På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 2023-12-09

HMS Gladan

Hej från ett stjärnklart hav!

Den 7/12 la vi till i Santa Cruz de la Palma efter lite förtöjningsövningar. Där passade många på att ta sig av fartyget för att äta något i land, för en själv blev det tapas, dock med en kackerlacka som försökte ta sig upp på två av oss medan vi åt. Samtidigt som några gjorde stan stannade tredje vakt på fartyget och skrev navigationsplan för nästa tripp.
Dagen efter fick vi en relativt fri dag där permission gavs 10:00. Många utnyttjade detta för träning, astronavigation, elevtampar och andra ströuppgifter. Det märks att vissa blickar framåt mot hemkomst och nära och kära. Först ska vi däremot ta oss till Las Palmas.

I skrivande stund ligger vi i natten mellan 09-10e och har snart avverkat ett dygn till sjöss. Först kastade vi loss och genomförde segelexercis, därefter satte vi kurs mot vår destination. Dagen bjöd på friska vindar som förflyttade oss i en rask fart. En otrolig himmel uppenbarade sig även med helt stjärnklart väder och mareld i vattnet. Däremot har vinden mojnat då vi kommit sydväst om La Gomera så nu ligger vi i låg fart och guppar. Då har man tid att gå ner och skriva resebrev. Är väl knappast den mest händelserika vakten men värre har man haft det.

Snart går solen upp och ännu en dag står vid dörren. Med den väntas segelbärgning och eventuell motordrift om vädret fortsätter som nu.
Dagens lärdom: jag måste bli bättre på att ha tråkigt.
204 Fallenius

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *