På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 2024-01-11

HMS Gladan

Hej från ett soligt Puerto Rico.

På torsdagen (1/11) hade vi en dag till ankars för att genomföra utbildning. Kadetterna och gymnasieeleverna delades upp i två grupper. Kadetterna genomförde utbildning i Astronomisk navigation då vi lärde oss att använda en sextant för att ta fram vår position med hjälp av solen. Gymnasieeleverna fick utbildning i rodd i fartygets skeppsbåt. De har även fått knoputbildning och lärt sig att tvätta.

När värmen på dagen stod på 26 grader bestämde sig nyckelbesättningen att vi har gjort oss förtjänt av att bada i havet. Kvällen bestod även av egen tid för självstudier och återhämtning då vi i morgon lättar på ankaret för att börja vår seglats mot La Gomera.

Med detta vill jag avsluta med en liten familjetradition om att rimma i dagböcker.
‘Utanför Puerto Rick vi elever vakna, vi våra föräldrar fortfarandes sakna. Efter den dagliga rengöringen fick vi lära oss att ro, medans kadetterna mot solen glo. Astronomisk navigation och knopkunskap fick ta ett stopp, när vi i havet tog oss ett dopp.
Imorgon ska vi åka mot La Gomera, vi hoppas vi kommer att få se och lära oss mera.
Nu går solen ner, nu ska jag inte skriva mer.’

Kd A Sohlberg.

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

1 kommentar

  • Eva 17 januari 2024 10:57

    Som mamma till en av gymnasieeleverna på båten, är det underbart att läsa denna bloggen och följa er på er resa.
    Och för att följa temat avslutar även jag med ett rim.

    Njut av hav, sol och vandring på en ö. I Skåne finns bara minusgrader, blåst, snö och tö.
    Ni barn finns i våra tankar när vi lägger oss och när vi vaknar. Hemmet är tyst och tomt och vi föräldrar er oerhört saknar.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *