skeppare Oxelgren med endast ett poäng bakom. Priset blev en noga utvald prinesstiara och ett hawaii-halsband som han blev mycket nöjd över. Kvällen avslutades med en väl framförd sång av vår käre örlogskapten och första skepparen.

Idag, den 22 februari var det purrning 7.30, frukost och sedan tillbaka till städning och elevtampar som skulle vara klara 9.30. Efter att skeppet var skinande rent och elevtamparna godkända bjöds det  på en god pestopasta till lunch som följdes upp med utdelning av diplom samt fotografering. När klockan slagit 14.30 var det dags för permission. Många gick till stranden medan ett annat gäng begav sig till tatueringsstudion för att föreviga denna oförglömliga resa.

Imorgon bär det tyvärr av hemåt. Resan har trotts en del spyor, stormar och tårar varit helt fantastisk och varje ö och segling har haft sin egen charm. Seglingen bjöd på allemansbad, allemanskaffe, halning och firande medan Lanzarote bjöd på en festlig karneval och coola vulkaner. Teneriffa hade även en karneval, dock betydligt större samt fina saltvattenpooler och massor med butiker och matställen. Även La Gomera bjöd på karneval, om än något mindre samt en idyllisk känsla med små söta butiker och stränder. Här tillbaka i Las Palmas möts vi av sol, stränder och butiker i mängder, sådant paradis som gör det något svårare att återvända till kalla och regniga Sverige…

Tack för att ni har följt med oss på denna resa och tack till HMS Gladans besättning och Försvarsmakten som gjort detta möjligt för oss!
//432 Östling och 426 Gustavsson

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *