På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 2024-02-17

HMS Gladan

¡Hola!
På torsdagen skulle vi bege oss från Santa Cruz på Teneriffa till San Sebastian på La Gomera.
Seglatsen började med nyttiga förtöjning- och losskastningar vilket var uppskattat av både elever och nyckelbesättning. Resan var på 70 nautiska mil och innehöll vindar som bidrog till bra vind i segel och vi höll stadiga sex knop under eftermiddag samt tidig natt. Vi fick som tidigast lägga till klockan tio på fredagmorgon och efter en trött natt för många kom den välkomnande soluppgången som bidrog till härliga 26 grader.

Vi alla mötes av färgglada hus som sträckte sig upp bland klipporna i den lilla staden San Sebastian.
Miljön på La Gomera är unik och präglas av både regnskog och karga öken- och klipplandskap som är omringat av de blå. När vi lagt till i hamnen var det dags för våra älskade elevtampar. Många av oss har kommit långt och det var dags att börja med den efterlängtade valknopen. Efter elevtampen var det dags att ha lektion med skeppsläkaren. Lektionen höll till på kajen och präglades av fälthygien, typiska sjukdomar utomlands samt personliga händelser ur hans jobbkarriär.

Innan det var dags för permission var det lunch och de fantastiska kockarna bjöd på en otrolig måltid med lax, potatis och sås. På permissionen utforskade många den mysiga staden som endast är bebodd av 9000 invånare. De som valde att äta ute på stan åt främst italiensk mat medan de som åt på båten fick utsökta hamburgare. Den pågående karnivalen bjöd på dans för många av eleverna och även några ur besättningen. Under kvällen var det babords vakt som hade kajvakt och de var en någorlunda lugn vakt förutom att vinden ställde till det något med fendrarna utmed styrbordssidan.

Under lördagen var det styrbords som hade hand om kajvakten. Förmiddagen innehöll inslag av elevtampslektioner, revning av storsegel samt ett efterlängtad fyspass med mycket tävling. Många tog på eftermiddagen chansen för att bada och sola på stranden medan vissa tog bussen upp för att kolla på den fina naturen som La Gomera erbjuder. Naturen bjöd på intressant natur och skilde sig stort jämfört med de andra öar vi besökt. Det bergiga landskapet bjöd på häftiga utsikter mot havet och Teneriffas höga berg Teide som är hela 3700 meter över havet.

Eftermiddagen och kvällen bjöd på god mat både på båten och i staden. Genom lite teknisk kunskap lyckades några taggade elever sätta på Melodifestivalen via en projektor på trossbotten. Imorgon klockan 13 ska vi bege oss tillbaka mot Gran Canaria och de väntas bli blåsigt med upp till 20 meter per sekund.

Ha det fint!
422 Eriksson och 432 Östling
/Elever från Bernadottegymnasiet Göteborg samt nyckelbesättning på Gladan

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *