På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 2023-12-06

HMS Gladan

Hej från ett molnigt hav!
På måndagen (4/12) hade elevbesättningen en ”ledig” dag och fick uppleva den omväxlande naturen på ön La Gomera genom en guidad busstur. Turen tog oss genom kala, höga berg, djupa dalgångar med palmer och suckulenter och gröna, frodiga skogar, likt de vi har i Sverige. Under bussturen fick elevbesättningen lära sig mer om La Gomeras historia och dess unika natur och i bussturen tog vi oss hela 1200 meter över havet på bara någon timme. Det hela avslutades med en lunch bestående av lokala delikatesser och smaker, bland annat palm-honung (en typ av sirap som utvinns från palmträden). Upplevelsen uppskattades mycket av elevbesättningen och var ett välkommet avbrott från rutinerna ombord.

Under nästkommande dag (5/12) gjorde elevbesättningen åter sig redo för att kasta loss och gå till sjöss. Tillskillnad från första gången vi kastade loss är elevbesättningen nu mer bekväm med de förberedelser som ska göras och arbete flöt på snabbt och smidigt. Nästa anhalt är Santa Cruz de la Palma.
Tyvärr är varken vädret eller vinden med oss. I skrivanden stund (tidig morgon den 6/12) går vi för segel och gör cirka 1 knop, en behaglig men ganska händelselös fart. Inte heller vädret visar sig från sin bästa sida, sedan vi lämnade La Gomera har molnen legat tjocka och kadetterna har svårt att observera solen, månen och stjärnorna som de behöver till sin astronomiska navigation. Vi hoppas på en solig dag och fin fortsatt resa till La Palma!

Allt gott!
101 Ekberg

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *