På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 2024-02-19

HMS Gladan

Hola!

På söndagen 18 februari var det åter igen dags för gänget på Gladan att kasta loss från hamnen och sätta segel mot nästa ö. Denna gång var omständigheterna lite annorlunda jämfört med tidigare losskastningar. Vinden blåste mot land vilket gjorde det svårt för besättningen att vända båten själva och fick där med ta hjälp av lite mindre kustbevakningsbåtar från hamnen för att dra ut Gladan från kajen. Denna gång gick det inte helt felfritt då kommunikationen mellan ena båten och den som ledde arbetet inte var på topp. Konsekvenserna av detta blev att skeppet aktra sida flög rätt in i kajen. Som tur var i detta fall flög vi in i en fender. Smällen in i kajen var inte så märkvärdigt och det såg värre ut än vad det egentligen var. Såklart en obehaglig händelse som inte ska hända igen!

Efter losskastningen från La Gomera började vinden ta i rejält. Under dagen blåste det på ordentligt så det blev svårt att röra sig på däck men det funkade. Däremot mot kvällen började det riktiga ovädret. Då började vindarna gå upp mot 18.5 m/s. Det var en obehaglig upplevelse men även väldigt häftigt. Båten lutade i ungefär 35-40 grader när det blåste som mest och det forsade vatten in i styrbord sida genom rännorna. Hela besättningen gjorde ett grymt jobb att hantera situationen även om det var tufft för många med sjösjukan. Eleverna fick verkligen testa på att vara sjömän på riktigt! Det absolut läskigaste var att båten lutade så mycket som den gjorde och det kändes som man satt i en berg och dalbana som aldrig slutade. I och med att det var så pass stora vågor och båten lutade mycket var det svårt att sova i hängbingarna. Därför fick många sova på marken precis nedanför trapporna efter som alla sängar var upptagna. Många mådde väldigt dåligt när de låg nedan för trappan och det var ren kalabalik där nere. Alla gjorde ett grymt bra jobb med att stötta varandra och vara förstående för varandra.

Dagen efter var det många som mådde dåligt efter nattens händelser. Blåsten hade minskat och vågorna hade blivit mindre men sjösjukan satt i. Efter några timmars arbete och återhämtning för eleverna och besättningen kom det för många på båten ett glädjebesked. Nu var det dags för ALLEMANSBAD! Detta innebar att alla som ville fick byta om till badkläder och hoppa ner i vattnet från Gladan. Många uppskattade denna häftiga upplevelse att ta sig ett svalkande dopp på öppet vatten med ca 800 meters djup under sig. I samband med det glada beskedet om allemansbad från båten fick även eleverna nyheter om att ankringen vid hamn tidigare lagts. Istället för ytterligare en dag på öppet hav bar Gladan och besättningen mot hamnen i Las Palmas.

Nu är båten fastankrad strax utanför hamnen och i morgon blir det dags för sista förtöjningen för eleverna från Bernadotte Göteborg.

Ohåj!

Med vänliga hälsningar 311 Zettergren och 123 Eriksson

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *