På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 2024-03-15

HMS Gladan

Hej där hemma!
Efter två dagar till sjöss börjar den värsta sjösjukan lägga sig. Moralen är fortsatt god och vi kämpar på tillsammans. Benämningar och funktioner av de olika tamparna på fartyget har börjat falla på plats men det är en lång väg att vandra. Rutintjänsten tuggar på och kräver en period av anpassning. Vi längtar hem till regelbunden sömn och en säng som inte gungar.
Idag har två toppsegel hissats och gett oss en fördubbling i fart, vilket uppskattas då längtan till Madeira är stor. Men, då gäller det att komma ihåg, det är resan och inte målet som är det viktiga.
Hissningen möjliggjordes av våra våghalsiga toppgastar som satt längst upp i masten i samspel med de bitiga backsgastarna som drog i tampen för kung och fosterland.
En stor eloge till kockarna ombord som trots begränsade faciliteter ger oss god och näringsrik mat alla tider på dygnet, till och med burritos och wraps på nätterna!
Nyckelbesättningen visar stort tålamod och vilja att vi ska lyckas, något vi är tacksamma för då det finns en stor variation av erfarenhet till sjöss bland oss elever.
När bingen viskar vårt namn längtar man till att få krypa i kojs, och med blotta timmen kvar av hundvakten är det äntligen dags.
Hoppas ni har lika bra väder som oss hemma i Sverige!
Med nit och redighet,
Hälsningar, Kadett Karlsson och Kadett Erfors
Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *