På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 2024-01-10

HMS Gladan

God kväll!
Nu sitter jag här efter att åter ha ätit alldeles för mycket av den goda middagen. Idag har varit vår första dag till havs och det känns i både kroppen och själen att det var alldeles för länge sedan jag varpå ett fartyg senast. Så en middagsrast känns välförtjänt.

Vi började dagen med att klargöra fartyget för gång genom nedmontering av kapell och soltak. Vi kastade loss ifrån Las Palmas de Gran Canaria strax efter 10-tiden. Utlöpet ur hamnen var trångt men nyckelbesättningen lyckades ta sig ut utan svårigheter.
Efter utlöpet satte vi genast kurs söderut längst med öns kust och påbörjade det vaktschema som vi kommit överens om dagen innan. Vi fick upp seglen relativt snabbt och de kommande timmarna flög förbi med om än enkla, mycket tröttsamma verksamheter.

Dagens lilla tur var den första där vi kadetter själva har fått planera hur, när och var vi ska köra. Alla har inte fått prova på det ännu men de kommande veckorna kommer nog att bjuda på gott om chanser att utmana sig själv. Vid 18-tiden kom vi fram till nattens ankringsplats, Costa Rica de Gran Canaria. Efter att vi hade ankrat så var det dags för middag. Efter att detta brev har skrivits så är det dags för egenstudier i astronomisk navigation. Men det blir nog en tidig kväll i bingen.

GMY Kd. A

 

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *