På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 2024-01-18

HMS Gladan

God morgon!
Eller god natt beroende på hur man tolkar det när klockan är 03:10.
I nuläget ligger vi förtöjda i Santa Cruz på Teneriffa för natten och under morgondagen väntas losskastning, då kommer vi sätta kurs mot ytterligare en stad som heter Santa Cruz men denna gång på ön La Palma.
Kadetterna har sedan sist arbetat flitigt med den astronomiska navigationen, övats i befattningen som vakthavande officer ombord och fortsatt planerat vår resa runt Kanarieöarna. Gymnasieeleverna ombord har i sin tur bemästrat posterna ombord (såsom utkik, rorgängare, frälsarkranspost och glasvakt), påbörjat sin elevtamp och fått lära sig en hel del om förtöjningar tack vare kadetternas losskastnings-och förtöjningsövningar. Vädret här har hållit sig runt behagliga 22-27 grader under dagarna och ungefär 19 grader om nätterna, än så länge har vi i princip varit förskonade från regn vilket dock verkar kunna ändras kommande seglats.

Med ungefär en vecka kvar av vår period här ombord HMS Gladan börjar hemlängtan så sakteliga göra sig påtaglig, men jag har en känsla av att när vi väl sitter hemma i ett kallt och vintrigt Sverige igen så kommer det nog finnas en liten längtan tillbaka till värmen och den salta Atlanten.

Här blir slutet på detta resebrev och med det skickar jag en hälsning till alla där hemma som får allt att gå runt när vi åker ut till sjöss.

GMY Kadett Olsson

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *