På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 2024-02-12

HMS Gladan

 

Första tiden till havs.

Resan för eleverna på Bernadottegymnasiet Göteborg började tidigt måndagen 5/2. Det hela började med en busstur från Nils Ericsson terminalen 02:40 mot Kastrup, Köpenhamn därefter blev det direktflyg till Las Palmas. Eleverna ankom till båten runt 16-tiden lokal tid och redan från start blev det nya upplevelser för samtliga.

Alla elever fick börja sin tid på båten genom en ceremoni som innebar mastklättring och inskrivning till fartygschefen. Vid inskrivning blev eleverna tilldelade ett nummer och ett kvarter som de ska tillhöra resterande tid ombord. Redan första natten fick halva gruppen testa på livet utan sömn genom att vara nattvakt.

Under tisdagen satte lektionerna igång ordentligt för eleverna. Många elever tyckte det var spännande, roligt och tufft. Nya begrepp och olika metoder lärdes ut för att få en smidig segling. Planen var från början att ankra loss vid 15-tiden, men detta fick skjutas upp då vinden hade andra planer. Det blev istället losskastning strax före 21 där flertalet förberedelser förkommit innan. Eleverna fick tillsammans med nyckelbesättningnen ankra fast båten en bit utanför hamnen innan de skulle bära av mot Lanzarote under onsdagsmorgonen.

Onsdagen fick en trevlig start när eleverna fick gratis träning genom att hissa upp ankaret. Därefter blev det full fart mot Arrecife, Lanzarote men resan blev inte som alla hade tänkt sig då många drabbades av den fasansfulla SJÖSJUKAN! Resan började med mycket vågor som senare mot kvällen övergick till klart och stilla vatten.

Seglandet fortsatte under natten till torsdagen och under torsdagsmorgonen hade HMS Gladan anlänt utanför Lanzarote. Anledningen till varför de inte fick gå i hamn var på grund av överenskommelser med den Spanska ambassaden. Dagen fortsatte där efter med övningar så som att slå (vända) med båten samt hur man gör när det är kris på fartyget och vad man ska göra om någon fallit över bord. Där efter blev det träning för hela besättningen utom de som satt på post.

Fredag 9/2 får HMS Gladan tidigt på morgonen äntligen lägga till i hamnen på vulkanön Lanzarote. Efter de lagt till blev det en god frukost med havregrynsgröt, bagetter, korvar och juice och efter uppstädning på däck var det dags för tampprov för eleverna. Det gick ut på att komma ihåg namnet och positionen på de olika typer av tampar som tillhörde den station eleverna blivit tilldelade tidigare. Senare på dagen fick eleverna permission som började med en guidad busstur runt ön. Under turen fick de bland annat få höra om Arrecife och deras häftiga ”höghus” på ca 10 våningar. De flesta andra husen var endast på två våningar. Eleverna fick också se många coola vulkaner och få se vad som hänt efter sex års konstanta vulkanutbrott. Under kvällen var det fri permission där eleverna fick chans att utforska staden.

Stora delar av lördagen hade eleverna tamplektioner och fick påbörja sina elevtampar. Där efter var det återigen permission där eleverna fick chans för ytterligare lite fysträning och utforskning av staden. Några av eleverna valde under sin permission att tillsammans med nyckelbesättningen genomföra försvarsmaktens konditionstest. Turligt nog lyckades även seglingen matcha in karnivaltiderna på Lanzarote. Eleverna fick se mycket dans, utklädnader och festligheter.

Söndagen började som vanligt med städning uppe på däck och invändigt i fartyget. Lektionerna i tampbindning fortsatte sedan fram tills lunch. Eleverna fick under lunch en ide att spela musik som sedan ledde till allsång. Eleverna fick sedan ytterligare några timmars permission där många valde att ta en löp tur och sedan bad. Efter ett skönt dopp i Atlanten var det åter till HMS Gladan där förberedelser för losskastning inleddes.

Just nu är vi till sjöss och har satt segel mot Teneriffa. Vi förväntas anlända där på Tisdag och ett fortsatt fint väder väntas.

¡Buenas Noches! från 131 Silva och 123 Eriksson.”

 

 

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *