På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev 2024-03-17

HMS Gladan

Hejsan svejsan alla där hemma!

Gladans resa på väg hem mot Sverige är påbörjad och ombord finns både kadetter och gymnasielever. Tillsammans ska vi ta denna skuta från Las Palmas till Lissabon.
Vi kastade loss från Las Palmas i onsdags och det är idag söndag. I skrivande stund har vi lagt oss utanför Canical som är en stad på östra Maderia.

Resan hit har präglats av det fina vädret och vatten, frukt och solkräm har konsumerats i stora mängder. Temperaturen vid lunch har i regel varit över 25 grader.

Vi två som idag skriver detta resebrevhar varit ombord innan och är bekanta med hur livet ombord ser ut men de som inte varit här blev förvånade. Mycket jobb och lite sömn är det som gäller. På tal om förvåning, häromdagen blev vi alla glatt överraskade när en val visade sig för oss i vattenytan. Valen må ha varit spännande men det som gav oss hopp och styrka till att överleva natten till idag var att utkiken ropade ”land i sikte”.

Imorgon väntar tampförhör på sina respektive stationer för att förhoppningsvis få permission och kunna utforska ön. Vi kommer att vara i en fiskehamn med bra möjligheter att få sträcka ut benen men fler möjligheter finns en taxi bort. Nu viskar bingarna våra namn.

Tack och god natt!

Vid tangenterna Gymnasieelev 222 Andersson och kadett 224 Elofsson

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *