På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 2023-12-04

HMS Gladan

Buenos noches!
HMS Gladan har under två dygn befunnit sig under gång på väg till La Gomera, en vacker ö vi nu förtöjt vid. Atlanten har överraskat med sjögång, delfiner, valar och sjösjuka för större delen av personalen ombord.
Den 30/11 la vi oss till ankars utanför Puerto Rico på ön Gran Canaria, där låg ett oväder och puttrade längre ut vilket gav upphov till dyningar, och att många kadetter och gymnasielever fick smaka på middagen både en, två och tre gånger. Efter ett dygn till ankars och upptagning av 110 meter ankarkätting med ett elevdrivet spel började resan mot La Gomera. Under resans gång har regn byts ut mot sol och delfiner hälsat på oss längs vägen vilket var en moralhöjare för hela besättningen! Väl utanför La Gomera fick OP-kadetterna öva ”man över bord”, medan gymnasieleverna från Berndadottegymnasiet äntligen fick dra igång med knopskola och sin elevtamp. Därefter satte vi kurs och fart in mot hamnen Vueltas, vinden var fördelaktig och vi lyckades segla i 4 knop på enbart riggen hela natten och ända in i hamn. Väl på plats här har vi genomfört ett antal förtöjnings- och losskastningsövningar för att få känna på Gladans tunga vikt och manöveregenskaper. Här ligger vi nu med en annalkande permission och utflyktsdag där en buss skall ta oss på rundtur runt regnskogen
som gömmer sig bakom ökenlagda berg här på La Gomera.
Kommande dagar väntas sol och härligt väder för besättningen, samt astronomiska beräkningar i mängder för kadetterna, resan går mot La Palma där vi beräknas vara förtöjda kl. 08:00 den 7/12.

Hasta Luego!
323 Ottenstedt & 321 Westblad

 

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *