På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 2024-02-16

HMS Gladan

Skepp O’hoj alla landkrabbor där hemma!

Tiden går fort när man har roligt och vi är redan inne på dag 12 på denna underbara resa. Under onsdagseftermiddagen var det återigen dags för vaktpass där styrbords sida fick stå för vaktandet. På natten runt 01:30 tiden var det många som väcktes av ett hejdunder oväsen, vilket sedan visade sig vara massa raketer som lyste upp natthimmelen i Santa Cruz.

På torsdagsmorgonen var det fullt ös igen här på Gladan. Det börjades med en vanlig omfattande storstädning av både däck och trossbotten och därefter följde förberedelser för losskastning. Målet för dagen var att öva på losskastning och förtöjning vid kaj vilket gjordes fyra gånger för att rotera de olika ansvarsområdena mellan eleverna. Därefter var det dags att hissa segel och styra skutan raka vägen mot San Sebastian, La Gomera.

Just nu sitter vi på hundvaktpass som varar mellan 00-04 där vi nu slitit med att få ner storseglet inför förtöjning i hamn kl 10:00. Under de senaste dagarna börjar tröttheten visa sig tydligare än någonsin och för att lättare hålla oss vakna har vi startat en Gladan kör där vi sjunger alla möjliga sånger i olika stämmor och tonarter. Just nu har vi låten ”1 banan, 2 banan, 3 banan, 4 banan” som favorit och som sjungs på repeat dygnet runt.

Aja, nu är det nog dags för oss att tänka på refrängen, vi hörs och ses!

321 Jansson och 323 Källefjärd 🙂

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *