På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 2023-12-10

HMS Gladan

Andra advent på atlanten!
Från La Palma har vi under två dagar seglat under stjärnklar himmel, strålande sol och emellan åt riktigt bra vindar. Vi befinner oss inte långt ifrån Gran Canaria och Puerto Rico där vi planerar att ankra under morgonen som kommer. Planen är att ligga ankrade hela dygnet där vi framförallt ska genomföra ”allemans bad” och exercis i ”ro skeppsbåt”.

Andra advent och julen nalkas så även på atlanten. Tidigare under kvällen höll fartygschefen ett korum till sjöss, kanske första ombord på Gladan någonsin. Ett fint tillfälle för reflektion och välsignelse. Själv tyckte jag det var skönt att stanna upp i tiden och uppskatta närvaron ombord.
I övrigt har vi under dagen genomfört fartygsövningar för brand ombord, manöverbord och haft tid för elevtamp och astronomisk navigation. Vi har även under kvällen bärgat segel för att gå för motor under natten för att nå vår destination i tid.

Det märks att vi nu varit ombord i över två veckors tid. Jag längtar nu hem till mina nära och kära så även stora som små julklappar som ligger där hemma under granen.
Slutligen vill jag skicka en hälsning till min Malin på namnsdagen! Puss på dig, saknar dig, vi ses snart!

321 Oliver Westblad

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *