På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Nya eldhandvapen – Nyhetsbrev februari

Viktor Myrlander

Nya Automatkarbin 24, AK 24. Foto på vapnet som provsköts vid besöket i Finland.

På armébloggen kommer samtliga nyhetsbrev kopplade till införandet av nya eldhandvapen publiceras. Nedan är nyhetsbrevet från införandeledare Michael Carlén för februari månad.

I denna månads uppdatering kommer information från besöket vid finska vapentillverkaren Sako samt en kortare utläggning kring planer för leveranser, utbildning och truppförsök.

Besök vid Sako

Under andra veckan i februari besökte en delegation ur Försvarsmaktens införandegrupp samt projektgruppen vid FMV fabriken för tillverkning av Försvarsmaktens nya eldhandvapen. Utöver rundtur i fabriken samt provskjutning av aktuella vapen fördes även diskussioner kring leveranser av nya eldhandvapnet.

Leveranser

Ett positivt besked rörande leveranser är att dessa kommer i mindre omgångar över tid istället för större engångsleveranser. Det gör att fler vapen kommer på plats tidigare och underlättar även för logistiken vid mottagandet.

Nuvarande tidslinjal

Med nuvarande tidslinjal kommer de första leveranserna påbörjas under våren 2024 för att därefter skalas upp under resten av året. De initiala vapnen kommer att användas för utbildning av instruktörer och tekniker för att därefter övergå i truppförsök på förband. Utbildningen för instruktörer liksom utbildningen för tekniker är båda planerade att genomföras under våren.

Initialt utpekade fyra förband för inledande truppförsök är K 4, F 21, Amf 1 samt P 7.​

Överste Michael Carlén – Chef 4. Mekaniserade brigaden och införandeledare nya Eldhandvapen

Läs tidigare artiklar i ämnet:

Intervju Michael Carlén – Införandeledare nya eldhandvapen – Armébloggen (forsvarsmakten.se)

Nya Eldhandvapen – Nyhetsbrev December – Armébloggen (forsvarsmakten.se)

Nya eldhandvapen – Nyhetsbrev Januari – Armébloggen (forsvarsmakten.se)

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Armébloggen är ett forum för dig som är intresserad av armén och markstridsfrågor. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

1 kommentar

  • Karl-Erik Borg 9 april 2024 09:22

    När vi är fullvärdig medlem i Nato varför inte även testa och prova dom amerikanska eldvapen. Som är testade i skarp läge . Det är ett bättre inköp anser jag

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *