På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Nya Eldhandvapen – Nyhetsbrev Mars/April

Viktor Myrlander

Automatkarbin 24. Foto från införandegruppens möte på Kvarn vecka 412. Fotograf: Jesper Moldvik

På armébloggen kommer samtliga nyhetsbrev kopplade till införandet av nya eldhandvapen publiceras. Nedan är nyhetsbrevet från införandeledare Michael Carlén för mars/april.

I det fjärde nyhetsbrevet kommer information kring de första leveranserna, plutonsförsök samt den prioritetsordning som vapnen kommer fördelas utifrån.

Första leveranser

Vid månadsskiftet mars/april levererades de första 200 serieexemplaren av Automatkarbin 24 till Sverige och FMV. Efter provskjutning och kontroll kommer dessa användas för utbildning av instruktörer och tekniker.

Utbildning

Utbildningen av biträdande försöksledare till utpekade försöksförband genomförs under vecka 417 på Kvarn. Utbildning av tekniker genomförs av FMTS under vecka 419. Systemmålsättningskontroll genomförs under vecka 422 vid Markstridsskolan och därefter påbörjas plutonsförsöken vid de fyra utpekade förbanden.

Truppförsök – Automatkarbin 24

Truppförsöken eller provturskommandot för AK 24 genomförs vid P 7, K 4, Amf 1 och F 21. Försöken omfattar i storleksordning en pluton vid respektive förband och pågår från Q2 2024 till Q2 2025. Provturskommandot är till för att verifiera de krav som finns i systemmålsättningar (SMS), uppfyller FMV:s kravspecifikation samt säkerställa att, även om dessa uppfylls, vapnen klarar verksamheten.. Det handlar om vapnets funktion/säkerhet, hållfasthet, ergonomi inom soldatlivet samt hur vapnet slits under utbildning vid olika typer av förband. Lärdomar från provturskommandot inarbetas sedan i införandeprocessen efter hand.

Tidsplan och prioritering för införande av AK 24 på bredd

Leveranser och utbildning fortsätter parallellt med provturskommandot under året. Vid årets slut ska 7500 vapen levererats med ytterligare 7500 under 2025. Ambitionen är införande på bredd för samtliga värnpliktiga under utbildningsåret 2025/2026 med start för inryckande plutonsbefäl i februari/mars 2025.

För kontinuerligt anställda kommer införandet och omutbildning ske parallellt med införandet för värnpliktiga. Prioritetsordningen utgår från krigsförbanden och deras utveckling i perioden 2025-2030. En komplett prioritetslista med tider för införandet på respektive förband färdigställs under vecka 417. Detta kommer sedan kommuniceras för att anställda ska få en uppfattning om när de kan förvänta sig att de nya vapnen är på plats.

Överste Michael Carlén – Chef 4. Mekaniserade brigaden och införandeledare nya Eldhandvapen

Stockholm 2024-04-12

Läs tidigare artiklar i ämnet:

Intervju Michael Carlén – Införandeledare nya eldhandvapen – Armébloggen (forsvarsmakten.se)

Nya Eldhandvapen – Nyhetsbrev December – Armébloggen (forsvarsmakten.se)

Nya eldhandvapen – Nyhetsbrev Januari – Armébloggen (forsvarsmakten.se)

Nya eldhandvapen – Nyhetsbrev februari – Armébloggen (forsvarsmakten.se)

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Armébloggen är ett forum för dig som är intresserad av armén och markstridsfrågor. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

6 kommentarer

 • Henrik 12 april 2024 20:11

  Och Hemvärnet?

  • Viktor Myrlander Henrik 17 april 2024 17:13

   Hemvärnet är inkluderat i den prioritetslista som kommer ut efter vecka 417.

 • C. Andersson 13 april 2024 18:13

  Sedan när börjar man tala om eldhandvapen? Inte ens i det militära på det glada 80-talet pratade man om något annat än handeldvapen! Ska vi börja kalla våra haubitsar för eldlandvapen eller pv-pjäserna på våra Bv-2062,om de finns kvar för eldbandvapen?

  • Viktor Myrlander C. Andersson 17 april 2024 17:11

   Eldhandvapen är den korrekta benämningen. "Handeldvapen" är i sammanhanget vapen som kan avfyras med en hand, dvs pistol eller motsvarande.

 • Robert 17 april 2024 14:45

  Var ligger Hemvärnet på priolistan? Sist som vanligt?

  • Viktor Myrlander Robert 17 april 2024 17:07

   Delarna av Hemvärnet som verkar på Gotland är högprioriterade, övriga delar kommer längre ned i prioritetsordningen.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *