På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 2024-01-19

HMS Gladan

God kväll från HMS Gladan.

Vi har för några timmar sedan kastat loss från St Cruz de Teneriffe och påbörjat vår seglats mot nästa destination: St Cruz de La Palma.
Denna period har inneburit, och kommer innebära, segling runt om och förtöjning vid majoriteten av Kanarieöarnas alla öar–få förunnat att spendera januari månad på detta sätt.

För lite drygt 4 år sedan mönstrade jag ombord som värnpliktig, och genomförde då Sjömanskap 1. Jag minns att jag då skrev om min förvåning att jag hade fått stå vid rodret då jag tyckte det innebar så mycket ansvar. Jag skrev också om att jag en dag kanske skulle få komma tillbaka, som officer och då vara den som eleverna ombord skulle få anhålla om att få förfånga till rors till. Nu, fyra år senare, är jag tillbaka som kadett och går i befattning som elev-VO och under mina timmar i befattning är det många som har frågat ’’Går det bra att förfånga till rors?’’. Trots att jag inte är VO på riktigt, utan går som just elev-VO som en del av Sjömanskap 3, känns det bra att cirkeln är sluten.

Vädret här nere har varit väldigt fint och stabilt, medtemperatur upp mot 27 grader och sol nästintill varje dag. Idag har det bjudit på lokala regnskurar, men också lite hårdare vind än vad vi har haft tidigare. Vi seglar just nu med ett revat storsegel, gaffelfock och stagfock och gör runt 6-7 knop.

Vill passa på att hälsa hem, vi har hört att det har varit kalla dagar och att till helgen skall det bli riktig kallt.
Ta hand om er, och klä er varmt!

Extra hälsning till William där hemma–vi ses snart!

Kadett Hafström

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *