På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 2024-01-22

HMS Gladan


Hej och hå i det blå!

Samtidigt som vaktpassen stundvis kan kännas långa flyter dagarna snabbt ihop och tiden tar ingen hänsyn till den som vill stanna upp och njuta av tillvaron. För den som ska hålla tiden enligt navigationsplanen gäller det att ständigt planera och utvärdera framförandet av fartyget. Många parametrar och faktorer spelar in och kan skapa både begränsningar och möjligheter för olika handlingsalternativ.

Morgonen den 20:e januari lade vi till i St Cruz de La Palma som välkomnade oss med vad som kan beskrivas som midsommarväder. Men ett molntäcke som stundvis sprack upp för att ge plats åt sol, starka vindar och tendenser som indikerade på en stark avdrift skulle dock inte komma att bli några problem då platsen för förtöjningen skonade oss från det värsta av både vågor och vind. Det märktes även att tidigare förtöjning-och losskastningsövningar som genomförts innan vi lämnade Teneriffagav framgång inför denna förtöjning.
Både elever och kadetter arbetade effektivt och var följsamma, vilket är väldigt tacksamt som VO-elev. Efter återställning och lunch fickgymnasieelever och kadetter lov att kliva av fartyget och utforska La Palma. Butiker besöktes men även ett dopp hanns med i det ca 20 grader varma vattnet. Vädret växlade mellan sol till mulet och små regnskurar med ihållande vindar.

Personligen tycker jag att St Cruz de La Palma har varit den mysigaste platsen vi besökt och i framtiden vill jag gärna komma tillbaka och utforska mer av den.

Följande dag, förtöjda på St Cruz de La Palma, fanns det möjlighet till gemensam fys som hölls av kadetter. Vakterna mötte varandra i en serie av beach fotboll med volleyboll som bakom-station. Det var ett mycket kul och välkommet avbrott i rutinerna.
Efter lunch gick vi loss och det började blåsaupp mot 10-12 m/smed höga vågor. Vi kom stundvis upp i 10 knop med endast segel och alla fick uppleva HMS Gladans potential som segelbåt och hur väl hon tog det. Fler personer än tidigare fick känna på sjösjuka och matade fiskarna med dagens middag, men kämpade på enda in i natten.

En viktig lärdom för samtliga var säkerheten vid sjögång, vilket kan kopplas till talesättet: en hand förfartyget och en hand för dig.

Avslutningsvis vill jag skicka varma hälsningar till familjen, nära vänner, grannar och min Albin medfamilj. Vi ses snart, och jag kommer känna stor tacksamhet och värme när jag minns tillbaka och berättar om denna seglatsför er.

101, Kd Stenberg

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *