På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 2024-01-09

HMS Gladan

Klockan är 20:20 och vi ligger förtöjda i ett mörkt men stjärnklart Las Palmas.
Trots det sena klockslaget är det fortfarande runt 20 grader varmt och det blåser en lugnare bris från havet, perfektväder för en springtur.

Vi mönstrade ombord igår måndag, och sedan dess har det varit full rulle med att installera sig ombord.
Elevgruppen ombord består av OP-kadetter och gymnasie-elever från Bernadottegymnasiet i Malmö. Gymnasie-eleverna har bedrivit utbildning i grundläggande sjömanskap, militära grunder och massa annat smått och gott. Kadetterna har börjat planera för resan de kommande veckorna men har också fått en del repetition från tidigare seglatser.
Imorgon kastar vi loss för första gången vilket vi ser mycket fram emot, den första destinationen blir Puerto Rico där vi kommer att ankra. Verksamheten till sjöss kommer framförallt vara fortsattutbildning i segling av skonert och astronomisk navigation för kadetterna. Vi får hoppas att vindarna och haven är snälla mot oss.

Fair Winds and Following Seas

Kd. P

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *