På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 2024-02-14

HMS Gladan

¡Buenos Días!

På måndagen så skulle nästan samtliga segel hissas. Till att börja med så fick sex stycken elever klättra upp på rået, tillsammans med fjärdeskepparen. Då skulle beslagsbanden läggas loss, för att sätta bredfocken. Det var häftigt att stå där uppe, men samtidigt nervkittlande. Senare så klättrade ett antal elever upp i masterna igen, denna gång för att kunna sätta toppsegel. Under eftermiddagen höll en av eleverna ett kort men givande fyspass. Det var svårt att träna när det gungar! Under kvällen så skulle bredfocken bärgas igen. Då klättrade återigen elever upp, nu för att beslå seglet. Det var en utmaning, många korta elever fick lägga sig på rået för att nå beslagsbanden. När solen hade gått ned var de klara!

Under tisdagsförmiddagen anlände HMS Gladan till Santa Cruz, Teneriffa. Innan vi seglade in i hamn så tog vi ned storseglet, gaffelfocken. Sedan gjorde vi oss redo för att lägga fast. Hamnen vi ligger i är väldigt central vilket är roligt. Två elever åkte in till kajen med en ribbåt tillsammans med kocken och köksmästaren för att kunna ta emot tampar som var fästa i kasttåg. Efter det så var det dags för lunch och det bjöds på pasta med chorizo och det var supergott, som vanligt. Efter lunchen bråkade vi med storseglet som skulle vikas fint. Det tog lite för lång tid så vi fortsatte även efter fika. Till fika bjöds det på göööör goa semlor som andra kocken hade bakat! Efter fikat lyckades vi med seglet. Efter det så var det dags för permis! Under kvällen så gick många elever till en parad här precis bredvid. Det var mängder med glitter, dans och fjädrar. Sedan kröp eleverna till kojs.

Under onsdagsförmiddagen var det tampförhör för samtliga elever. De flesta klarade sig, några behövde göra omprov. Till lunch serverades det en mumsig kålpudding med potatis, sås och lingonsylt. Nu ska vi få bada här i värmen!

Ha det gott! 202 Sjöström och 224 Forsell!

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *