På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 2024-03-16

HMS Gladan

Hej från Gladan!

Nu är vi inne på tredje dagen till sjöss och vi har kommit mer än halvvägs till Madeira!
Humöret ombord är gott, vi blev bjudna på cheeseburgare och läsk denna fina fredag.

Vi har under dagen börjat med lektioner ombord. Dels i sjöterminologi vilket för många är som ett främmande språk. Vi har även fått våra elevtampar och njuter av pysslandet med allt som det innebär.

Vädret är fortsatt gott, solsken och lagom vindar som ger oss bra fart. Saker och ting börjar falla på plats och vi lär oss mer för varje dag som går.
Idag har vi övat på vändningar undan vind, det gav en ökad förståelse för vad alla 90 tampar ombord fyller för funktion. Nyckelbesättningen har tålamod upp till öronen och förklarar mer än gärna när vi kommer frågandes.

Hoppas ni har det bra där hemma i Sverige, även om vi har det suveränt ombord så saknar vi fortfarande hemmet och allt vad det innebär. Inte minst friheten att få sova när man vill. Nu är det en halvtimme kvar på hundvakten och jag känner hur bingen viskar mitt namn.

Fair winds and following seas,

Hälsningar,Kadett Lydén

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *