På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 2024-02-20

HMS Gladan

Hallå!
Det är tisdag och idag har HMS Gladan förtöjt för både bunkring (påfyllning av diesel) och på våran kajplats.
Dagen inleddes i vanlig ordning med frukost från byssan och därefter standard rengöring. Det blev fokus på att skrubba utsidan av skrovet då vi har legat emot kajen och det har skapat svarta märken. Elever och nyckelbesättningen hoppade ner i ribbåten och skrubbade medan resterande putsade mässing och rengjorde. Eleverna fick en genomgång av den avancerade förtöjningen som väntade och vid 09.30 vindade vi upp ankaret från botten, hela 70 meter kätting i vattnet som eleverna i imponerande tempo tog hem. Därefter kunde vi segla långsamt in i hamnen som är väldigt smal och trång och så småningom kunde vi lägga till vid bränslestationen och tankade 2 kubik diesel.

Sedan genomförde besättningen en manöver där vi tar ett mindre ankare ut med hjälp av ribben och sänkte ner det en bit bort. Sedan tog vi hem på tampen som satt i ankaret och drog oss från kajen ut för att sedan kunna backa in på våran kajplats som ligger runt hörnet från pumpen där vi tankade.
Eleverna fick snabbt byta sida med allt förtöjningsgods och fendrar och hela proceduren gick snabbt och smidigt. Samarbetet var på topp efter allemans badet igår som verkligen höjde stämningen.

Väl i hamn igen på Las Palmas serverades lunch och därefter uppställning. De olika kvarteren delades upp och påbörjade rengöring. Några rengjorde selarna som vi använder för att kunna fästa oss i båten när det gungar mycket, samt när vi klättrar i masten. Andra fortsatte skrubba skrovet och resterande bärgade seglet (bärga=fira ner och vika ihop seglet fint på bommen). Det kom även ett engelskt par på besök under dagen som fick stiga ombord Gladan och fick en guidad tur av en av eleverna. Dem var väldigt engagerade och nyfikna på all utrustning som vi hade ombord. Sedan putsade vi ytterligare mässing och det märktes att vi har gjort det förr för det gick undan och helt plötsligt så var det middagsdags.

Vi hade fått reda på att permissionen möjligtvis skulle förlängas till 23.00 och så blev det också! Vid 18.00 fick besättningen ombord permission till 23.00, samt purrning
(väckning) vid 07.30 imorgonbitti, sovmorgon! Vi blev även lovade att om vi sköter det bra skulle senare permission de andra dagarna också utlovas.

Seglingen börjar närma sig sitt slut och många har börjat prata om sina höjdpunkter och respektive dalar. Man kan redan nu skratta åt det jobbiga som har varit och det känns som att vi kom hit igår, samtidigt som det känns konstigt att man ska gå tillbaka till vardagen där hemma. Men, som första skepparen ombord sa, flyget går inte förens på fredag och vi är än kvar på båten!

Imorgon väntas ännu mer rengöring av båten och slutligen en gemensam avslutningsmiddag i form av långbord uppe på däck och en liten överraskning som eleverna har fått ansvar att planera. Det ska bli skoj!

Må gott o ha det fint!
232 Lithén
/Elever från Bernadottegymnasiet Göteborg samt nyckelbesättning på Gladan

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *