På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

HMS Gladan 2023-03-14

HMS Gladan

Nu är vi på väg!

Vi har under onsdagen kastat loss från Las Palmas. Dagen började med de vanliga rutinerna och sen började vi förbereda för att kasta loss.
Förmiddagen gick fort och 13.30 var det dags för losskastning. Hamnen vi låg i var väldigt trång och fartyget är svårmanövrerat så detta var en spänningsfylld losskastning.

Innan vi kastade loss hade vi även en övning i fartygets övergivande, där vi fick reda på vart all utrustning vi behöver finns och vad som ska göras. Med ett stort fokus från hela besättningen så gick losskastningen väldigt bra.

Vi har övat på att hantera segel och tampar under dagen för att vi ska känna oss bekväma och veta hur vi ska göra. Vi satte även poster: utkik, rorgängare, frälsarkranspost och glasvakt. Vissa av oss tampas nu med det vi alla vill slippa, sjösjukan.

Första hundvakten börjar lida mot sitt slut och jag tror vi alla räknar ner tills vi är i Funchal. Detta kommer nog bli en spännande resa vi sent kommer glömma och jag är glad över att få vara här.

Nu längtar jag efter bingen i alla fall, ska bli skönt att få sova nu. Vi får se vad morgondagen har att erbjuda för roligt. Vill även passa på att hälsa hem till alla där hemma, jag tänker på er och saknar er.

//Gymnasieelev Lilja

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

2 kommentarer

 • Marcus u 22 mars 2024 20:28

  När är ni i Lissabon
  Mvh Marcus Land
  Beväring kock 1994-1996

  Ska till Lissabon nästa vecka

  • Michaela Linge Marcus u 26 mars 2024 10:21

   Hej,
   Gladan kommer in under dagen idag, tisdag och ligger kvar till den 24 april då resan mot Sverige fortsätter.

   Mvh Michaela,
   Kommunikationschef
   Sjöstridsskolan

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *